Pustiul ar face bine sa-si foloseasca potentialul deosebit intr-o tara civilizata. E pacat... Incep sa cred ca tara asta nu are mari sanse de "crestere" pentru ca substanta umana e de slaba calitate, iar aceea nu se schimba...se mai disciplineaza, dar in esenta e aceeasi...
Asta am fost si eu tentata sa-i spun, la primul impuls... insa nu am vrut sa influentez in niciun fel.
Mica, eu am fost imigrant pentru un an jumate si pe urma am lucrat 10 ani cu straini in Romania. E adevarat ca e un haos, dar si dincolo, in tarile care sunt superputeri si supercivilizate, este extrema cealalta. E confortabil sa fie totul extrem de bine organizat de sute de ani incoace, si nu de 10 - 20 de ani ca la noi... insa acolo nu-ti ramane decat sa te incadrezi pe o directie prestabilita si sa te conformezi. Acolo unde totul a fost creat si strazile sunt trase perfect la milimetru, nu mai poti crea nimic, fiindca aparent totul a fost creat deja. Dupa un timp, incepi sa ai impresia ca esti un robot. Si nu e numai parerea mea...
Am auzit oameni in toata firea, care, venind din tari civilizate si lucrand pe proiecte in Romania, ne-au spus ca-si amintesc de tineretea lor... de entuziasmul si de curajul de-atunci, de senzatia ca poti crea din aproape nimic toate posibilitatile... lucru care la ei in tara nu se mai intampla de 50 de ani incoace.
In Canada si Elvetia, de pilda, unde exista, de exemplu, 10 specializari la Facultatea de Psihologie, un absolvent cu o anumita diploma nu poate lucra decat intr-un anumit loc. Nu exista sa faca altceva... Pe de alta parte, nicaieri in tarile civilizate nu exista, in virtutea haosului aparent, un turn-over atat de accentuat economic, social etc. Doar aici mai poti crea lucrurile care in Europa s-au creat demult.
Asa ca discutia se reduce la personalitate: esti o persoana submisiva, bun executant, ultraspecializat pe un anumit domeniu si nu te intereseaza decat un trai cladut si asigurat? Afara e de tine. Esti mai degraba un creator, un mentor, un formator de opinie, ai talente sociale sau simti nevoia sa faci ceva pentru tine si cei din jurul tau? Atunci cred ca o tara din Europa de Est, Africa, Asia sunt mai potrivite. Depinde doar ce vrei de la viata...