Autor Subiect: Gramatica limbii romane  (Citit de 80285 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

carmentoma

• Vizitator
Răspuns: Gramatica limbii romane
« Răspuns #90 : Miercuri, 31 Martie 2010, 23:50 »
   ... Si, pentru a-mi corecta lucrarea singura: am mancat un "o" de la "extemporal" si am scris in plus un "i" la "insati"! Dar, ca numar de litere, ies la vopsea! Pierzi, castigi, negustor te numesti! :D ;D :o :-*

pe_jumate

• Vizitator
« Răspuns #91 : Joi, 01 Aprilie 2010, 00:30 »
1. citeste macar cu atentie.. verbul era "am invatat" nu am inventat"
2. nu te-a jignit nimeni, era o gluma pe care speram ca o pricepi.. continui sa judeci situatia superficial si necitind cu atentie ce e scris
3. nu fac purificari si epurari, in schimb tu o faci, in felul tau, un fel de ardere de vrajitoare cu mine, criticand virgule si plural de adjective, amestecandu-le pe busulenga, buciuceanca cu mine intr-o asociere fara nici un rost sau efect dramatic.. probabil ca lectie pentru toata lumea care poate se uita la prostiile pe care le vorbim noi acum .. asta e, atata poti, atata faci!

dar, cum zici: time-off permanently - si eu te las cu bucurie in pace.. sarbatori fericite!

Offline Manfred

• Hero Member
  • Mesaje postate: 510
« Răspuns #92 : Joi, 01 Aprilie 2010, 02:23 »
@raskolnikov

pai da, am zis ca  nationalismul lui Eminescu ar merita chiar un topic separat, DACA si lumea doreste, dar pina acum esti singurul inscris! Poate mai primim niste reactii zilele urmatoare, ca tot sintem pe un topic de limba romana.
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #93 : Joi, 01 Aprilie 2010, 09:01 »
@raskolnikov

pai da, am zis ca  nationalismul lui Eminescu ar merita chiar un topic separat, DACA si lumea doreste, dar pina acum esti singurul inscris! Poate mai primim niste reactii zilele urmatoare, ca tot sintem pe un topic de limba romana.

A fost deschis un topic despre Eminescu. Va asteptam acolo.

pe_jumate am o intrebarePentru  tine - este corect? : "daca afli stirea spune-mi-o si mie"

Offline anamama13

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1227
« Răspuns #94 : Joi, 01 Aprilie 2010, 09:51 »

"va propun ca atunci cand observati (in mod sistematic) o anumita greseala de scriere, ortografie sau gramatica prin textele postate, in cazul in care sunteti absolut siguri ca e o greseala, sa indicati, (fara insa a cita si pe cel care a facut-o!) varianta corecta de scriere... "
si :
da, asa as vrea sa fie subiectul asta, un loc unde sa putem verifica lucruri de care nu suntem siguri, in dorinta tuturor de a-si auto-imbunatati felul de a scrie..

in nici un caz nu vanam vrajitoare si nu sanctionam greseli accidentale sau de tastare.. asa ceva nu foloseste nimanui, si deasemenea oricine poate gresi tastand aiurea .. doar pe cele sistematice, despre care suntem siguri ca au fost scrise in felul in care au fost..

iar ce vad eu sistematic aici e numarul de "i" -uri ..

...la conjunctivul verbelor terminate in i
.. la formele articulate ale substantivelor terminate in i.. samd

multumesc inca o data pentru interventie si mai vreau.. :)

citatul este doar ptr a sublinia bunele intentii de inceput....
de la ce s-a plecat si unde s-a ajuns.... de la ce s-a vrut si ce-a devenit.... asa se intampla si cu oamenii.... vor sa devina ceva dar pana la urma devin altceva... dar este cu mult mai rau atunci cand ei au impresia ca au devenit totusi ceea ce au vrut.... vrea cineva cu tot dinadinsul sa devina un rau ?..
poate ar fi bine ca cei care intra pe un topic si vor sa scrie ceva, sa mai citeasca si din urma ca sa prinda doar franturi dupa ureche... ca sa nu mai vb de manierele comportamentale pe care nu ar trebui sa le uitam, atata vreme cat nimeni nu ne obliga sa ne inscriem pe un forum, nici sa citim si nici sa scriem ceva...
si daca suntem aici, nu ar trebui sa uitam scopul, adica... socializarea, nu razboiul..... sa mai amintesc oare si de faptul ca suntem in sapatamana mare ?.. nici macar acum nu putem fi mai ingaduitori, mai blanzi, mai politicosi ?
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #95 : Joi, 01 Aprilie 2010, 11:31 »
@Manfred, stiam ca pot conta pe intelegerea moderatorului :)  :-* multumesc mult si apreciez raspunsul tau, mii de multumiri !!!  :-*

@Raskolnikov, te ador  ;D esti sarea si piperul forumului, e parerea mea ! cine stie sa te citeasca are multe de invatat si iti poate pricepe umorul, critica constructiva si mesajul pe care-l transmiti(obiectiv). recunosc ca si eu am avut un "soc" citindu-ti replicile(la inceput)  :o daaaaaarrrrrr am invatat sa le inteleg si le admir esenta :)

@pe_jumate, n-am vrut nicio clipa sa condamn acest topic sau sa inteleaga cineva ca sunt contra lui, nu. daca citesti cu atentie chiar am felicitat in 2 randuri. insa, intr-un forum de socializare multe subiecte sunt delicate si au nevoie de manuire delicata. iti doresc multa putere de a le duce pe toate si mult succes in explicatiile privind gramatica limbii romane :)

pe_jumate

• Vizitator
« Răspuns #96 : Joi, 01 Aprilie 2010, 17:43 »
s-a vorbit foarte mult off-topic in acest loc, chestiune care nu a folosit probabil nimanui.

imi cer iertare tuturor celor carora le-am jignit sau ranit sensibilitatea sau orgoliul.
intentia mea a fost cu totul alta, dar nu am reusit sa fac ceea ce credeam ca pot sa fac aici.

am sa rog pe remy, sau pe oricare din moderatorii care citesc asta, sa stearga topicul cat se poate de repede. multumesc.

Offline anamama13

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1227
« Răspuns #97 : Joi, 01 Aprilie 2010, 19:31 »
sper din tot sufletul ca admy sau moderemy sa nu dea curs acestei cereri inainte de a citi tot ce s-a postat aici, pentru o dreapta analiza.... suntem totusi cateva persoane care dorim acest topic, impreuna cu "jumatatea " lui ..... ce pretentii mai putem avea sa se schimbe societatea, daca nu se schimba oamenii care o alcatuiesc, si nu oricum, ci inspre bine.... putem avea un topic de acest gen fara sa se simta nimeni jignit.... si nu este obligatoriu sa intre toata lumea... cine vrea...
putem trage niste semnale de alarma in ceea ce priveste limba romana.... chiar nu vedeti cum vorbesc cei din jurul vostru ?... ce invata copiii de la "strada" ??? ... ce fel de oameni suntem daca nu ne putem accepta greselile... si nu ma refer ca am sarit peste o litera sau am mai tastat una in plus... ci greseli care au intrat atat de adanc in limbajul populist incat au creeat o noua gramatica, cum ar vesnicul " ca si" folosit in toate situatiile, fie ca trebuie, fie nu....
din nou, simt aici gustul amar al tristetii...
un loc ptr cei singuri ... nu trebuie sa fie neaparat doar vesel... trebuie sa aduca noutate, cunoastere, informatie, prieteni....dupa parerea mea... dar, sunt atatea alte site-uri pe care nu gasesti acest fel de topic.....  imi pare rau.... sper doar sa se ia decizia corecta....
va daruiesc un semn de afectiune.... poate ultimul... si scuzele mele ptr insistenta....

Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13835
« Răspuns #98 : Joi, 01 Aprilie 2010, 21:03 »
L-am citit in intregime si am decis sa nu-l sterg. Suprinde momente pe care la un moment dat le vom discuta impreuna si credeti-ma ca merita facut acest lucru. Dar nu in viitorul apropiat. Poate peste 2-3 ani.

maria171

• Vizitator
« Răspuns #99 : Joi, 01 Aprilie 2010, 21:14 »
am o propunere
in topicul asta sa punem intrebari, gramaticale, si pe_jumate sa ne dea raspunsuri
cine are nelamuriri si curaj, sa intrebe aici
ce ziceti?

Offline Felicia

• Full Member
  • Mesaje postate: 142
« Răspuns #100 : Joi, 01 Aprilie 2010, 22:12 »
cred ca ati gresit titlul topicului: ar fi trebuit numit CRONICA CARCOTASELOR

pe_jumate

• Vizitator
« Răspuns #101 : Joi, 01 Aprilie 2010, 23:01 »
scumpi cei care ati dori continuarea acestui topic..
nu mai am credibilitatea necesara pentru a raspunde nici unui fel de intrebare de gramatica si in plus, nu sunt nici aproape de domeniul lingvistic al timpurilor moderne, asa cum a subliniat cu claritate persoana de ieri cu care am vorbit in van pana in noapte..

auto-intitulata mea postura de "expert" era evident o autoironie, iar pruteanu era un "academician de moment" pe care l-am alaturat celor spuse foarte bine de silviu (multumesc silviu!)

dar ce vreau sa zic e ca acestea (academicianul pruteanu si marele expert din mine) nu erau in fapt absolut deloc partile principale ale discutiei, chestiune pe care speram sa o fi vazut cineva.... dar si in acest caz, persoana respectiva le-a interpretat complet distorsionat, ignorand faptul ca faceam cu ochiul cand ii raspundeam celui care a re-explicat, mult mai bine ca mine, treaba cu imperativul si conjunctivul lui "a fi" .. eu credeam ca despre asta ar fi fost bine sa vorbim, si nicidecum despre ce ispravi a facut candva pruteanu la betie sau despre cat de diletanta as fi eu...

interpretata mult altfel decat ma asteptam sa fiu in monoloagele acelei persoane.. jignita direct pe un topic unde nu ar fi trebuit sa apara nici un nume, nesustinuta de nici unul dintre moderatori, macar la capitolul impolitete si/sau grosolanie fara motiv.. nu mai mai am nici credibilitate si nici chef sa continui.. asa ca

daca va vrea sa raspunda intrebarilor voastre de gramatica, probabil raskolnikov o va putea face mult mai bine decat as fi putut-o eu face vreodata

maria171

• Vizitator
« Răspuns #102 : Joi, 01 Aprilie 2010, 23:20 »
pe_jumate
te inteleg
tu ai dat dovada de mult bun simt si ai atentionat de la inceput ca s-ar putea sa superi pe cineva
nu sunt de acord cu renuntarea ta, dar iti respect decizia

Offline krissunu

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
« Răspuns #103 : Joi, 01 Aprilie 2010, 23:25 »
   ....eeeeeeee   garamatica  limbii  romane  :o  

Dupa  cum  spuneau si  alte  persoane ,  aici  putem  face  greseli  tastand incorect pentru ca  degetele aluneca  foarte  usor  pe  tastatura,  si  grabindu-ne ,  nu  recapitulam ceea ce am scris .
      In  principiu  greselile " se nasc " acolo unde limba romana este putin stalcita ( daca pot spune asa ) ,  acolo unde s-a format un accent specific .
      In apropierea localitatii mele se afla cateva comune . Locuitorii acestor asezari  au accenturi specifice . Va spun sincer , eu unul nu pot scrie in cuvinte multe  fraze pe  care  ei  le  intrebuinteaza . Daca  as incerca, ...este  ca  si  cum  as inventa  o  alta gramatica a limbii romane .   Va  intrebati daca  ei  merg la scoala !?!?!?   Da  ,...bineanteles ca  merg !    Va intrebati cum scriu !?!?!?    Habar  nu am   ???

Dar ce puteti spune despre textul urmator ?

Orasele din Moldova sunt foarte numeroase la numar, cum este Iasu si alte orase mari si frumoase care le plac strainilor foarte mult de frumusetile din Moldova, Moldova în trecut era o ruina foarte imensa adica mare care in timpul lui Mircea cel batran oamenii ziceau ca apara aceasta ruina si s-au tinut de cuvant care si azi mai exista dar mai putin dar tot mai sunt urme din care se vede ca moldoveni au luptat cu atata eroism pentru pamant uni chiar si-au jertfit viata pentru pamant din cauza aceasta populatia nu era prea mare daca in trecut nu ar fi murit atatea vieti omenesti înseamna ca azi Moldova ar fi foarte mare atat de imensa ca ar intrece si orasul Bucuresti. In Moldova este o veche populatie ca în trecut. Moldova este foarte veche de sute de ani au fost batali asa de multe încat nu lasa omul sa traiasca. La 1848 oameni saraci si si de tot felul în afara de cei care erau bogati au strigat (vrem pamant). Toate comitetele au început sa se retraga atunci ca sa treaca timpul.

maria171

• Vizitator
« Răspuns #104 : Vineri, 02 Aprilie 2010, 00:04 »
moi, baba cotoroanta?
 :D
daca zici matale