Arhiva > Arhiva
Eminescu: Luceafarul poeziei romanesti sau nationalist?
Remy:
De la inceput acest subiect a fost rau plasat in sectiunea de jocuri . Va fi mutat intr-o alta sectiune unde isi are locul . Pe langa astea discutia a deviat din nou si ma vad obligat sa sterg anumite postari . Un regulament al forumului va fi postat in cursul zilei de astazi si v-as ruga sa-l cititi cu atentie si sa-l respectati . Acest gen de discutii contradictorii sunt extrem de interesante din punctul meu de vedere atata timp cat se mentine o nota de respect . Va rog ganditi-va intotdeauna inainte de a posta ceva la motivul pentru care ati hotarat sa postati pentru prima data pe acest forum precum si la scopul acestuia si pastrati discutia in aceasi nota " a bunului simt " cu care a fost inceputa
Manfred:
Mi-a parut foarte rau ca discutia a degenerat atit de mult incit a fost nevoie de sanctiuni. Chiar daca s-a discutat mult off topic (dar unde nu sint discutii off topic?) mi s-a parut ca dupa o mica perioada de incalzire lucrurile aveau sanse sa intre pe un fagas normal. In orice caz a fost imbucurator sa vad ca exista oameni pe care ii mai preocupa Eminescu, Arghezi, Istrate si vor sa discute si sa-i cunoasca si altfel decit au fost predati in scoli, sa-i vada ca pe niste oameni reali care au trait, au iubit, au suferit, au fost uneori sublimi, alteori simpli muritori. Sint oameni care fac parte din cultura si istoria noastra, atita cita avem, si nu se pune problema, cum unii gresit au inteles, ca daca nu vorbim despre ei ca la manualul de liceu inseamna ca ne batem joc de ei si ca vrem sa-i punem la egalitate cu vreun cintaret cu nume de soia. Cine sa-si bata joc, noi epigonii?!
Cred ca in vremurile in care traim chiar avem mare nevoie de nationalismul lui Eminescu, cumva mediocritatea asta agresiva care a cuprins ca un cancer la metastaza societatea in care traim trebuie dea odata inapoi. Si la asta nu exista decit o singura solutie: cultura. Atunci cind ne vom stradui, fiecare in parte, sa citim, sa invatam zilnic ceva nou vom fi cu ceva mai buni decit ieri si vom mai avea miine o sansa. Poate pentru unii dintre noi va fi prea tirziu dar putem fi mai inteligenti, mai buni, pentru copii nostri sau pentru prietenii nostri mai tineri. Le putem deschide pofta pentru cunoastere, pentru lectura adevarata si nu pentru presa mizera cotidiana.
Balzac, Dostoievsky, Dickens, Eminescu, etc. ne pot ajuta sa discernem intre Bine si Rau, fiecare carte citita e o treapta care ne inalta peste aceasta mediocritate mitocana, galagioasa si hoata si care n-are viitor.
La asta ma gindeam sa contribuie si acest topic si nu la inflamari copilaresti si care sper ca intre timp s-au potolit.
„Avem de-o parte rasa română, cu trecutul ei, identică în toate ţările pe care le locuieşte, popor cinstit, inimos, capabil de adevăr şi de patriotism. Avem apoi, deasupra acestui popor, o pătură superpusă, un fel de sediment de pungaşi şi cocote, răsărită din amestecul scursurilor orientale şi a celor occidentale, incapabilă de adevăr şi patriotism”. Mihai Eminescu
Vreau sa cred ca Eminescu avea dreptate si ca acel popor cinstit si inimos mai supravietuieste.
almi_gabi:
De-or trece anii...
De-or trece anii cum trecura,
Ea tot mai mult imi va placé,
Pentru ca-n toat-a ei faptura
E-un “nu stiu cum” s-un “nu stiu ce”.
M-a fermecat cu vro scanteie
Din clipa-n care ne vazum?
Desi nu e decat femeie,
E totusi altfel, “nu stiu cum”.
De-aceea una-mi este mie
De ar vorbi, de ar tacé:
Dac-al ei glas e armonie,
E si-n tacere-i “nu stiu ce”.
Astfel robit de-aceeasi jale
Petrec mereu acelasi drum...
In taina farmecelor sale
E-un “nu stiu ce” s-un “nu stiu cum”.
Autor: Mihai Eminescu
Armonia din versurile lui Mihai Eminescu depasesc barierele scolii. L-am invatat toti pe Eminescu pentru lectia de romana.
Recititi acum versurile lui - au o nota de eleganta si simplitate aparte.
silviu:
frumoasa de nespus prin simplitatea sa necautata
EUGENIA110:
"Eminescu:Luceafarul poeziei romanesti sau nationalist?"
Eu zic: si una si alta, nu se exclud una pe cealalta.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă