Enzima care descompune amidonul se numeste amilaza si este secretata de glandele salivare, adica digestia glucidelor incepe in gura, acestea ajungand in stomac si intestin sub forma de glucide simple, care se absorb foarte rapid, comparativ cu proteinele. Nu mai zic de lipide ca astea mai au nevoie si de bila (fiere) ca sa fie mai intai emulsionate, asa de greu se absorb. Cu alte cuvinte, digestia celor doua are loc in compartimente diferite astfel incat sa fie posibila: omul este un "animal" omnivor, cu dentitia caracteristica si intestin subtire mediu ca lungime (7 m), intre erbivore (20m) si carnivore (4m)... oricat ar vrea unii sa fie vegetarieni. Carnea si alte produse animale stau in tubul digestiv 3-4 ore, in timp ce vegetalele stau 7-8, cu atat mai mult cu cat contin mai multe fibre.
Si-acuma concluziile: stiu si eu de regulile alea, dar nu exista reguli generale.
1. La alimente nu conteaza numai numarul de calorii, ci si viteza cu care acestea se absorb si care trebuie sa fie corelata cu arderile, adica cu efortul. Un taran care munceste la camp are nevoie de vreo 2900 kcal/zi, fata de o persoana care sta la birou, munceste cu capul si are nevoie de maxim 1800. Ca viteza de absorbtie, lipidele se absorb sau se depun lent, asa ca taranul are nevoie de un mic dejun cu slana si branza, daca vrea sa-l tina toata ziua, in timp ce un intelectual are nevoie de stimulente rapide dimineata, cum ar fi glucidele, daca vrea sa munceasca gandind. Chiar si la aceeasi persoana, e recomandabil sa consume glucide in perioadele de solicitare psihica maxima si proteine si lipide daca vrea sa faca muschi.
2. Stiu de la o ruda a mea care e diabetica (si-si calculeaza absorbtia dupa cantitatea de insulina care-i trebuie de fiecara data ca sa revina la normal): tabelele de pe net si de la doctori nu sunt general valabile. Cartoful are o gramada de glucide crud, dar fiert are doar 3%, iar din salatele de rosii, castravetii sau fasolea verde fiarta, glucidele nu se absorb deloc. De asemenea, un aliment care contine glucide cu absorbtie rapida (zahar, miere, ciocolata) este "incetinit" si adus la absorbtie medie, normala, de catre alt aliment care contine glucide cu eliberare lenta (paine si fainoase, orez, cartofi) si aproape anihilat de un continut mare de lipide si proteine. Din cauza asta, diabeticii pot manca fara probleme salatele de mai sus, branza, lapte, carne (si sa nu-mi spuneti ca astea nu contin glucide), iar daca mananca dulce, trebuie sa manance cu paine, ca sa fie mai putin periculos.
3. Si eu mananc fructe dimineata, dar nu fara o felie de paine prajita, fiindca unele fructe (citricele si merele) fac aciditate la stomac, ceea ce provoaca foamea instantaneu dupa... Fructele "bazice" sunt acelea care sunt suportate si de catre bolnavii de gastrita sau ulcer: banane, de exemplu.
4. Nu dau sfaturi, fiindca nu se pot da sfaturi... e ca la zodii, se potriveste sau nu.

Ar fi de preferat ca fiecare sa ne putem regla regimul de hrana "personalizat" prin incercari si observarea efectelor... ca exista (mai nou) si un alt sindrom metabolic numit sindromul X, invers decat diabetul - adica insulna prea activa, iar glucidele dispar rapid din circulatie si apare foamea din nou. Cunosc persoane care il au si cu cat mananca mai mult dulce, cu atat ar manca si mai mult... si-atunci se recomanda glucidele alea "prelungite" in asociere.
5. Nimic nu ingrasa si nu e nesanatos, daca e cu masura. Prin comparatie, o aspirina e folositoare uneori, o cutie intreaga niciodata.
6. Este adevarat ca omul mananca mai mult, mai consistent si mai stimulativa decat ar trebui, si isi consuma o cantitate prea mare din "dat"-ul de energie de-a lungul unei vieti, digerand. Probabil pe asta se bazeaza studiile alea care zic sa reduci la 30 - 50% ca sa traiesti mai mult.