Arhiva > Arhiva
ZEN
fortuna777:
Dalai Lama spune ca exista o cale bine trasata care ne conduce spre fericire. In primul rand trebuie sa identificam factorii care ne provoaca invariabil suferinta si pe cei care ne aduc fericire. Apoi trebuie sa-i eliminam pe cei cauzatori de suferinta si sa-i cultivam pe cei ai fericirii.
Adevarata sursa de fericire este controlul constiintei. Fara o minte disciplinata nu poti avea control asupra a ceea ce faci si nu poti fi independent fata de evenimente. O minte calma este echivalenta cu fericirea.
Fericirea nu trebuie confundata cu placerea. Placerea tine de simturi si cu toate ca poate da uneori senzatia fericirii, ii lipseste sensul. Fericirea in schimb se bazeaza pe existenta unui sens si se poate pastra de multe ori in pofida unor conditii exterioare potrivnice.
fortuna777:
"Mintea functioneaza intotdeauna negativ. Principala ei functie este de a nega, de a spune "nu".Analizati-va. Constatati de cate ori spuneti "nu" intr-o singura zi si reduceti aceasta proportie. Constatati de cate ori spuneti"da" intr-o singura zi si mariti aceasta proportie.Treptat, veti observa ca proportia intre "nu" si "da" se schimba, si odata cu ea se va schimba si personalitatea dumneavoastra. Observati de cate ori spuneti "nu", desi un "da" ar fi fost mult mai usor de rostit, desi nu era deloc necesar sa spuneti "nu"...De cate ori ati fi putut spune "da", dar ati preferat sa spuneti "nu" sau sa pastrati tacerea.Ori de cate ori spuneti "da" va impotriviti egoului dumneavoastra. Egoul nu poate digera aceasta silaba; el nu se hraneste decat cu "nu". Spuneti: "Nu! Nu! Nu! si egoul se va amplifica de cateva ori in fiinta dumneavoastra.Mergeti la gara sa va luati un bilet. Chiar daca sunteti singur in fata ghiseului, functionarul din spatele lui isi va gasi ceva de facut, fara sa va bage in seama.Este un alt fel de a spune "nu". El simte nevoia sa va lase sa asteptati putin.... Va va sili sa asteptati, chiar daca acest lucru nu este deloc necesar, dar ii va da un sentiment de putere. Nu mai este un functionar oarecare: are puterea de a face pe oricine sa astepte.Primul gand care apare in minte este "nu". "Da" este mult mai dificil. Nu spui "da" decat daca te simti complet neajutorat si stii ca trebuie sa-l spui. Analizati-va singuri! Transformati-va mintea: renuntati la "nu" si deveniti adeptii lui "da", caci egoul se hraneste cu otrava lui "nu"." (Osho)
optimus sum:
osho e un mos cam nebun , cateodata e ok ...cateodata nu ... totusi filozofia zen te cam lasa fara sentimente si te transforma intr-o "leguma" oarecare cateodata... nu stiu daca e ok sau nu ..in contrast voi vorbi un pic despre conceptia de a trai fado...
fortuna777:
nu cred ca e o filosofie care sa poata fi aplicata in totalitate in zilele noastre...cred mai degraba ca e aplicabila pustnicilor si nicidecum oamenilor care traiesc intr-un ritm trepidant si care de multe ori uita la ce se gandeau, atat de mare e invalmaseala de ganduri si lucruri de rezolvat din capul lor...dar totusi cred ca daca am incerca macar in anumite situatii sa aplicam principiile zen, viata noastra ar fi mai usoara si cred ca am privi dintr-o alta perspectiva toate lucrurile neplacute care ni se intampla...
fortuna777:
chestia asta cu a spune "nu", chiar cred ca asa e....sunt multi oameni care accepta sa refuze sau si mai rau sa ignore pe cineva, tocmai din dorinta de a-si face simtita asa zisa autoritate....mi s-a intamplat des sa intalnesc astfel de oameni...sau daca stam sa ne gandim bine de cate ori nu-i interzicem copilului nostru ceva tocmai pentru a-i arata cine-i seful...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă