Scrise de noi > Articolele noastre
Fado, la ea acasa
frezya:
Frumoasa melodia si lina precum zborul unui pescarus.O sa ma informez sa inteleg mai bine ce este fado,desi cred ca e genul de muzica ,pe care trebuie sa o simti ,nu neaparat sa o intelegi.Ca si in jazz, unde ARMSTRONG spune ca :cine intreaba ce este jazzul nu va afla niciodata. Sunt genuri muzicale pe care le iubesti de la prima auditie sau nu le vei intelege niciodata in profunzimea lor.
admin:
Da, intradevar asa este frezya: muzica fado se simte, nu trebuie inteleasa. De fapt asa trebuie perceputa arta: ca ceva care ar trebui sa-ti placa, sa-ti transmita, sa te bucure. Nu trebuie despicat firul in patru si analizat ce a vrut artistul, ce reprezinta, de ce, ce chei sunt acolo, ce raporturi, ce, ce, ce...Aia e painea criticilor, sa nu le-o furam! Sa-i lasam pe ei sa-si faca treaba si noi sa gandim simplu: ne place sau nu?
Ai un tablou in fata: compozitie complexa, raporturi de culoare elaborate, tuse maiastre, superapreciat de critici. Trebuie automat sa-ti placa? Nu, pt ca fiecare avem perceptiile noastre, felul nostru de a judeca si a precia frumoasul, avem si educatii diferite, influente, suntem mai traditionalisti sau mai putin, mai conservatoristi sau mai modernisti. Daca ai o lucrare in fata singurul gand pe care trebuie sa-l ai in minte este: imi place ceea ce vad, imi da o stare buna? Sau nu, nu-mi place, nu-mi transmite nimic.
La fel si in muzica. Jazz-ul este o muzica elaborata, cu accente putin elitiste, exclusiviste. Desi este o muzica foarte apreciata de cunoscatori, nu poate sa placa tuturor. Eu am stat pentru o vreme in preajma unui amic, un bun basist de jazz. Am ascultat destul de multa muzica de gen, parte imi place, parte nu. Mi-a placut indeosebi in mediul ei, alaturi de iubitorii stilului, in atmosfera potrivita lui...
Fado asa cum spuneam se asculta acolo, in Alfama sau in Barrio Alto. Am vazut si in Porto localuri in care se canta fado, dar n-am intrat si nu stiu daca am s-o fac vreodata. Fado este la ea acasa, in Lisabona, nu in alta parte. Si cred ca acolo o simti cu adevarat.
CamiCamelia:
--- Citat din: admin din Sâmbătă, 19 Octombrie 2013, 13:17 ---
Au trait doar pentru ziua de azi, fara sa stie si nu foarte important, ce se intampla maine. Carpe diem! - si nu le-a pasat deloc de pauperitatea care-i inconjura. Astea sunt mediile din care se naste arta, doar cei lipsiti si neinfluentati excesiv de interese sau griji mateteriale pot crea. Nu se poate face arta cu burta plina, asta duce la moleseala si la inhibarea fanteziei. Radacinile artei au nevoie de fertilitatea naturaletei, iar tulpinile, frunzele si mai ales florile, de caldura unui suflet simplu. Cand actul creatiei vine din natural, avem exceptia, opera. In rest tot ce se face, cu multa educatie si perseverenta este doar decoratie si ambianta, foarte rar altceva. Rar se sparge cliseul si apare ceva genial. Genialitatea este nativa, nu se obtine ci doar se finiseaza prin educatie.
--- Terminare citat ---
Cred ca trebuie sa ma mut acolo... :love: :love: :love:
admin:
Un colaj de fado...
www.youtube.com/watch?v=0WVTq6vmps0
admin:
Azi cand am postat actiunea de Portugalia de anul viitor, am avut nostalgia muzicii din Alfama, asa ca am mai cautat pe youtube ceva...
Sunt aici si cateva poze din cartierul maur...pe muzica inegalabilei Amalia...
www.youtube.com/watch?v=s4neYSd9rKE
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă