Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 343335 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

marcutza

• Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #75 : Vineri, 26 Martie 2010, 12:27 »
as vrea sa intreb :) daca nu ar exista copy+paste si net desigur, daca n-ar exista carti pe domeniu (gastronomie) cum reusim sa petrecem o seara frumoasa alaturi de un partener, de prieteni gatind ?!
sigur, veti spune ca se poate compune o reteta, perfect adevarat, reteta care la un moment dat va ajunge pe net sau intr-o carte de bucate.
si da, experienta se imparaseste prin copy+paste = net sau citind cartea de bucate sau citind din notitele personale in acest domeniu.
salut ideea lui Manfred si spun ca retetele povestite, impartasite vor veni tot din copy+paste (mai mult sau mai putin) si vor ajunge tot intr-un fel de copy+paste.
retin placuta povestirea unei retete sub forma de poveste, amintire, intamplare :) dar care tot reteta ajunge intr-un copy+paste narativ.

maria171

• Vizitator
« Răspuns #76 : Vineri, 26 Martie 2010, 12:47 »
eu daca as fi gasit un titlu pe net
ciolan cu stafide, nu cred ca as fi citit macar
asa, in asociere cu povestea despre englezoaica creativa, o sa tin minte ideea
ideea ca se traieste dupa
 ;D

raskolnikov

• Vizitator
« Răspuns #77 : Vineri, 26 Martie 2010, 15:29 »

Stimata Catalina_M, ai ales cum nu se poate mai neinspirat referirea la Marcel Proust si la episodul cu madlena, observ cam singurul citat din opera sa, unul care se regaseste in prefata oricarei editii si cred ca si pe Wikipedia, noua academie de eruditie a romanilor. Chiar si din aceste surse, se putea afla usor ca respectiva scena, desi graviteaza in jurul madlenei, n-are nici o legatura cu gastronomia, intrucat respectiva delicatesa ii provoaca o descindere mentala in timp, o rememorare a unui trecut mai mult sau mai putin indepartat, ci nu-i excita nici pe departe papilele gustative, care intre noi fie vorba si "spre marea noastra mandrie nationala" nu se excitau la bucate, ci mai mult la o bucata dintr-un romanas de-al nostru, ce-i drept de vita nobila.

Este prima asociere in istoria culturii intre Proust si gastronomie si trebuie consemnata ca atare, una pe care probabil biografii si exegetii sai se vor grabi sa o consemneze, cu indicarea sursei sper. Chiar ai putea zamisli un studiu de literatura comparata intre Proust si al nostru Pastorel, facand o asociere intre "reteta" de madlena a primului si cea de alivenci  a ultimului.

Ti-as sugera sa mai citesti o data raspunsul tau, iar apoi si pe cel al colegului Manfred, iar apoi sa incerci sa faci o comparatie, iar, daca nu poti ori esti subiectiva, sa rogi pe altcineva

PS Katie, esti reclamagioaica? Vad ca ti-a prins bine vizionarea interventiilor televizate ale lui Gigi Becali: Ai invatat un cuvant nou, "aroganta". Daca o sa inveti si contextul in care sa-l folosesti poate vom ajunge sa schimbam si retete de orice fel vrei tu. Si las-o mai moale cu cu reclamatiile, ca altfel te blestem sa mananci numai ce gatesti. Scuze, am glumit! Nu pot sa fiu atat de inuman...

maria171

• Vizitator
« Răspuns #78 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 09:06 »
pt cei din constanta
dragilor, bunicii mei din partea tatalui stateau la limanu, un sat la cativa km de mangalia
cand mergeam la fratii tatei, care migrasera la oras, adica la mangalia era musai sa mananc suberek
era demential
era un fel de langosi cu branza, cumva?
stiu ca la bunicul mancam mosoi, garizi, plachie, cherdele
cherdelele erau facute de bunica din restul de coca de paine si coapte in cuptorul de pamant din curte
mmm, erau tare bune cu iaurt!
cand manca ciorba de peste, bunicul zicea bunicii
ada, fa, o ciusca!
aveau gard din piatra si casa era tot din piatra, cu niste pereti f grosi
of, alte vremuri
deci sa revenim
ce era de fapt suberek-ul?

adria

• Vizitator
« Răspuns #79 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 10:52 »
dragele mele, va rog ajutati-ma
vreau sa fac o altfel de friptura de miel, pentru paste
m-am saturat de friptura la cuptor, pe gratar
dati-mi o idee, vreau ceva sa impresionez asistenta

carmentoma

• Vizitator
« Răspuns #80 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:07 »
       Eu fac rulada de miel:
     Pulpa din spate o dezosez, o intind si subtiez pe un fund de lemn mai mare si  presar pe ambele parti condimente speciale pentru carne de miel, impanand-o si cu usuroi taiat feliute subtiri.
     Separat fac o omleta din cel putin 4-5 oua, tot cu condimente, intr-o tigaie cam de marimea bucatii de carne, cu foarte putin ulei, cat sa nu se lipeasca si sa nu fie  gretoasa!!
     Coc bine omleta sa fie putin rumenita pe ambele parti si incerc sa nu o rup!
     Apoi o asez peste carnea pregatita si incep sa o rulez! Leg rulada astfel obtinuta cu sfoara subtire si o asez intr-o tava, unsa cu ulei!
     Torn deasupra vin alb si o coc la cuptor cam 1.5 ore, intorcand-o si adaugand vin din cand in cand!   
     Se serveste calda, cu salata de verde, sau cu orice alta salata care va place!
                                              Pofta buna!

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #81 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:16 »
Pulpa de miel la tava

Ingrediente:
– o pulpa de miel
– o capatana de usturoi
– condimente - cimbru, nucsoara (cui ii place, nu toti o tolereaza), sare, piper
– un pahar de vin alb
– o legatura de usturoi verde

Mod de preparare:
 - spalam bine pulpa de miel apoi cu un cutit ascutit facem incizii adanci in carne, in care vom introduce usturoiul si condimentele pe ambele parti ale pulpei.
 - asezam pulpa de miel in tava si turnam vinul alb peste carne. vinul e necesar pt fragezirea ei (a carnii). adaugam si apa astfel incat carnea sa fie pe jumatate in lichid, pe parcus daca e nevoie mai adaugam apa.
 - se da la foc potrivit si o incercam din cand in cand cu o furculita, sa vedem daca este gata (furculita intra usor in carne iar sosul a scazut).

- intre timp pregatim mujdeiul din usturoiul verde, apa calduta si sare.

- cand este gata friptura se scoate din tava, se aseaza pe platou si deasupra se garniseste cu mujdeiul de usturoi verde.

- garniturile pt carnea de miel vor fi in functie de gusturi.

adria

• Vizitator
« Răspuns #82 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:25 »
multumesc mult, sincer cred ca o sa incerc rulada de miel, friptura la tava am mai facut
nici macar nu am mai auzit de omleta bagata in carne de miel
pp ca nu are ce sa fie rau 
oricum, daca mai primesc si alte idei, sunt binevenite

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #83 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:30 »
Tutorial friptura de miel Coroana

vezi daca-ti indeplineste dorinta de "altfel" :) succes :)

carmentoma

• Vizitator
« Răspuns #84 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:31 »
    Nu am citit reteta nicaieri! E inventata de mine, dar o fac de ani buni! E foarte buna si rece, de la frigider!

adria

• Vizitator
« Răspuns #85 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 11:46 »
multumesc, marcutza, arata demential, dar tb sa negociez cu mama pt coaste, vrea sa faca ciorba din ele
si cum nu am luat decat 1/2 de miel, mai greu sa fac fripturica aia
oricum, o sa va spun ce a iesit pana la urma
multumesc si tie carmen, cred ca o sa raman la reteta ta, ma atrage f mult

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #86 : Duminică, 28 Martie 2010, 16:30 »
Bauturi

Cocktail de portocale

Ingrediente:
40 g suc de portocale, 60 g coniac, 10 g zahar pudra, 5 g bitter

Mod de preparare:
Se amesteca sucul de portocala cu zahar pudra, coniac si bitter. Se da le rece.
Se serveste cu cuburi de gheata in pahar.

Printul Igor

Ingrediente:

4 cl suc natural de maracuja 2 cl suc natural de ananas 2 cl zeama de lamaie biter de lamaie 1 felie de limeta

Mod de preparare:

Sucurile se pun intr-un pahar inalt si se amesteca putin. Se umple paharul cu biter si se orneaza cu o felie de limeta. Varianta 2 Adaugati inca putina zeama de lamaie si 1 cl suc de granate. Umpleti paharul cu biter de portocale in loc de biter de lamaie.

maracuja sau fructul pasiunii, eu l-am intalnit la Kaufland.

Pina colada

Ingrediente:

1 parte rom 1 parte crema de nuca de cocos 2 parti suc de ananas

Mod de preparare:

Se amesteca in blender; se serveste in pahare de cocktail. Se garniseaza cu cirese, bucati sau felii de ananas, si pai.

Offline Manfred

• Hero Member
  • Mesaje postate: 510
« Răspuns #87 : Luni, 29 Martie 2010, 23:09 »
Foarte interesanta informatie, maria171. In primele momente nu stiam ce vrea sa fie suberek-ul apoi cind ai pomenit ca specialitatea e de pe la Mangalia m-am gindit ca o fi o chestie adusa de turci si atunci mi-a picat fisa ca s-ar putea sa fie o varianta de Börek in care sa joace si apa un rol, pt. ca Su in turca inseamna apa. Asa ca am intrebat-o pe Ulvie, care e turcoaica, si mi-a zis ca da, exista si Su Börek, e o varianta de Börek la care foaia de aluat se fierbe scurt in apa inainte de a pune placinta in cuptor.   Pentru cei care nu stiu, Börek e o placinta, la tava, delicioasa facuta din foi foarte subtiri de aluat suprapuse si umpluta cu carne sau brinza cu spanac (posibil sa existe si in alte variante). Exista si o varianta in care foaia nu si intinde in tava ci e rulata la fel ca la clatite de grosimea unei tigari de foi mai groase si se numeste Sigara Börek. Börek e o specialitate foarte veche, se pare de origine asiriana (fascinant cum strabat unele lucruri timpul) si e cunoscuta cam in toate tarile mediteraneene si chiar mai departe. In orice caz e foarte cunoscuta in Turcia, tarile arabe, Israel si chiar Bulgaria. De la maria 171 am auzit prima data ca s-ar gasi (sau ca s-a gasit!) si in Romania.
Din pacate foaia de aluat, care se numeste yufka, nu se gaseste in Romania asa ca trebuie sa ma multumesc cu Börek doar in Turcia sau uneori in Bulgaria. Yufka are grosimea de numai 1 mm si are de regula un diametru de aproape 1 metru ! Ulvie zice ca exista ateliere unde se fabrica (manual) yufka de citiva metri diametru! Tot ea zice ca nu e obligatoriu sa cumpar yufka si ca as putea s-o fac manual in casa, asa cum fac si oamenii de la sat in Turcia, dar ca e mult mai putin comod si chiar daca n-as reusi s-o fac la fel de subtire as putea obtine un Börek bun.   
Bucataria turca e foarte variata si gustoasa, stiu sa faca lucruri simple si in acelasi timp rafinate si de un bun gust (la propriu si la figurat) deosebit. De exemplu am primit un mic aperitiv la masa, la o taverna anonima dintr-un sat, niste banale feliute de piine prajita presarate cu putin usturoi si ulei de masline. Alaturi, mai era o farfurioara cu masline, citeva capere, trei catei de usturoi, citeva feliute de castraveciori murati care pluteau in putin ulei de masline. Niste nimicuri dar care faceau un efect frumos. Dupa masa, absolut delicioasa, am cerut o cafea iar pe farfurioara chelnerul mi-a pus o floricica culeasa dintr-un pom! N-am primit in viata mea pina atunci cafea cu floricica! Au niste gesturi de o naivitate induiosatoare si care pe la noi s-au pierdut demult, asta daca au existat vreodata.
Am sa revin cu niste poze.
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

maria171

• Vizitator
« Răspuns #88 : Marți, 30 Martie 2010, 09:20 »
suuuupeer tare, frate!
bravo, manfred
suberek-ul de care ziceam se vindea intr-o pravalie mica, a unor turci
yam yam ce bun era
pe vremea copilariei mele turcii erau destul de multi in mangalia si se ocupau cu produsele de cofetarie, eu asa tin minte
intreab-o pe ulive cum se face yufka?
despre cherdele nu stiu daca sunt turcesti sau bulgaresti
bunica le facea din aluat de paine
lua un pic de aluat, ii punea in mijloc branza si il facea apoi ca o bila
punea in tava bila langa bila si baga tava la cuptor
la cuptorul din curte, din pamant
parca turna deasupra o compozitie din oua si lapte
cherdelele se faceau martea, cand se facea si painea pentru toata saptamana
erau dementiale cu iaurt
nu trebuiau taiate, se desfaceau ele
mai stiu ca bunica facea placinte f bune
facea o foaie de placinta f subtire, de te uitai prin ea
avea o masa rotunda si scunda, cu 3 picioare si facea foaia cat masa
se poate sa fie yufka de care zice ulive

Offline Manfred

• Hero Member
  • Mesaje postate: 510
« Răspuns #89 : Marți, 30 Martie 2010, 12:45 »
Pai n-a fost greu sa-mi dau seama despre ce vorbesti pentru ca am mincat destul de multe börek :). Am sa incerc s-o intreb pe Ulvie cum se face yufka, dar nu va fi prea usor pentru ca ea vorbeste doar turca iar cunostiintele mele de turca sint limitate.
In turcia am putut cumpara yufka in orice orasel (asa ca nu ne-am batut deloc capul cum se face!) si din ea se face si un alt fel de placinta turceasca numita gözleme. Gözleme se face mult mai simplu si nu trebuie s-o dai la cuptor, se coace in tigaie. Cea mai buna  gözleme am mincat-o in casa unui taran turc, numele sau e Mustafa,  dintr-un sat uitat de lume.  
Acolo am aflat ca avem mai multe lucruri in comun de cit s-ar putea crede, la un moment dat m-a intrebat ce insemna "copil" in limba noastra i-am tradus si i-am zis ca çocuk (se pronunta ciogiuk) si a fost foarte incintat: "Ha, copil inseamna çocuk... pai asa se zice si la noi in Trakia!" Deci in provincia turceasca Trakia, oamenii de la tara inca mai folosesc cuvintul copil in loc de turcescul çocuk. Cum era povestea aia cu dacii si tracii?
Tot la tara oamenii spun la ciorba de zarzavat... zerzevat ciorba!
Dar despre asta si multe alte lucruri mai incolo.
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale