Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Descopera Dobrogea de Nord 7 - 9 august 2015
Dana Caragea:
Mie mi-e draga Braila!
Am inceput sa o vizitam de cand eram adolescenta pe motiv ca acolo gaseam incaltaminte si haine mai frumoase decat in Galati. Era placut de fapt sa facem o mini excursie cu toata familia. Intr-o ora eram intr-o alta lume parca si asta era fascinant pentru un copil. Abia asteptam sa plecam la Braila!
Cand prin 1980 si ceva, s-a dat in folosinta digul ce leaga Galatiul de Braila ajungeam si mai repede, iar peisajul - Lunca Dunarii pe o parte a digului si terenuri agricole de cealalta parte- superb. Se pot vedea si acum fazani, caprioare, vulpi, iepurasi iar in ochiurile de apa ramase dupa inundatiile din primavara sunt multe pasari, ca in Delta.
Mai tarziu, cu primul iubit, luam bilete de tren si mergeam la Braila sa mancam pizza! Incognito intr-un oras cu un parfum aparte.
Braila s-a aflat, de-a lungul timpului, sub mai multe administratii: turceasca devenind raia, ruseasca si romaneasca. A fost cucerita si parjolita, dar a reusit sa pastreze in timp, o foarte buna structura a sistemului stradal. Orasul, privit din avion, arata ca un evantai larg deschis intr-un unghi obtuz. Centrul "evantaiului" e chiar centrul Orasului Vechi-piata Traian. Astfel gasim doua tipuri de strazi: concentrice aflate la o egala distanta unele de altele si cele principale care practic taie strazile concentrice facand legatura cu iesirile/intrarile principale in oras, care sunt perfect drepte, toate indreptate dinspre exteriorul orasului direct spre centrul Vechi. Veti fi uimiti cautand o harta cu strazi a Brailei.
Sunt multe cladiri vechi, unele renovate de proprietari sau Primarie. Pe strada Ana Aslan strajuita de o parte si de cealalta de artarii albi, exact aceeasi specie pe care o intalnim si pe Champes Elysee, unde este casa in care a locuit renumita si distinsa doamna sunt cele mai frumoase case vechi din Braila. Apoi in zona centrala chiar langa piata Mare se afla cladirea ridicata la 1897 de industriasul si filantropul Nedelcu Chercea. Acesta este un important personaj, fiu al Brailei a carui deviza se pare ca a fost: "totul pentru Patrie, nimic pentru mine". A intemeiat biserici si dispensare pentru oamenii din zona, dar in special pentru muncitorii care au venit sa lucreze in perioada industrializarii acestei zone si care au dus Braila la un inalt nivel de dezvoltare. Pentru copii muncitorilor a ridicat gradinite, scoli si licee si a facut numeroase donatii.
Acum economia e la pamant, Santierul Naval nu mai e ce a fost desi are dotari de top, mai stiu ca o importanta firma din SV Asiei va deschide o fabrica de componente electronice. Femeile din Braila lucreaza in general in industria textila. Dar ceea ce tine Braila in viata, e agricultura. Poate nu asa vizibil, dar acum la silozurile de langa Dunare sunt cozi interminabile de camioane incarcate ochi cu cereale le din Insula.
Nu stiu daca doar intamplarea a facut ca din 2010 sa vin zi de zi pe digul pomenit mai sus, pentru ca am inceput sa lucrez la Braila! Acum am locurile mele preferate, in care imi place sa merg, am cunoscut oameni deosebiti si fac brailenii astia o placinta cu branza sarata de care mi-e dor mereu cand plec in concediu.
admin:
Surprinzator ...nu cunosc Braila... :-[ Nu stiu de ce insa, am o perceptie destul de bine conturata despre acest oras si nu cred sa ma insel prea mult. Poate ca am citit, ca am parcurs imagini, ca mi s-a povestit...Nu stiu, dar il simt ca si cand l-as fi strabatut de nenumarate ori...
Ceea ce scrii tu Dana se muleaza perfect pe perceptia mea...si-mi arata ca nu intuitia nu ma inseala...
admin:
Am fixat si locatiile. Nu am finalizat total chiar toate discutiile, dar 99% sunt inchise, asa ca va pot prezenta si unde o sa se stea:
Braila - Hotel Rebis 3* Lacul Sarat http://hotelrebis.ro/
Baia, jud Tulcea - Hotel Mondial 4* http://complexhamangia.ro/servicii/
Dand click pe link-urile prezentate in dreptul fiecarui hotel veti putea obtine informatii despre fiecare hotel in care o sa se stea. Dupa cum vedeti, am ridicat standardul comunicat initial de pensiune 3 margarete, la hoteluri de 3, respectiv 4 stele.
pinkpanthere:
Seara buna tuturor! In Braila am nimerit din intamplare, cu vreo 6 ani in urma. Imi doream sa vad Braila, citisem Chira Chiralina, mi-a starnit curiozitatea. Am ras la vremea respectiva: a nimerit orbul Braila, asta mi se intamplase mie, in sfarsit. Am avut si timp sa o vizitez, am stat doua saptamani. Am remarcat strazile asezate in evantai, ca la Viena. E cea mai buna formula pentru dezvoltarea unui oras in viitor. Nu mi-a fost nicio clipa frica sa nu cumva sa ma ratacesc. Toate strazile duc la Dunare. Am remarcat, de asemenea si aerul turcesc al orasului. Mi-am cumparat ceva confectii, ca doar eram la Braila ... de calitate, le am si acum. Si au fost retusate pe loc, ca pe vremuri. Frumoase case au brailenii, mi-a placut sa ma plimb pe strazi si sa le admir ... simple si ingrijite. Dar cel mai tare m-a impresionat "Bijuteria", respectiv teatrul. E superb. E un oras cochet, inca, are o liniste anume. Pacat de port, se vede ca nu mai este ce a fost. Dunarea, in schimb e frumoasa la Braila.
admin:
Rugamintea pentru cei din Braila. O parte mi-ati comunicat ca o sa veniti, altii probabil ca o sa se alature grupului cand ne apropiem. Voi oricum in mare parte va cunoasteti, v-ati mai intalnit in excursii asa ca puteti organiza colectiv ceva care sa-i bucure pe cei care o sa vina cu microbuzul. O plimbare cu prezentare, o cina undeva unde sa va simtiti bine...Lucruri mai interesante...Va dau contactul lui Sel, cel care o sa insoteasca grupul, pt a tine legatura cu el si a-l informa si pe el la ce v-ati gandit. Sel - 0722 351.482.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă