Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Castelele de pe Valea Loirei. 2- 8 septembrie 2019
krondia:
Revin cu cateva completari despre gastronomia de pe Valea Loarei in care un loc aparte il ocupa specialitatile culinare trogloditice, respectiv les fouées. Acestea sunt niste painici rotunde, coapte la foc de lemne, in cuptoare imense, chiar in fata clientilor. Se degusta fierbinti, tartinate cu rillettes, unt sărat, mogettes (fasole albă mancata in mod traditional in departamentul Vendée din regiunea Pays de la Loire.) sau branza de capra. Readuse in actualitate in ultimii ani de mai multe restaurante din zona, aceste specialitati simple ale taranilor din zona Loarei au devenit extrem de apreciate de turisti.
O alta specialitate este galipette, o ciuperca bine gatita la foc de lemne pentru a i se aprecia savoarea.
Foarte multe restaurante functioneaza in habitatele trogloditice din Touraine si Anjou, majoritatea propunand celor care le calca pragul o gastronomie traditionala bazata pe produse locale, alaturi de vinuri regionale.
Habitatul trogloditic este, inca din preistoie, o arhitectura rudimentara sau somptuoasa, prezenta in diverse regiuni ale globului si care consta in amenajarea de locuinte subterane sau sapate in piatra.
Pe Valea Loarei a locui intr-o casa trogloditica este un mod de viata prezent din cele mai vechi timpuri. Inca din Evul Mediu taranii si-au amenajat locuinte in cavitati sapate in falezele ce marginesc Loara in urma extractiei tufului. Tuful oferea numeroase avantaje, roca fiind izoterma, sigura si ieftina, iar casa se putea mari cu fiecare membru nou al familiei.
Habitatele troglo au inceput sa fie reabilitate in anii '70. Astazi pe Valea Loarei trogloditii sunt peste tot sub diverse forme, atat in provincia istorica Touraine, cat si in Anjou, ambele numarand un total de aproximativ 45 000 de habitate, dintre care 5 000 sunt case particulare.
Pe Valea Loarei putem descoperi trogloditi in sate trogloditice, hoteluri si pensiuni trogloditice, restaurante si crame trogloditice.
Cramele trogloditice reprezinta, pe langa castele, specificitatea Vaii Loarei. Se spune ca in aceste caves troglodytes vinurile Loarei se simt cel mai bine. Scobite in falezele calcaroase ale batranului fluviu, cramele trogloditice ofera avantajul unor conditii de pastrare si maturare constante, adica o temperatura optima si un grad de umiditate propice.
CristinaIonescu:
ce ne-ai facut!!! mi-e o foame!!!
si abia astept sa vad si sa gust tot ce ai scris!
krondia:
Au mai ramas doar cateva zile pana la plecare, revin cu informatii importante pe care am rugamintea sa le cititi cu atentie.
Intalnirea pe aeroport: luni 2 septembrie ora 6:30 a.m. (dimineata), aeroportul Henri Coanda, Plecari Internationale, in fata cafenelei Lavazza (in dreapta salii principale).
Urmariti, va rog, forumul. In cazul in care apar modificari de ultima ora, le voi afisa aici.
Aveti grija sa alocati suficient timp deplasarii pana la aeroport, pot exista probleme in trafic chiar si in timpul noptii. Insist asupra acestui aspect pentru ca cineva a pierdut recent avionul si, implicit, o excursie din aceasta cauza.
Daca veniti de la distanta, cel mai sigur este sa ajungeti cu o zi inainte si sa va cazati in zona aeroportului.
Recomandarea noastra este sa ajungeti la punctul de intalnire cu 5-15 minute mai devreme de ora anuntata.
Eu voi veni de la Brasov de duminica seara si ma voi caza la Pensiunea Otopeni – pensiunea asigura transfer gratuit intre pensiune si aeroport.
Documente necesare
Pentru a putea calatori in Franta si a fi imbarcati in avion, aveti nevoie de CI sau pasaport valabile, asa cum precizeaza MAE: https://www.mae.ro/travel-conditions/3698#813
Cititi recomandarile MAE, Franta acorda o atentie deosebita securitatii.
De asemenea, asigurarile de sanatate sunt obligatorii in Franta, nu uitati sa incheiati o asemenea polita daca nu ati solicitat acest lucru la agentie.
Biletele de avion si asigurarile le voi aduce eu si vi le voi inmana pe aeroport. Check-in-ul il vom face impreuna.
Bagaje
Maxim o piesa de bagaj de cala care nu poate depasi 23 de kilograme si un bagaj de mana 55x 40x 20cm de maxim10 kg
Vedeti mai multe informatii aici :
https://www.tarom.ro/informatii-pasageri/bagaje/bagaje-de-mana.html
https://tarom.ro/bagaje-de-cala
Reglementări vamale
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse in Franta sunt:
• ţigări – 200 bucăţi:
• 1 litru băuturi alcoolice;
• parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.
Regimul medicamentelor
Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare
• Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.
• In Framta, antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
Recomand un bagaj mic de mana, aveti in vedere ca la multe obiective nu este permis accesul cu rucsac, acesta trebuie lasat la garderoba.
De asemenea, mare grija sa nu va lasati niciodata bagajele nesupravegheate (in aeroport sau in locuri publice), din motive de securitate acestea sunt confiscate si distruse, se pot aplica si amenzi.
Pentru securizarea bagajelor puteti apela la serviciul de infoliere disponibil in aeroport. Singurele incuietori care sunt permise sunt pe baza de cifru TSA (Transportation Security Administration), exista tot mai multe trollere care au acest sistem dar si lacate TSA. In cazul unei suspiciuni, lacatele care nu sunt compatibile cu cheile TSA vor fi distruse, iar proprietarul nu este indreptatit la primirea unor daune.
Cazare
Vom fi cazati la Domaine des Thomeaux, un conac vechi de 300 de ani in comuna Mosnes, la 10 km de orasul Amboise
Alocarea camerelor se va face in ordinea de pe lista, conform preferintelor exprimate. Veti avea timp pana ajungem la hotel sa va cunoasteti, sa va dati seama cu cine sunteti compatibili.
Mese
Avem incluse toate mic dejunurile si 4 mese de pranz.
Meniul la mesele de pranz incluse va fi tip grup, acelasi pentru intreg grupul. Acesta va cuprinde un antreu, un fel principal pe baza de pui sau peste, desert, 1 cafea/ceai si un pahar de vin.
Bauturile comandate suplimentar se vor achita direct la restaurant la sfarsitul mesei.
Daca este cumva cineva care are restrictii alimentare, va rugam sa ne comunicati acest lucru in cel mai scurt timp.
In zilele in care mesele de pranz nu sunt incluse, veti primi sugestii/recomandari pentru a lua masa pe cont propriu, rugamintea fiind sa va incadrati in timpul alocat.
Pentru mesele de seara, vom stabili in prima zi cine doreste sa ia cina la hotel, cu precizarea ca meniul va fi tip grup si ca aceste rezervari nu vor putea fi anulate.
Un meniu costa incepand cu 28 de euro si include un pahar de vin, apa, ceai sau cafea, antreu, fel principal si desert.
Hotelul se gaseste intr-o comuna la 10 km de Amboise, este singura optiune pentru a lua masa in localitate.
Cinele la hotel nu sunt obligatorii, in cazul in care se doreste, se pot inchiria taxiuri pentru a merge in Amboise unde exista mai multe restaurante.
Mi-as dori, insa, sa avem macar o cina impreuna, la hotel sau in alta parte.
Domeniul in care se gaseste conacul unde suntem cazati este inconjurat de un parc care se intinde pe cateva hectare, putem lua cina si sub forma unei gustari in aer liber.
Va rog sa aveti in vedere faptul ca mergem intr-o zona preponderent rurala cu posibilitati mai restranse de a ne aproviziona sau de a lua masa la un restaurant.
Va trebui sa tinem cont si de programul restaurantelor si al magazinelor alimentare.
In general, restaurantele sunt deschise intre orele 12 :00 – 14 :00 si 19 :00-21 :30.
Va fi nevoie sa va planificati din timp mesele, sa aveti intotdeauna ceva la voi sau la hotel in cazul in care vi se face foame si nu ati optat pentru cina. Puteti sa aduceti cate ceva si de acasa, neperisabil, usor de transportat, cu exceptia alimentelor din carne.
Pentru a va face o idee asupra preturilor in zona Amboise: https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Amboise-France
In prima zi sa aveti la voi sandviciuri, ceva care sa va tina de foame pana cand ajungem la Tours. De la aeroport vom face doar pauze scurte, nu va fi timp pentru a lua masa.
Bani
Moneda Frantei este euro. In general, sunt acceptate platile cu cardul mai peste tot, sunt insa locuri unde plata cu cardul se poate face doar peste o anumita suma – 5 euro, de exemplu, mi s-a intamplat intr-o librarie.
Va recomand, totodata, sa aveti bancnote mici, francezii sunt suspiciosi cand au de-a face cu bani mari.
Mare grija unde va pastrati banii si actele. Cel mai sigur este sa aveti ceva mic de purtat la gat, nu tineti toti banii asupra voastra si nu ii puneti niciodata in locuri de unde pot fi sustrasi usor – in rucsac, buzunare exterioare etc
Eu prefer sa am intotdeauna si pasaportul la mine, il las la hotel, in loc sigur. Sau puteti sa aveti o copie a actului de identitate si sa lasati cartea de identitate la hotel.
Vremea
Se anunta placuta, intre 22 si 25 de grade ziua, 10 grade noaptea dar si posibilitatea de a avea ploi intr-o zi, recomand sa aveti o pelerina la voi.
In ceea ce priveste imbracamintea: tinuta comoda, protectie solara si incaltaminte trekking. Ne vom deplasa si pe teren accidentat, este important sa nu aveti pantofi care va jeneaza, vom fi plecati toata ziua.
In avion este rece, sa va imbracati corespunzator.
Nu uitati costumele de baie, hotelul are piscina si zona spa.
La hotel se ofera sampon, gel de dus si prosoape. La piscina se ofera de asemenea prosoape si slapi.
Regulile de calatorie in microbuz sunt cele pe care le cunoasteti:
- In Singles Camp nu exista locuri fixe in autocar. Zilnic fiecare se poate aseza unde doreste, tinand cont sa se roteasca si pe alte locuri, sa dea posibilitatea si celorlalti sa stea mai in fata.
- Nu se consuma alimente si bauturi, doar apa
Ore de intalnire
Vom avea un program de vizitare bine pus la punct, bazat pe rezervari stricte, astfel incat punctualitatea este obligatorie. Ora comunicata de intalnire este cea de plecare, va rog sa veniti cu 5-10 minute mai devreme pentru a putea respecta programul, nu ne permitem intarzieri. Respectarea orei de intalnire este valabila atat dimineata, la plecare, cat si la reintalnirile dupa timpul liber.
Ghidaje si explicatii in timpul excursiei. In aceasta excursie am sa va fiu insotitor de grup, nu ghid, la iesirea din tara iti pierzi calitatea de ghid, nu mai ai voie sa dai explicatii decat limitat, in autocar, in niciun caz la obiective. Legea in strainatate este foarte stricta si sanctiunile sunt mari. Mi-ar fi placut sa va ofer explicatii si la obiective, asa cum o fac ghizii straini la noi (legislatia din Romania este deficitara in acest sens). Am sa va raspund insa la intrebarile pe care mi le puneti, am sa va spun tot ce stiu despre zonele si obiectivele turistice pe care le vom vizita, dar doar pe autocar. La obiective am voie doar sa va arat traseele de vizitare individuala, nu sa dau explicatii.
O vom avea alaturi de noi, pe parcursul intregii vizite, pe Tiffany care ne va insoti si va oferi ghidaje la obiectivele vizitate. Vom avea si tururi pietonale, rugamintea este sa nu va indepartati de grup, cu exceptia perioadelor in care aveti timp liber. Prezentarile se vor face in limba engleza, voi mai ajuta si eu cu traduceri in limba romana, daca este necesar, nu voi putea parasi grupul pentru a-i cauta pe cei care s-au ratacit.
Atmosfera de grup
Cei care ma cunoasteti sau ati citit relatarile din excursiile la care am fost insotitor, stiti cat de mult tin la o atmosfera placuta, de grup, din toate punctele de vedere. Ma bucur mult cand vad ca se leaga prietenii, ca va intelegeti intre voi si rezonati la ceea ce dorim sa va aratam. Pentru ca, oricat de mult ne-am stradui noi ca organizatori, reusita unei excursii depinde in mare parte de persoanele cu care calatoresti. Am amintirea unor grupuri frumoase, unde zicala „toti pentru unul si unul pentru toti” nu este o simpla vorba – este cineva in grupul de acum care poate confirma ce spun… Imi doresc si acum sa ne simtim bine impreuna, sa fim veseli, sa uitam de grijile de acasa si taskurile de la munca, sa ne bucuram de tot ce vedem, sa simtim pe deplin frumusetea locurilor pe care le vom vedea.
Eu cunosc foarte bine limba franceza, am fost in Franta de curand, am sa va impartasesc tot ce stiu despre civilizatia si cultura franceza. Avem un program frumos care pune in valoare atractiile principale din Valea Loarei dar si locuri mai putin cunoscute, ferite de turismul de masa. Valea Loarei este mai mult decat o insiruire de obiective, este o stare, un fel de a fi. In ceea ce ma priveste, am sa fac tot ce tine de mine pentru a reveni cu totii mai bogati sufleteste, cu amintiri frumoase si prieteni noi.
Spor la pregatiri, voi mai reveni aici cu putin timp inainte de plecare, este posibil sa ne auzim si telefonic. Orice intrebari si nelamuriri aveti, spuneti-mi, m-as bucura daca ati da un semn si aici, pe forum.
Diana
krondia:
In acest moment nu a aparut nicio modificare privind zborul.
Ne intalnim dimineata cel tarziu la 6:30 in fata cafenelei Lavazza.
Voi avea un carton colorat inscriptionat Singles Camp.
A demain ! *|*
rox:
A demain! :D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă