Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Descoperiti sarmul Alsaciei si al Lorenei. 4 - 9 iunie 2024

<< < (2/9) > >>

krondia:
In ajun de Craciun am dat o fuga si la Obernai, o alta bijuterie a Alsaciei dar mai putin cunoscuta. Am descoperit aici un orasel medieval foarte pitoresc, cu case cu structura de lemn, asemanator cu cele din zona Colmar, dar mai putin aglomerat. In perioada sarbatorilor este foarte frumos impodobit, exista chiar si un birou al lui Mos Craciun.. Dar Obernai este renumit si datorita vinurilor minunate care se produc aici.

Este bine cunoscut faptul că Franța este printre cele mai importante țări producătoare de vinuri din lume, fiind recunoscută la nivel mondial drept țara vinului , datorită numeroaselor sale podgorii.
Franța are un număr mare de rute pe traseul vinului pe teritoriul său, însă cea mai veche este Ruta vinului din Alsacia.

Vinurile din Alsacia sunt preponderent vinuri albe care provin din șapte soiuri principale de struguri: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer și Pinot Noir.

Francezii profită din plin de apelațiunile controlate/protejate (AOP/AOC) pentru a-și proteja anumite produse. Ele sunt motivul pentru care un vin spumant produs în afara regiunii Champagne nu poate fi numit șampanie. Alsacia nu e mai prejos, are 3 apelațiuni protejate:
– Vin d’Alsace: orice vin produs din soiurile de mai sus, cu condiția ca strugurii sa provina din regiune
– Grand Cru d’Alsace: dacă strugurii provin din anumite parcele cu calități extraordinare
– Cremant d’Alsace: vinurile spumoase produse în regiune, singurele soiuri permise sunt Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay
Un vin special care se produce în regiune este cel din struguri culeși târziu, un vin dulce și parfumat, cu arome de miere. În franceză se numesc „vendanges tardives”. De regulă el se face din Gewurtztraminer, Pinot Gris sau Riesling.

Am vizitat si o crama din localitate, o afacere de familie care a inceput in anul 1732. Gazde foarte amabile, prietenoase, a fost o placere sa povestesc cu doamna care era la magazin. In afara de vinuri se pot cumpara si alte produse traditionale, eu am cumparat turta dulce, foarte buna si mai ieftina decat in alte parti. O sticla de vin traditional costa in jur de 10 euro, un vin de 25 ani vechime ajunge la 30 de euro iar un vin spumos 15 euro. 

M-am gandit sa venim pe cont propriu aici sa degustam celebrele vinuri Obernai, este mult mai convenabil decat daca am lua un tur privat din Strasbourg. La Obernai se ajunge foarte usor cu trenul din Strasbourg, crama este aproape de centru si asa avem timp cât vrem la dispozitie. Ce spuneti ?

Sper ca v-au fost de folos impresiile mele, voi mai reveni cu detalii organizatorice, intre timp m-as bucura sa aflu si care este parerea voastra despre programul excursiei, obiectivele pe care le vom vizita.
A plus !

ClaudiaD:
.

valiv:
  Ziua buna, dragilor,

Diana, ai descris atat de frumos locurile pe care urmeaza sa le vedem in excursia asta, incat ma minunez ca mai sunt locuri. Probabil oamenii nu au timp sa citeasca.

Referitor la propunerea cu Metz, eu votez pentru, mi se pare o idee foarte buna.

Abia astept sa ne bucuram impreuna de frumusetea locurilor si a oamenilor.

*|* :applause:

krondia:
Vali, mulțumesc!  Ma bucur sa ne revedem  *|* Suntem aproape in echipa completa, sper sa dea un semn si ceilalti inscrisi la aceasta excursie.

Mi-a facut placere sa imi reamintesc locurile vizitate din Franta, Germania si Elvetia, eu am avut zborul din Basel. Am dat o fuga si la Frankfurt sa vad si targul de Craciun de aici. Mi-a placut, am inteles mai bine asemanarile cu Alsacia.

In centrul din Frankfurt se ajunge usor de la gara, cu tramvaiul, putem merge si noi intai in Piata Romerberg, sa vedem casele pitoresti si primaria veche de peste 600 de ani. De aici mergem spre Piata Goethe unde se gaseste Casa Goethe, locul de nastere si al copilariei poetului si dramaturgului german. Până la gara se mai fac 15 minute pe jos, o plimbare placuta pe langa zgarie norii din Frankfurt si alte cladiri emblematice.

Deci, cine mai vine cu noi? *|*

Lory:
Bună!
Eu nu am mai calatorit,  inca,  prin locurile descrise atât de frumos și mi-ar placea sa vizitez cat mai mult. Merg pe  mana voastra.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă