Arhiva > Arhiva
Viata si valoarea ei
Ayouni:
--- Citat din: adria din Duminică, 04 Iulie 2010, 21:11 ---valoarea vietii noastre este data de noi insine
--- Terminare citat ---
afirmatia adriei mi-a dat foarte mult de gandit zilele acestea... Oare este asa cum zici tu?! si da si nu...
Care este valoarea vietii? Cine sau ce face ca viata sa aiba valoare? Si cata? Cine da voie ca viata sa merite sa fi traita? Si unde? In unele parti ale lumii, unde exista liberul arbitru si fiecare este intr-o mai mica sau mai mare masura, stapanul vietii sale, se poate vorbi despre acest lucru in termeni de viata si valoare.
Dar daca ne gandim la viata femeilor din Afganistan, de exemplu, lucrurile se schimba radical. Acolo viata chiar ca nu are valoare, la vie ne vaut rien, cum spunea prietenul meu Kader…
Ieri, dupa ce am citit articolul despre valurile islamice care-i nefericesc pe europeni, am stat si m-am gandit si mi-am adus aminte de filmul OSAMA. Osama este nume si de fata si de baiat in araba. Este vorba aici despre o fetita de 12 ani care incearca sa salveze viata mamei ei si intrinsec a ei intr-o lume dominata de talibani si unde femeia nu inseamna nimic, este doar un obiect; existenta ei este permisa atata timp cat este folositoare lui, barbatului. ea nu poate iesi nici macar pe strada daca nu este insotita de un barbat ruda de sange. iar daca nu mai are nici un barbat in familie, atunci existenta ei este pecetluita, nu-i mai ramane decat sa moara.
In linii mari: Osama se deghizeaza in baiat pentru a putea lucra ceva si a-si ajuta mama. Intr-un raid al talibanilor este luata impreuna cu alti baieti de varsta ei si dusi intr-o tabara unde sunt antrenati sa devina soldati. Va dati seama cat de usor a putut fi descoperita, din cauza ritualului de curatire inainte de rugaciune… si cum copiii sunt asa de curiosi...
Este judecata si condamnata la moarte prin lapidare dar este salvata de batranul judecator care se hotaraste sa o ia ca a patra sotie.
Este o poveste de viata, foarte trista. Nu exista nici un pic de culoare, nici un pic de speranta si al carei final este departe de a fi fericit. Fetita speriata este pregatita de celelalte sotii pentru noaptea nuntii, in timp ce batranul isi face ablutiile de rigoare.
Si atunci, noi celelalte, oare nu am putea gasi mii de motive in fiecare zi pentru a ne bucura de acest dar unic, viata?! Gandindu-ne la surorile noastre Osama, mai putin favorizate de soarta decat noi.
daca vreti sa vedeti trailerul intepati linkul de mai jos:
Ayouni:
am uitat sa inserez o poza foarte graitoare pentru ceea ce inseamna viata dincolo de burqa: inchisoare pe viata!
Saturnianul:
--- Citat din: Ayouni din Miercuri, 07 Iulie 2010, 12:27 ---Ieri, dupa ce am citit articolul despre valurile islamice care-i nefericesc pe europeni
--- Terminare citat ---
Apropo de asta, cum găseşti reacţia ţărilor europene care interzic vălurile islamice în special cele care acoperă chipul în totalitate? Ţi se pare normală sau deplasată.
Şi, tot legat de cultura şi legile islamice: clipul de mai sus al Mariei despre iubire, crezi că e filmat într-o ţară islamică sau a fost difuzat la o televiziune islamică? Fiindcă ea este îmbrăcată "nepotrivit" iar el are o ţinută nu tocmai decentă şi părul lung (ca să ating şi aspectul cu catalogul tunsorilor permise în Iran). Ce vreau eu sa întreb: există şi ţări islamice unde gradul de libertate individuală e ceva mai mare?
gabrel:
Noi suntem in acesta lume pentru a trai, asa ca as inclina spre parerea Adriei, ca valoarea vietii e data de noi insine.
Au fost sfinti care au avut o viata foarte grea, comparativ cu a lor, a noastra e miere, dar asta nu i-a impiedicat sa simta perfectiunea lumii si sa dea valoare vietii. Puterea noastra este cea pentru care suntem nascuti, ceea ce ne este dat. Putem fi oameni indiferent de circumstante, timp, tara, loc.
Valoare vietii, fondul ei de aur sunt anii, orele si clipele vietii noastre. In viata trebuie sa platim pentru orice, dar macar sa facem platile in casieria existentei, sa fim vii si sa traim fiecare moment spontan, natural, asa cum suntem noi.
Cine se descopera pe sine, descopera totul. Nimeni, niciodata, nu va face nimic in locul tau, te poti baza doar pe tine, deci traieste viata din plin, asa cum ti-a fost data.
Saturnianul:
--- Citat din: gabrel din Miercuri, 07 Iulie 2010, 13:23 ---Nimeni, niciodata, nu va face nimic in locul tau, te poti baza doar pe tine...
--- Terminare citat ---
Eu aş vrea să fie cineva care să doarmă, să mănînce în locul meu şi să lucreze în locul meu. Aş aş avea mai mai mult timp să-mi trăiesc viaţa :D :D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă