E un subiect complex, greu de abordat si, si mai greu, de sustinut. Fara a avea pretentia de initiata si mare cunoscatoare a ceea ce poate fi legat de acest subiect, vreau sa scriu si eu cite ceva din ce gindesc eu sau am citit legat de tema propusa. Am citit Biblia de mai multe ori, la virste diferite, pentru a observa daca evolutia spirituala in timp imi modifica perceptia asupra celor citite; recunosc, nici pina acum nu am ajuns s-o inteleg pe deplin si ma limitez la interpretarile date de altii pe care mi-i consider superiori din anumite puncte de vedere.
Lasind la o parte metaforele, a fi crestin inseamna a fi adeptul lui Christos, al invataturii Lui, al credintei in Cuvintul lui Dumnezeu.
In era contemporana, mai ales in tarile dezvoltate, liber-cugetatorii nu cred in Dumnezeu, pe care nu L-au vazut si nu L-au atins niciodata. Unii sint "deisti"(cred ca lumea a fost creata de un Dumnezeu care apoi a abandonat-o, nepasindu-i de soarta ei); altii sint "agnostici"(cred ca este imposibil sa aflam daca exista Dumnezeu si isi intorc fata spre El, rugindu-l sa ii ajute, doar atunci cind se vad in impas), iar altii sint "atei"(convinsi ca Dumnezeu nu exista). Multi cred ca notiunea de Dumnezeu este depasita, arhaica si ca notiunea de divinitate este creata de frica si anxietate. Dupa parerea lor, oamenii nu au nevoie de Dumnezeu sau de ajutorul Lui pentru a fi morali si buni, implicit fericiti. Este adevarat ca moralitatea nu este o trasatura exclusiva a crestinilor.
Exista o aparenta intoarcere a oamenilor la rugaciune si la viata spirituala, la notiunea de religie, dar nu la un Dumnezeu absolut, ci la un relativ "dumnezeu-energie". Multi s-au indepartat de crestinism, observind starea corupta a liderilor spirituali crestini. Se spune ca pentru multi dintre noi, Dumnezeu este un simplu nume, ca un talisman, la care poti apela cind ai nevoie si fata de care nu mai simtim nicio obligatie dupa trecerea pericolului, traind mai departe ca si cum El nu ar exista.
Sint atit de multe de spus si nu prea usor de redat, daca nu esti prea in tema.....
Din ce categorie de crestini fac eu parte? Mi-e greu sa ma lamuresc singura, inca mai caut ............