Autor Subiect: Dependentele  (Citit de 151043 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline carmenafeer

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 35
Re: Dependentele
« Răspuns #375 : Vineri, 06 Aprilie 2012, 22:52 »
hai sa fim seriosi dependenta este ceva la care nu poti renunta in nici macar o zi si depinde de dependenta nici o ora,vrei sa vezi daca esti dependent de ceva incearca sa stai o saptamina fara ,daca reusesti.nu esti dependent.

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #376 : Vineri, 06 Aprilie 2012, 23:19 »
Eu stiu copii care, de cum ajung acasa de la scoala, se aseaza pe scaun in fata calculatorului si nu se mai ridica pana nu pica de somn (asta inseamna ca nu-si fac temele, ignora parintii, mananc si dorm dezordonat etc.) Zilele trecute chiar ma intrebau elevii daca internetul poate deveni o dependenta si daca colegul lor x, care face asta, poate fi numit obsedat.
Hai sa definim dependenta ca pe o necesitate transformata in automatism, care nu mai respecta legea fireasca a prioritatilor in viata si devine o "placere" suprema si incontrolabila. Ce ziceti?  :)

Offline Emi 53

• Full Member
  • Mesaje postate: 176
« Răspuns #377 : Sâmbătă, 07 Aprilie 2012, 11:41 »
 Dupa ce am definit-o dar mai ales am recunoscut-o onest fata de noi, ce face cu EA ,DEPENDENTA?

luciamanta

• Vizitator
« Răspuns #378 : Sâmbătă, 07 Aprilie 2012, 14:37 »
Hai sa definim dependenta ca pe o necesitate transformata in automatism, care nu mai respecta legea fireasca a prioritatilor in viata si devine o "placere" suprema si incontrolabila. Ce ziceti?  :)
Caroline, in legatura cu definitia dependentei, as putea spune ca ai dreptate. Omul este prin natura sa dependent, de fapt incapabil sa renunte la ceva care îi procură o senzaţie de plăcere. Uneori chiar ştiind că ceea ce face îi este nociv.

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #379 : Sâmbătă, 07 Aprilie 2012, 19:58 »
Da, stiu procesul... insa tot nu stiu cum facem cu dependenta.  :-\ Ne extirpam cam 1/3 din creier unde se afla sistemul de recompensa?! Probabil cel mai simplu ar fi sa nu devenim dependenti. Altfel, nu stiu... daca reusesc (sper) sa ma las de fumat, va spun.  ;D

Offline Emi 53

• Full Member
  • Mesaje postate: 176
« Răspuns #380 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 08:19 »
Cum nimic nu este intimplator ,in perioada in care m-am hotarit sa ma las de fumat in acelsi timp am si divortat,citeam cartile lui Neale Donald Walsch-Conversatii cu Dumnezeu,unde procesul de autucunoastere este o constientizare permanenta a lui Cine Sunt Eu cu Adevarat -si Cine Vreau Eu sa FIU, in relatie cu orice.Acela a fost momentul cand am decis ca nu mai vreau da fiu dependenta de nimic si de nimeni.Vreau sa ma bucur de orice dar libera.Aceasta libertate am folosit-o si in relatia mea cu copii mei. Ma bucur de ei , dar nu vreau sa fiu dependenta de ei,avem o relatie  bazata pe respect,pe sinceritate.si multa dragoste dar nu dependenta.Ne-am responsabilizat impreuna.Astazi pot sa spun ca aceasta dependenta  ma facut sa evoluez in bine.Deci orice lucru rau initial poti sa-l transformi in ceva bun.

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #381 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 11:15 »
hai sa fim seriosi dependenta este ceva la care nu poti renunta in nici macar o zi si depinde de dependenta nici o ora,vrei sa vezi daca esti dependent de ceva incearca sa stai o saptamina fara ,daca reusesti.nu esti dependent.

pot exista si perioade in care nu se recurge la obiectul dependentei ( drog, alcool, nicotina, jocuri internet, mancare, munca, institutii, persoane etc); se numeste dependenta ciclica

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #382 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 11:58 »
Ai dreptate, Gabi... si Emi are si mai mare dreptate, intotdeauna dependenta sau renuntarea la dependente au legatura cu anumite motivatii interioare. Cele mai multe dintre ele se repeta ciclic. Important este sa nu facem confuzie de situatii datorita ciclicitatii, cred.

Offline bit

• Hero Member
  • Mesaje postate: 3015
« Răspuns #383 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 12:09 »
Io nu inteleg de ce nu e normal sa depinzi de cineva. Pana la coada, cum poti fi intr-o relatie in care nu esti implicat total? Adica, mai exact, ce sanse de viata are relatia respectiva? "Stii, iubesc, da`nu prea!" No sh*t!

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #384 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 12:26 »
iubirea nu e problema ci cand aceasta se transforma in obsesie fata de o persona, in sufocare, in atasament fata de el/ea, in acaparare - ai vazut si tu filme si ai citit carti care trateaza aceasta idee ( probabil cel mai cunoscut Sleeping with the Enemy  si aceea obsesie covarsitoare nu mai este iubire !!  ???)

Offline bit

• Hero Member
« Răspuns #385 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 12:37 »
iubirea nu e problema ci cand aceasta se transforma in obsesie fata de o persona, in sufocare, in atasament fata de el/ea, in acaparare - ai vazut si tu filme si ai citit carti care trateaza aceasta idee ( probabil cel mai cunoscut Sleeping with the Enemy  si aceea obsesie covarsitoare nu mai este iubire !!  ???)
Abia aia e forma patologica a dependentei, asa zic si io. Dar pana acolo...sa presupunem sa suntem oameni normali  :)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #386 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 19:31 »
Aici exista o maaareee contradictie intre cultura noastra occidentala si cea orientala. Buddhismul, de exemplu, considera atasamentul exclusivist si obsesiv de o anumita persoana una din emotiile distructive ale spiritului (si asta cu mult inainte ca pe baza rezultatelor biochimice identice cu acelea ale drogatilor, medicina sa ajunga sa considere acest tip de iubire o boala). Deci, din punctul lor de vedere, aceasta este o dependenta. Din punctul nostru de vedere e... culmea fericirii, cand ni se intampla.

Eu as lasa putin la o parte "criza" initiala de indragosteala, fiindca mi se pare ca nu prea are nimic in comun cu iubirea. Multi confunda acest lucru si spun "Te iubesc" cand ei sunt de fapt doar indragostiti, pe baza de serotonina, de o imagine idilica pe care o proiecteaza momentan asupra unei pesoane reale.

Intrebarea era: de ce, de la acea stare nenaturala (patologica, ar zice medicii occidentali sau nociva spiritual, ar zice orientalii) se trece la singuratea in doi in loc sa se treaca la iubire?!

Comparatie:
Iubire: Te iubesc pentru ca esti asa cum esti, pentru ceea ce esti in esenta (acea esenta care nu se schimba niciodata);
Singuratate in doi: Te iubesc pentru ceea ce ai fost candva, in tinerete (de fapt, pentru ceea ce nu au fost niciodata sau nu mai esti, doar eu mi-am imaginat ca te iubesc).

Probabil ar mai fi destule exemple in comparatie... numai ca nu mi-e clar de ce atat de rar coincide indragosteala cu iubirea?
(A nu se citi ca as avea ceva impotriva fluturilor in stomac... de asta nu scapa nimeni.)

Offline bit

• Hero Member
« Răspuns #387 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 19:36 »
Pai vezi, asta e cusurul tau, esti cusurgiu!  :P

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #388 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 19:46 »
Daca despre mine e vorba, cam asa e... da' niciodata din rautate, numa' si numa' constructiv.  :buck2:

Offline bit

• Hero Member
« Răspuns #389 : Duminică, 08 Aprilie 2012, 19:48 »
Just kidding, bre... :sorry: