Autor Subiect: Sanatate  (Citit de 253286 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

silviu

• Vizitator
Re: Sanatate
« Răspuns #630 : Vineri, 30 Martie 2012, 10:18 »
plus ca modul de combinare a alimentelor nu-i tocmai sanatos (proteine cu carbohidrati)
adica? la ce carbohidrati te referi?

Offline Guesswho

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1907
« Răspuns #631 : Vineri, 30 Martie 2012, 10:57 »
paine cu oua, cartof cu carne  :o
suc de fructe amestecat cu .....de toate...sanatoasa dieta! ;D
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

silviu

• Vizitator
« Răspuns #632 : Vineri, 30 Martie 2012, 14:43 »
exact! merg ouale cu o felie de paine din faina integrala sau faina de ovaz. nu uita ca dieta e hipocalorica, adica ardem mai mult decat bagam.la fel de bine merge si ceasca de suc de portocale, chiar daca provoaca un raspuns insulinic imediat, penca ai nevoie de energie la prima ora. bien sur, asta daca esti un om normal si nu consideri ca cel mai bun somn e ala dupa micul dejun.

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #633 : Vineri, 30 Martie 2012, 17:17 »
din ce am citit io despre combinarea corecta a alimentelor, partea asta de asociere ou cu paine, chiar si integrala, cica nu-i sanatoasa. iar cartoful combinat cu carne eu stiam ca nu-i permis. ca o facem cu totii din cand in cand, e alta discutie. dar, cand o dieta care se intituleaza "sanatoasa si antiimbatranire" face astfel de combinatii, zic io ca nu-i tocmai ok.  :-\
despre fructe stiam ca ideal e sa fie consumate dimineata, pe stomacul gol sau inainte de masa cu 2 ore si ca nu este recomandat să le asociezi cu nicio altă categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, ouă, grăsimi, cereale.
citisem pe undeva ca dimineata, dupa somnul de noapte, avem resurse energetice pana pe la ora 11-12, n-am avea nevoie de cafea si alti stimulenti. eu inclin sa spun ca asa este, la cafea am renuntat de nu mai stiu cate zile si nu mai simt nevoia, dimineata sunt fresh chiar daca uneori nu apuc sa-mi beau sucul de fructe si legume si, daca ma iau cu treburile, ajung sa trec uneori de ora 12 fara sa simt ca-mi lipseste ceva (energie). Nu spun ca e bine asa, stiu ca micul dejun e foarte important, doar ca am experimentat (de nevoie) si am vazut ca se poate si asa.
pan` la urma, fiecare isi adapteaza dieta zilnica in functie de propriile conceptii si gusturi  ::)

silviu

• Vizitator
« Răspuns #634 : Vineri, 30 Martie 2012, 17:37 »
un cartof copt (nu un lighean) si 80 de grame de piept de pui formeaza o combinatie f sanatoasa. dieta asta "antiimbatranire" se bazeaza pe reducerea caloriilor cu 30%-50%.

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #635 : Vineri, 30 Martie 2012, 18:43 »
inteleg ce spui, eu ma refream la altceva, stiu ca la digestia proteinelor actioneaza pepsina  care se gaseste in stomac si care se dezvolta in mediul acid creat de sucurile gastrice (sper ca nu confund ceva  :-\). amidonul din cartof incepe sa fie metabolizat inca din cavitatea bucala, unde in contact cu nush ce enzima din saliva se transforma in maltoza parca, sta putin in stomac apoi e digerat complet in intestinul subtire. ideea e ca fiecare grupa de alimente are nevoie de un mediu diferit pt a fi digerat in stomac, alimentele care contin amidon (orez, paine, cartofi) au nevoie de un mediu digestiv alcalin (bazic), iar alimentele care contin proteine (carne, lactate, alune, seminte, etc) au nevoie de un mediu acid pentru digerare. exista o lege chimica care spune ca doua medii cu efect contrar (acizi si baze) nu pot actiona in acelasi timp. Mancand doua alimente dintre care unul are nevoie de mediu acid si unul de mediu alcalin, digestia e sabotata.Cele doua medii se neutralizeaza unul pe celalalt. Daca mancam o proteina impreuna cu un amidon, digestia este ingreunata. Alimentele ingerate vor avea nevoie de timp indelungat pentru a fi digerate, stau mai mult timp in stomac si intestine ajungand sa fermenteze ducand la tulburari digestive si gaze.
Deci, regula pe care o stiu eu e ca nu-i ok sa se combine la aceeasi masa amidon cu proteine...cantitatea cred ca nu conteaza asa de mult, ci combinarea corecta.
sper ca n-am ars mancarea  :giggle:

Offline Victorman

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 318
« Răspuns #636 : Vineri, 30 Martie 2012, 18:55 »
La obtiuni exista si limba romana ?  ???

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #637 : Vineri, 30 Martie 2012, 18:59 »
da, Victor, vezi la profile, account settings si selectezi acolo  :)

Offline Victorman

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 318
« Răspuns #638 : Vineri, 30 Martie 2012, 19:01 »
da, Victor, vezi la profile, account settings si selectezi acolo  :)
Mersi, gata , am rezolvat. Nu stiam de ce nu mai inteleg nimic  O0

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #639 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 00:29 »
Enzima care descompune amidonul se numeste amilaza si este secretata de glandele salivare, adica digestia glucidelor incepe in gura, acestea ajungand in stomac si intestin sub forma de glucide simple, care se absorb foarte rapid, comparativ cu proteinele. Nu mai zic de lipide ca astea mai au nevoie si de bila (fiere) ca sa fie mai intai emulsionate, asa de greu se absorb. Cu alte cuvinte, digestia celor doua are loc in compartimente diferite astfel incat sa fie posibila: omul este un "animal" omnivor, cu dentitia caracteristica si intestin subtire mediu ca lungime (7 m), intre erbivore (20m) si carnivore (4m)... oricat ar vrea unii sa fie vegetarieni. Carnea si alte produse animale stau in tubul digestiv 3-4 ore, in timp ce vegetalele stau 7-8, cu atat mai mult cu cat contin mai multe fibre.
Si-acuma concluziile: stiu si eu de regulile alea, dar nu exista reguli generale.

1. La alimente nu conteaza numai numarul de calorii, ci si viteza cu care acestea se absorb si care trebuie sa fie corelata cu arderile, adica cu efortul. Un taran care munceste la camp are nevoie de vreo 2900 kcal/zi, fata de o persoana care sta la birou, munceste cu capul si are nevoie de maxim 1800. Ca viteza de absorbtie, lipidele se absorb sau se depun lent, asa ca taranul are nevoie de un mic dejun cu slana si branza, daca vrea sa-l tina toata ziua, in timp ce un intelectual are nevoie de stimulente rapide dimineata, cum ar fi glucidele, daca vrea sa munceasca gandind. Chiar si la aceeasi persoana, e recomandabil sa consume glucide in perioadele de solicitare psihica maxima si proteine si lipide daca vrea sa faca muschi.

2. Stiu de la o ruda a mea care e diabetica (si-si calculeaza absorbtia dupa cantitatea de insulina care-i trebuie de fiecara data ca sa revina la normal): tabelele de pe net si de la doctori nu sunt general valabile. Cartoful are o gramada de glucide crud, dar fiert are doar 3%, iar din salatele de rosii, castravetii sau fasolea verde fiarta, glucidele nu se absorb deloc. De asemenea, un aliment care contine glucide cu absorbtie rapida (zahar, miere, ciocolata) este "incetinit" si adus la absorbtie medie, normala, de catre alt aliment care contine glucide cu eliberare lenta (paine si fainoase, orez, cartofi) si aproape anihilat de un continut mare de lipide si proteine. Din cauza asta, diabeticii pot manca fara probleme salatele de mai sus, branza, lapte, carne (si sa nu-mi spuneti ca astea nu contin glucide), iar daca mananca dulce, trebuie sa manance cu paine, ca sa fie mai putin periculos.

3. Si eu mananc fructe dimineata, dar nu fara o felie de paine prajita, fiindca unele fructe (citricele si merele) fac aciditate la stomac, ceea ce provoaca foamea instantaneu dupa... Fructele "bazice" sunt acelea care sunt suportate si de catre bolnavii de gastrita sau ulcer: banane, de exemplu.

4. Nu dau sfaturi, fiindca nu se pot da sfaturi... e ca la zodii, se potriveste sau nu.  :) Ar fi de preferat ca fiecare sa ne putem regla regimul de hrana "personalizat" prin incercari si observarea efectelor... ca exista (mai nou) si un alt sindrom metabolic numit sindromul X, invers decat diabetul - adica insulna prea activa, iar glucidele dispar rapid din circulatie si apare foamea din nou. Cunosc persoane care il au si cu cat mananca mai mult dulce, cu atat ar manca si mai mult... si-atunci se recomanda glucidele alea "prelungite" in asociere.

5. Nimic nu ingrasa si nu e nesanatos, daca e cu masura. Prin comparatie, o aspirina e folositoare uneori, o cutie intreaga niciodata.

6. Este adevarat ca omul mananca mai mult, mai consistent si mai stimulativa decat ar trebui, si isi consuma o cantitate prea mare din "dat"-ul de energie de-a lungul unei vieti, digerand. Probabil pe asta se bazeaza studiile alea care zic sa reduci la 30 - 50% ca sa traiesti mai mult.

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #640 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 00:57 »
P.S. Mi-am mai adus aminte de unele "mituri" pe care trebuie sa le combat si la scoala, gratie celor care prostesc poporul cu televizorul. Lipidele (grasimile) nu sunt nocive (decat in exces, ca orice altceva). Toti neuronii nostri sunt inveliti de o teaca de mielina (care este o grasime) si care are un rol foarte important in reglarea conexiunilor intucat, in functie de existenta acesteia, se produce sau nu trasnmiterea informatiei nervoase. Toate celulele noastre au un invelis fosfo-lipidic. Neuronii si celelalte celule se reinnoiesc complet permanent, intre cateva zile si un an - deci lipidele si proteinele trebuie aduse prin alimentatie. Majoritatea vitaminelor nu se dizolva in apa, pentru ca sunt de natura uleioasa (adica sunt grasimi, de fapt): omega3 este untura de peste, vitaminele D, K si F nu se pot procura decat din hrana animala, nu vegetala. Lipidele (in cantitate mica) ajuta digestia pentru ca stimuleaza secretia fierii (facem criza de fiere numai daca sunt in exces).

Singurele alimente care isi sunt de ajuns lor insile (adica pot fi consumate separat, fiindca asigura aproape tot ceea ce este necesar) sunt: painea si fainoasele, orezul, ouale, laptele si lactatele, mazarea, fasolea veche, nautul, nucile, alunele, migdalele si alte seminte. De ce? Pentru ca sunt alimente produse din organe ale plantelor si animalelor care asigura perpetuarea speciei si trebuie sa furnizeze urmasilor tot ce e necesar pana ce acestia sunt capabili sa se hraneasca singuri. Acestea se numesc alimente complete.

Si cu asta am incheiat lectia "Aliemntele si rolul lor" de la Educatie pentru sanatate.  >:D Victor, am retinut, tu ai zis (pe alt topic) ca esti elevul model.  ;D

silviu

• Vizitator
« Răspuns #641 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 11:04 »
P.S. Mi-am mai adus aminte de unele "mituri" pe care trebuie sa le combat si la scoala, gratie celor care prostesc poporul cu televizorul. Lipidele (grasimile) nu sunt nocive (decat in exces, ca orice altceva).
astia cu televizorul vorbesc in special de grasimile saturate (asa zisele grasimi "rele") si despre abuz. partea proasta e ca omul consuma multe alimente (de pilda mezelurile ieftine) care ascund o cantitate mare de grasimi saturate. consumate cu moderatie, asa cum spui, sunt benefice. in urma studiilor, s-a constatat ca grasimile saturate cresc semnificativ secretia de testosteron 8)
Citat din: caroline
Singurele alimente care isi sunt de ajuns lor insile (adica pot fi consumate separat, fiindca asigura aproape tot ceea ce este necesar) sunt: painea si fainoasele, orezul, ouale, laptele si lactatele, mazarea, fasolea veche, nautul, nucile, alunele, migdalele si alte seminte.
da' sa fie cat mai putin procesate. fara faina alba, orez alb, alune prajite si sarate...

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #642 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 16:50 »
Referitor la alimentele complete, daca sunt singure, se poate consuma oricat (mai putin prea multa sare, e drept). Poti chiar sa faci cura de slabire cu ele: pana la 6 saptamani, poti manca 3 mese pe zi formate numai din paine graham sau grau germinat fiert. In prima saptamana pui 1-2 kg, in celelalte 3 dai jos pana la 10 kg.

De grasimi, stiu ce spui, dar marea majoritate a ascultatotilor (si mai ales copiii) ori nu au notiunile necesare ca sa inteleaga, ori nu-s atenti pana la capat (si astia cu reclamele profita de faptul ca perceptia are loc 3 secunde si spun si "saturate' ori in secunda a 4-a, ori scris marunt pe undeva).

Alte exemple mituri de combatut (la scoala si nu numai):
- SIDA este o boala cu transmitere sexuala sau este boala homosexualilor (nu, este o boala a sangelui, ca si leucemia, doar ca in sens invers);
- Daca nu faci vaccin anti-HPV de fetita, o sa faci cancer de col uterin. (Nu exista o corelatie statistica directa intre cele doua, ci doar una indirecta... De altfel, sa nu confundam cauza cu efectul: HPV este un virus din familia celor care provoaca herpes si care, alaturi de candidoze si alte boli "oportuniste" apar mai frecvent pe un teren compromis de cancer, decat invers.)
- Bacteriile sunt rele si totul trebuie sa fie 99% fara bacterii (majoritatea bacteriilor sunt "bune", descompunatori si regeneratori de materie organica in sol, fermenti in lapte si muraturi, simbionti in intestinul si pe pielea noastra... foarte putine specii sunt patogene, dar asta nu se mai spune la televizor;
- Cucuveaua aduce moartea. (de fapt, cucuveaua este insectivora si, in secolul trecut, cand lumina ramanea permanent aprinsa si se veghea la capul unui muribund, insectele se adunau la geam si cucuveaua venea... dupa hrana);
- Toate povestile cu lupul cel rau, vulpea cea sireata sau sarpele cel pacatos... care trebuie ucise (toate au rolul lor in lanturile trofice)
- Liliecii ne ataca si se prind in par (Daca intram intr-o pestera sau intr-un pod iarna, cand ei hiberneaza, se sperie si incearca sa iasa... inclusiv, daca se intampla, prin parul nostru, care e prea fin sa reactioneze la ultrasunetele lor de ecolocatie)
- Ca sa traim sanatos este suficient "sa facem miscare cel putin 30 de minute pe zi", "sa bem cel putin 2 l de apa pe zi" si sa eliminam "consumul de sare, zahar si grasimi" - asa raspund elevii la test la aceasta intrebare! 
Ma opresc aici... da' io le-as da macar niste amenzi astora de la TV pentru denaturarea informatiei in scopuri comerciale. :tickedoff:

silviu

• Vizitator
« Răspuns #643 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 20:03 »

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #644 : Sâmbătă, 31 Martie 2012, 23:16 »
silviu, tie sigur iti trebuie sfaturile astea,  ca din profil nici nu te zaresti  ;D