Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
La relaxare, SPA si baie in Ungaria. Hajduszoboszlo 12 - 17 aprilie 2014
admin:
Gata, am inviat! :) Am reusit sa scap si eu...
A mai ramas doar o tuse care sa-mi aminteasca de uratania aia de virus care m-a chinuit vreo 3 zile...
Si pt ca m-am trezit tare bine si...devreme, m-am apucat de descarcat fotografiile din excursie...Am realizat insa ca de data asta am fost ca ...lenes. Din multe locuri nu am nici o fotografie. Din SPA, din Gradina Zoologica din Parcul National, din muzeele de la Hortobagy, de la herghelia de la Matai Menes. Nici chiar din Debrecen nu am decat cateva facute la Festivalul Mangalitza...
Asa ca am rugamintea sa-mi transmiteti, cei care aveti imagini din locurile din care imi lipsesc, pt a le putea adauga la ce am eu. Am sa fac un folder cu poze colectate si am sa-l transmit tuturor. Dupa Pasti evident, acum toata lumea este prinsa in febra pregatirilor...
Asa printre activitati am sa mai scriu cate ceva pe aici...Am mult de lucru la Sibiel. dar cateva minute tot am sa gasesc...astfel incat si cei care nu au ajuns inca in zona Hajdu sa poata vedea prin ochii nostri... :)
Spor la copt si la gatit tuturor!
Astept cu multumiri ... :flori: transferul de fotografii pe office@singlescamp.ro. Eu am sa va transmit prin wetransfer.com.
maya:
Sarbatori fericite tuturor!
Si multa sanatate!
admin:
Promiteam sa revin...Si pt ca unul dintre locurile care imi sunt cel mai dragi in zona Hajdu este herghelia de la Matai Menes, am inceput cu un articol despre Nonius, rasa despre care v-am vorbit...pe cand mai aveam inca voce... :)
http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1956.0.html
admin:
Pe vremea in care virusul doar imi dadea tarcoale...am ajuns la Debrecen, la Festivalul Mangalitza. Acesta "cinsteste" minunata rasa, cea "datatoare" de bunatati... :) Printre sangereti, leberi, jumeri, sunci, minunatii de carnati si salamuri uscate cica se afla si o specialitate cu totul deosebita: ciocolata de carne de porc de mangalitza. Atat de deosebita incat nu am putut-o "deosebi" intr-atatea preparate... :-\ Am sa o caut mai asiduu anul viitor... :)
A fost un mic festin incheiat pentru mine cu pogaci cu jumeri, carnati de cateva feluri si o sunca teribil de buna...Si totul a fost stropit cu palinca si bere...Hmmm, cred ca de-aia m-a batut Doamne - Doamne, ca prea m-am "dedicat" celor ce nu fac deloc obiectul postului... ::) Pai cum putea sa-mi fie mie bine dupa aia?! ??? In sfantul post al Pastelui, toata lumea se abtine de la astea lumesti, ori eu... :slap: Oricum cica pacat este si doar sa privesti si sa doresti...Ori ce-ar fi trebuit sa fac? Sa-mi tin mainile la ochi si sa trec printre tarabe? Si asa insa as fi simtit mirosurile amagitoare ale carnatilor si leberului incins pe plite....Si deci tot la pacat ajungeam.... :-[
Cand am plecat noi incepea spectacolul de scena, asa ca multi s-au lasat cu greu dusi din piata centrala si principala a Debrecenului...
Am mai postat eu cate imagini si pe facebook, o fac insa si aici...pt a realiza si voi daca era cazul sa ma abtin sau nu....
Erau acolo la festival si niste tanti care vindeau niste bunatati grozave: branzeturi de tot felul, dulciuri preparate din gemuri si seminte.
admin:
Cate ceva si despre "sarbatorit":
Porcul de Mangalita
s-a format în urma încrucișării a unor rase predomestice, a mistrețului și a porcului sumadia (pricipat al Serbiei) de talie mare, cu părul lung și creț pe teritoriul Ungariei la sfârșitul secolul XVIII. Este o rasă specializată pentru producția de grăsime și are cinci varietăți: blondă, roșie, neagră, cu abdomen de rândunică și cea cu dunga - bariș. Nu este o rasa pretențioasă la hrană, se multumeste chiar si doar cu pășunat si cu jir.
In Ardeal se crește de peste 160 de ani. Efectivele sunt reduse, sunt tinuti în gospodăriile populației, dar și în unități de stat, din vestul și centrul țării și mai rar în sud (Tulcea). Am vazut mai nou in targul de animale din Sibiu mai multi producatori care vand purcei de 2-3 luni. Un godac din asta costa in jur de 300 RON.
Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt, dar dezvoltat in circumferinta. Corpul este acoperit cu păr ondulat sau creț. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate.
Fac doar 5-6 purcei, iar scroafele pe lângă capacitatea de alăptare slabă, prezintă un instinct matern slab conturat, deci nu sunt cele mai bune mame
Este o rasă semiprecoce, însă carcasele sunt cele mai corespunzătoare pentru prepararea salamului de Sibiu. Este foarte apreciată pentru calitatea cărnii și în special a slăninei.
Cica provine din zona Hortobagy unde aceasta rasa a fost ameliorata. Intradevar cam tot ce era pe acolo porc, era Managalita.
Cam asa aratau exemplarele aduse la targ...La anul cand ma intorc, cel mai probabil o sa le gasesc sub forma de carnati si slanina...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă