Arhiva > Arhiva
Giganti ai muzicii
Monique:
Rapsodia Romana
almi_gabi:
Am gasit cateva detalii despre povestea de dragoste din George Enescu si Maria Rosetii - poveste ce s-a infiripat in timp ce Enescu lucra la piesa Oedipe .
"În anii 1921-1931 George Enescu a lucrat la opera Oedip, monumentală creație dramatică și muzicală, care abia în ultimii ani a început să se impună pe scenele teatrelor de operă din lume. O dedică Mariei Tescanu Rosetti (fostă Cantacuzino), cu care se va căsători mai târziu. Aceasta fusese una din doamnele de onoare ale Reginei Maria și, după o căsătorie cu prințul Cantacuzino și o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, și-a turnat acid pe față. La auzul veștii, Enescu s-a întors de la Paris imediat la București și a vegheat la căpătâiul doamnei de care era îndrăgostit. În urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino va rămâne desfigurată toată viața și va apărea in fotografii cu un voal negru pe față. Pe 4 decembrie 1937 Enescu se va căsători cu ea. Opera Oedip a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, chiar în mijlocul pădurii. Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 și s-a bucurat de un succes imediat. Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera se inspiră din cele doua piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, Oedip la Colonos și Oedip rege. Libretistul operei a fost Edmond Fleg. Cariera internațională a operei a fost însă întreruptă de declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, când, în 1940, Paris-ul a fost ocupat de armata germană."
si am constat ca exista o oarecare controversa despre melodia Ciocarlia - Enescu ar fi adaptat-o dupa un folclorist roman
Mari_a:
Azi, 5 septembrie, dați un click pe logo-ul Google...
almi_gabi:
am dat mari :D
Mari_a:
Nessun dorma... Nu știu cum se zice în italiană toți dorm! Întâi Bary, pe urmă James, iar un (alt) eveniment tragic, petrecut ieri ( http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-noul-pavarotti-944457.html) , ne amintește că sunt 4 ani de când Luciano Pavarotti nu mai e...
Pavarotti & Barry White - My first, my last, my everything
James Brown & Luciano Pavarotti - It's a Man's World
I-a pus cineva mai sus pe cei trei tenori... Pavarotti & Friends e de urmărit din scoarță-n scoarță
Cu Mariah Carey - Hero
Cu Celine Dion - I hate you then I love you
Cu Bryan Adams - 'O Sole Mio
Cu (ceea ce a mai rămas din) Queen - Too Much Love Will Kill You
Cu Jon Bon Jovi - Let it Rain
Cu Joe Cocker și Alex Britti (la chitară)
Dar cu cine n-a cântat?! Cu Elton John, cu Bono de la U2, cu Enrique Iglesias, cu Ricky Martin, cu Andrea Bocelli și ații, și alții, și alții...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă