CLATITE: pentru inceput, va prezint reteta mea de baza, simpla si versatila!
1. Doua oua, batute usor cu furculita, cu un pic de sare.
2. Se adauga faina, amestecand tot cu furculita pana se obtine o pasta destul de legata (consistenta unei smantani groase).
3. Se incorporeaza doua linguri de ulei.
4. Se adauga o lingurita si jumatate de maicena (amidon de porumb) dizolvata intr-un pic de lapte (optional). Cu maicena, clatita oricat ar fi de fina, ramane elastica si nu se rupe. Se gaseste la Carrefour (Maizena).
5. Se adauga apoi lapte, putin cate putin, pana cand se obtine consistenta dorita.
6. Se coc in tigaie de teflón, fara a se mai adauga ulei. Umpleti cu ceea ce va place.
Puteti adauga orice mirodenii doriti, cardamomul da un gust deosebit de ex. Puteti sa le faceti sul, indoite in patru, arata foarte elegant sau una peste alta. Adaugand sirop de portocale, sau sos de ciocolata, sos de capsuni (vai capsunico!) sau de zmeura. Sau frisca. Presarata, in cazurile in care se preteaza, cu zahar vanilat din belsug. Stropita cu Grand Marnier! cu rom! Flambata! Clatita mi se pare o inventie minunata pentru ca se preteaza la umpluturi pentru desert sau, mai mare, se poate transforma intr-un fel de mancare principal. De ex cu somon si sos bechamel, cu spanac, cu diverse branzeturi. Imaginatia este limita.
Multa bafta si pofta buna la clatite!