Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 301499 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline laura1

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #60 : Marți, 23 Martie 2010, 20:06 »
maria171 daca amesteci usor cu degetelele cele 2 tipuri de varza,nu se amesteca culorile-testat! ;D

maria171

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #61 : Miercuri, 24 Martie 2010, 14:51 »
uite nu m-am gandit
e normal
rosu de pune pe degete
 :D

marcutza

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #62 : Miercuri, 24 Martie 2010, 16:25 »
RULADĂ CU ŞUNCĂ ŞI PARMEZAN

100 g unt, 80 g făină, 500 ml de lapte, 5 ouă, şuncă, 2 linguri smântână,
parmezan

Se pun la topit într-o cratiţă 50 g unt cu făina, amestecând să nu se facă cocoloaşe. Se
adaugă laptele fierbinte şi se face ca o mămăligă pripită, apoi se dă la răcit. După ce
s-a răcit, adăugăm pe rând gălbenuşurile, batem bine compoziţia, după care adăugăm
albuşurile bătute spumă şi sare după gust. Se coace în tavă tapetată timp de douăzeci
de minute, iar după ce s-a copt, se răstoarnă pe un prosop ud. Se presară cu şunca
tocată, smântână, parmezan sau telemea şi se stropeşte cu unt fierbinte. Se rulează şi
se aşează pe un platou, se presară şuncă şi unt mai mult, iar parmezan şi se dă la
cuptor, timp de trei până la cinci minute. Se rulează repede, se înveleşte în folie, apoi
în prosop şi se lasă să se pătrundă. Se serveşte caldă sau se poate încălzi.

marcutza

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #63 : Joi, 25 Martie 2010, 15:58 »
MACROU PE PAT DIN LEGUME

1,2 kg macrou, un morcov, o ţelină, un pătrunjel, o ceapă, 3 căţei de usturoi, 1
ardei gras, 2 cartofi, 3 roşii, 100 ml ulei şi 150 ml vin alb.

Peştele se curăţă, se spală, se stropeşte cu oţet şi se sărează, apoi lăsăm să stea o
jumătate de oră. În tavă punem ulei, peste care punem legumele curăţate, spălate şi
tăiate julien. Clătim peştele de sare şi oţet şi îl punem peste zarzavat. Tăiem roşiile
rondele, le punem deasupra, turnăm vinul şi dăm la cuptor timp de o oră. Se
decorează cu ţelină tocată fin.

marcutza

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #64 : Joi, 25 Martie 2010, 15:59 »
PĂSTRĂV UMPLUT

6 păstrăvi, 2 linguri de oţet, sare, piper, 2 căţei de usturoi, 2 fire de usturoi
verde, 2 fire de ceapă verde, 1 ou, 2 linguri de orez fiert, 4 linguri de ulei, 2 fire
de pătrunjel, 2 fire de ţelină, 50 g unt şi 200 g hribi.

Peştele se curăţă, se spală şi se stropeşte cu sare şi oţet, apoi se lasă să stea timp de o
jumătate de oră, se clăteşte la jet de apă şi se usucă cu un prosop. Ciupercile se călesc
în unt, după care se amestecă cu verdeaţa tocată, usturoiul zdrobit, oul, orezul, sarea,
piperul şi ceapa tocată fin. Cu acest amestec se umplu păstrăvii pe care îi prindem cu
scobitori. Într-o tigaie de teflon punem ulei la încins şi prăjim peştele pe ambele părţi
timp de 4-5 minute pe fiecare parte. Se servesc pe platou decorat cu usturoi verde
tocat şi frunze de ţelină. Ca garnitură se pot servi cartofi natur, mămăliguţă,
maioneză din usturoi şi smântână.

Offline Manfred

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 510
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #65 : Vineri, 26 Martie 2010, 02:31 »
Am scormonit putin prin forum si am descoperit o sumedenie de topicuri despre tot felul de framintari existentiale, ceea ce este foarte bine, dar n-am gasit nici unul culinar. Se pare ca luati de val am uitat de bucuriile simple ale vietii. Am vrut sa intervin in citeva discutii interesante, nu m-am razgindit, dar m-am hotarit sa mai amin putin.
Deci, daca ai mincat ceva gustos sau deosebit, simplu sau sofisticat si ai vrea sa impartasesti si altora din senzatiile care ti-au cutremurat papilele gustative aici ar fi locul si momentul s-o faci !.

P.S.Sint convins ca acest topic va fi chiar si pe placul lui Raskolnikov, mai ales ca vad ca in ultimul timp a descoperit si virtutile laptelui de capra!  :)
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

carmentoma

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #66 : Vineri, 26 Martie 2010, 03:15 »
E un topic "retete culinare" , deschis de marcutza in "Povesti de seara"! Vezi, vechimea mea pe forum si timpul de peste 6-8 ore pe zi petrecut aici isi spun cuvantul! Aproape l-am invatat pe dinafara!

raskolnikov

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #67 : Vineri, 26 Martie 2010, 03:16 »
Nu stiu ce te-a facut sa crezi ca pe mine, dupa ce am abordat subiecte de istorie, literatura, turism etc. m-ar preocupa problemele burtii si ale umplerii ei. Cu bautura e altceva, e un excelent prilej de socializare, de sueta, cunoastere a aproapelui ori de legare de noi prietenii, as putea spune ca e chiar un act de cultura si chiar ti-as putea dovedi asta. Sa zicem ca n-o fac doar pt ca e prea tarziu.
Insa nu-ti fie teama, sunt convins ca generoasa tema propusa de tine se va bucura de mare succes in randul cratitareselor, iar acest lucru imi va produce o imensa satisfactie sufleteasca, intrucat astfel nu va mai trebui sa lecturez bancuri infantile, la care am ras pana am cazut din patut prima oara cand le-am auzit. Asadar, multumesc mult si pofta buna!

PS Um mare prozator roman se ciondanea la o masa cu un critic scortos si inept, de care nimeni nu-si va aduce aminte. Scriitorul nostru s-a uitat in paharul ridicolului sau adversar si i-a replicat: "Apa?!? Asta-i explicatia, apa bei, apa scrii!" Iar adevarul acestor vorbe il poate descoperi oricine numai prin referirea la marii clasici, Eminescu, Caragiale sau Creanga. Apropo, se stie ca pe ultimul nu bautura l-a rapus in acea noapte de Revelion 1889/1890, ci mancarea, adica cei vreo sase pui, tarii si, "asasinele" placinte poale-in-brau. Asa ca mai moale cu mancarea, precum si cu ifosele alcoolofobe. Hai noroc!


raskolnikov

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #68 : Vineri, 26 Martie 2010, 03:27 »
Observ ca lipsa diacriticelor poate isca mari confuzii. In amintitul meniu de REvelion al lui Creanga era vorba, desigur, de "tzari", nu de "tarii", asa cum poate gresit s-ar intelege si ar fi pacat, intrucat se stie ca marele haplea din Humulesti o ardea numai pe vin, ca orice moldovean, iar taria ii repugna si lui Eminescu. Adevarul e ca la ce tarii se faceau acolo pe la ei mai bine ca nu s-au apucat sa la galgaie. Apropo, asa-zisul antisemitism al lui Eminsescu se lega tocmai de breasla carciumarilor evrei, caruia poetul le reprosa ca distrug deliberat vana, vlaga poporului roman prin comercializarea de bauturi spirtoase contrafacute

Offline kerra

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 18
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #69 : Vineri, 26 Martie 2010, 08:25 »
curcan cca 6-8 kg, umplut, la cuptor  (din pacate am asistat doar la festin   ;D, si nu stiu reteta - dar sigur se gaseste ceva-ceva si pe net  )  -  mi se pare o idee buna pt cei / cele care tin la silueta cand e vorba de "masa de sarbator"; 

Offline katie

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 31
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #70 : Vineri, 26 Martie 2010, 09:07 »
 ??? Suntem oameni care intram pe acest site pentru socializare ! , nu sa ne dam MARI cat suntem de cultivati in diferite domeni sau cata cultura generala avem !!! Deja multa aroganta ! Atentie admin !

Catalina_M

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #71 : Vineri, 26 Martie 2010, 11:18 »
Raskolnikov, daca tot ai amintit de mai marii literaturii noastre ca fiind mari degustatori de alcoolice, cred ca am putea sa il trecem in revista pe d-l Marcel Proust, francezul, cu descrierea senzatiilor create de celebrele madlene. Astfel, observam ca papilele gustative pot fi si ele o sursa de arta, nu doar aburii de alcool. Intradevar, mariile genii au creat sub influenta diferitelor substante, mai mult sau mai putin halucinogene, dar sa nu-i blamam pe aceia care scriu cu mintea trezita de o mancare buna(nu trebuie sa iti umpli burta la refuz sa poti aprecia o mancare daca e buna sau nu, asa cum nici vinului nu-i mai stii gustul dupa ce te imbeti).
Cu respect.

Offline Manfred

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 510
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #72 : Vineri, 26 Martie 2010, 11:43 »
Katie nu fi suparata, Raskolnikov stie cu siguranta ca trufia e un pacat iar smerenia o virtute. Dupa cum vezi nu m-am inselat si acest topic e si pe placul  sau, exact din motivele la care ma asteptam. Imi pare rau doar ca a inteles ca as exclude bautura din kestiunea culinara, nici vorba de asa ceva, dimpotriva! Sint convins ca stie ca potrivirea bauturilor cu feluritele feluri de mincare e o arta. I-as mai spune ca nici nu e vorba de simpla umplere a burtii pentru ca fenomenul asta apare exact atunci cind NU te preocupa ...umplerea burtii.
Despre "asa zisul" antisemitism al lui Eminescu trebuie sa-i spun ca nu se limita doar la circiumari, e o poveste mult mai lunga si poate merita un topic separat daca lumea doreste.

Am pornit acest topic nu ca sa fie o simpla carte de bucate (se gasesc atitea pe net!) ci ca o impartasire de experiente individuale mai deosebite, in care nu reteta conteaza cel mai mult ci povestea.

Elizabeth era o profesoara pensionara care locuia impreuna cu sotul, Kurt, intr-un mic orasel din Germania la nord de Frankfurt. In ciudata lor casa urma sa locuiesc citeva saptamini de neuitat. Totul era diferit fata de ce stiam, inclusiv mincarea, iar Elizabeth gatea zilnic alt fel si insista sa fim punktuali la masa. Portiile ei erau generoase si cam exotice pentru gustul meu. De exemplu varza calita cu carne si...ananas! Elizabeth inova mereu si uneori era luat prin surprindere pina si Kurt. Acuma sa nu se inteleaga ca eram torturati!
Dar intr-o seara la cina, Elizabeth ne aduce la masa un castron mare acoperit. Dau capacul la o parte si surpriza totala: un imens ciolan afumat cu sorici cu tot plutea intr-o mare de iahnie de fasole cu niste boabe mari si umflate. Doamne, zic in gind, iti multumesc ca ai iluminat-o pe Elizabeth si ca putem minca in sfirsit o mincare omeneasca. Cum imi era mai foame ca de obicei imi tai o portie zdravana de ciolan si imi pun vreo doua polonice de boabe. Incep sa maninc si soc total: sosul "iahniei" era ingrozitor de dulce iar fasolea nu era fasole ci ... stafide care la fiert se umflasera ! Ciolan de porc afumat cu stafide, asta am mincat!
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

maria171

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #73 : Vineri, 26 Martie 2010, 11:59 »
 :D :D
vad ca ai supravietuit
asta imi aduce aminte de un film in care un bogatas angajase un bucatar diplomat
ajunsese sa nu mai suporte exotismele
l-a intrebat intr-o zi daca stie sa faca sarmale
si bucatarul a zis ca stie sa faca sarmale cu stafide si creveti si a mai zis el alte umpluturi ciudate
pana la urma a renuntat la el si a adus o femeie "normala"
cand a intrat in casa si a simtit miros de ardei umpluti a cazut pe spate
chiar
ma uit la tv si vad in ditamai farfuria o bucatica de ceva, cu niste aranjamente gen ikebana
mereu ca intreb daca chestia aia se manaca inainte sau dupa masa
 ;D
cum te poti satura dintr-o lingura de mancare?
sau mai fac unii bucatari aranjamente gen turnul eiffel
oare cum le duc ospatarii la masa fara sa le darame?

 

maria171

  • Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #74 : Vineri, 26 Martie 2010, 12:09 »
recunosc
si mie imi plac retetele personalizate
cele luate cu copy paste de pe net nu au valoare
e o placere sa gatesti in 2
discutia si apropierea care se creeaza intrece valoarea preparatelor
daca mai ai si un  pahar de vin pe masa, ca aperitiv, din care sa iei din cand in cand o gura, e super
dar ca sa venim cu picioarele pe pamant
daca cei 2 bucatari sunt un el si o ea se stie cine spala vasele, nu?
cazurile ideale sunt putine
fostul meu mi-a zis odata ca vrea sa gateasca el , sa imi arate ce gust trebuie sa aiba mancarea
eu sa stau pe canapea
numai ca a trebuit sa ii curat si sa ii tai legumele si carnea
cat a fiert mancarea tot venea sa gust, sa vad daca mai trebuie ceva
concluzia a fost: eu de ce nu gatesc asa bine ca el?
nu va spun cate ustensile a trebuit sa spal si cat am frecat la aragaz, faianta si chiuveta