Autor Subiect: Stiri, evenimente, informatii, barfe  (Citit de 688479 ori)

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
Re: Stiri, evenimente, informatii, barfe
« Răspuns #2400 : Vineri, 14 Decembrie 2012, 09:23 »

Ne apropiem de Marea Translaţie.
 ......

wow,  a fost ceva de citit ! Recunosc n-am avut rabdare pana la capat asa ca l-am "taiat" pe diagonala.  :blush:
Sunt in ultima vreme tot mai mute articole si documentare cu trecerea aceasta, pe care n-am prea inteles cum sa ii spun - salt energetic, translatie, plimbare prin infinit sau orice altceva ar putea insemna ea. De fapt cred ca universul/ cosmosul doar se schimba si el cum  fac si oamenii . Doar ca aceste schimbari sunt la nivel macro.
E deajuns sa te uiti la cer intro noapte de vara, de undeva de pe un munte inalt sa vezi ca sunt miliarde de stele si chiar si asa nu avem cum sa vedem tot universul ci doar o parte din el ; cu atat mai putin sa intelegem transformarile, fortele si ce se intampla dincolo de barierele cunostiintelor noastre despre lume.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #2401 : Sâmbătă, 15 Decembrie 2012, 11:01 »
Timpul terestru NU VA MAI EXISTA. Trăim în doar 16 ore ceea ce ar trebui să TRĂIM în 24!

Deci dacă 24 de ore ale zilei reprezintă acum 16 ore efective, diferenţa dintre acestea se va mări exponenţial, astfel încât la trecerea prin “Punctul Zero”, 24 de ore din anul 1980 vor corespunde la zero ore efective. Altfel spus, timpul terestru nu va mai exista! Majoritatea celor care cred în “decodificarea” calendarului mayaş cu privire la sfârşitul lumii, spun c㠓de fapt, consecinţele acestui fenomen sfidează orice putere de imaginaţie: întreaga planetă şi toţi locuitorii ei vor trece într-o altă dimensiune!”.

:o io cred ca voi trece intr-o gaura neagra :strong:

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #2402 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 01:41 »
Am citit tot articolul. Sunt multe adevaruri, dar si multe speculatii (iar videoclipul le intrece pe toate...). Eu nu exclud posibilitatea sa se intample ceva, dar de unde pana unde stim noi oamenii CE se va intampla  si cum, atata timp cat gandim totusi in 3 dimensiuni?!
Cam asa: cred ca aura mea se modifica... in ultima saptamana am ars 4 becuri numai punand mana pe priza...   ;D

Offline dauina

• Hero Member
  • Mesaje postate: 642
« Răspuns #2403 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 08:54 »
cred ca aura mea se modifica... in ultima saptamana am ars 4 becuri numai punand mana pe priza...   ;D
;D ;D
Nu ceea ce aduni, ci ceea ce raspandesti spune ce fel de viata ai trait!

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #2405 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 11:42 »
Cum se fac mataniile (nu se incarca link-ul) ?

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #2406 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 11:47 »
Cum se fac mataniile (nu se incarca link-ul) ?

Nici la mine!! Sa fi trecut oare deja in alta dimensiune !!  

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #2407 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 12:17 »
Sau ne-am blocat deja aici?!  :crazy2:

NICOLAE

• Vizitator
« Răspuns #2408 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 12:49 »
;D ;D
Caroline apropos de faptul ca ai ars 4 becuri punand mina pe priza ,Poate ai umiditate sau contact imperfect pe undeva in instalatie.

luciamanta

• Vizitator
« Răspuns #2409 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 13:22 »
125 ani de la naştere:
Un evocator al Blajului: Al. Lupeanu-Melin
de Ion Buzaşi

Scriitor foarte popular în timpul vieţii, Al. Lupeanu, care şi-a adăugat pseudonimul său literar de floare rustică – Melin - este astăzi aproape uitat, deşi preocupările sale culturale nu merită tratamentul ignorării complete. S-a născut la 16 iulie 1887 în comuna Fărău din judeţul Alba şi a făcut şcoala primară în Ciuci – Alba, liceul în Blaj, iar Facultatea de Litere în Budapesta şi Cluj.
   La scris l-a îndemnat şi încurajat istoricul Augustin Bunea, care-i acordă o deosebită atenţie. După câteva călătorii de studii în ţară şi străinătate şi-a ocupat catedra de profesor la Blaj – română şi latină – la care a profesat până la moartea survenită la 17 octombrie 1937.
   Activitatea ziaristică şi-a început-o în 1906 la revista săptămânală „Răvaşul” din Cluj, condusă de Elie Dăianu, fiind remarcat de la început de revistele „Ramuri” şi „Semănătorul”. A colaborat la aproape toate publicaţiile vremii:„Gazeta Transilvaniei”, „Patria”, „Convorbiri literare”,o vreme împreună cu Iuliu Maior „Unirea Poporului”, care a fost în perioada interbelică, în Transilvania, una din cele mai bune gazete pentru săteni. A scris aici, aproape săptă- mână de săptămână, articole pentru săteni. Ultimele articole le-a scris pentru ei de pe patul suferinţelor de la spitalul din Cluj, oraşul în care şi-a început activitatea publicistică.
   Bibliografia lucrărilor lui Al. Lupeanu – Melin este impresionantă. Cele mai multe sunt articole de popularizare, scrise cu un condei sprinten şi convingător. Aşa cum scria Ion Agârbiceanu în 1937, îndrumarea ţărănimii noastre, dragostea pentru literatura populară şi dragostea pentru Blaj sunt coordonate esenţiale ale activităţii lui Al. Lupeanu – Melin: „A doua dragoste a lui, după oraşul de veche cultură (...), în care a învăţat între elevi a căror viaţă a descriso cu duioşie şi sfătos, a fost comoara ce zace în literatura populară şi luminarea şi îndrumarea ţărănimii“. Se cuvin amintite, în primul rând, lucrările în care face cunoscut publicului cititor vechea cetate a culturii româneşti Blajul, ghiduri turistice şi evocări: Souvenir de la Blaj, Călăuza Blajului, Blajul istoric în icoane, Ce este de văzut la Blaj, La Piatra Libertăţii, Xilografii de la Blaj, Blajul şi biblioteca lui. Biblioteca Centrală de la Blaj ş. a.
   Evocări din viaţa Blajului este scrierea lui cea mai cunoscută, apărută în 1937, când oraşul îşi aniversa două secole de la întemeiere. Evocarea este specia literară care se potrivea cel mai bine temperamentului artistic al lui Lupeanu-Melin, adică o scriere literară prin care se aduce în faţa cititorului imaginea unei persoane, a unui loc, a unui eveniment, a unei epoci din trecut, într-o modalitate marcată de afectivitate şi de un accentuat lirism. Într-o suită de povestiri cald evocatoare, cu mustoase expresii rustice, surprinde aspecte fundamentale din istoria oraşului: numele oraşului şi al împrejurimilor (v. Basm şi legendă), lupta lui Inocenţiu Micu Clain, ctitorul oraşului, pentru dreptate socială şi naţională (v.  Întemeietorul) anul 1848 – la Blaj (v. Câmpia Libertăţii Răscolitorii dela 1848), figuri ilustre de cărturari blăjeni (v. Augustin Bunea, Moldovănuţ, Profesorul Raţiu, Timotei Cipariu etc.), viaţa şcolilor şi a elevilor din Blaj cu atmosfera ei de muncă serioasă, dar şi cu năzbâtii încrestate în pagini asemănătoare cu Amintiri din copilă- rie de Creangă (v. Comedia ambulatoria, Nana Paraschie, Spitalul Ţoloboaii, Când am jucat teatru, După vacanţă, Începe şcoala şi altele). Dragostea pentru Blaj reiese limpede şi impresionant din acest fragment de testament al scriitorului: „Cărţile din biblioteca mea personală vor fi date Liceului de fete din Blaj şi Bibliotecii Centrale Arhidiecezane“.
   În cărţile de îndrumare şi luminare a ţărănimii noastre (v. De vorbă cu sătenii, Sămânţa viitorului, În pragul vremii etc.) îndeamnă cu căldură părinţii să-şi dea copiii la şcoală (v. art. Porţile luminii ,Începe şcoala), militează pentru extinderea învăţământului profesional şi a şcolilor de meserii, arătând folosul unor asemenea şcoli pentru economia naţională (v. art. Plugul de aur), consemnează cu satisfacţie creşterea numărului de intelectuali români, ieşiţi din pătura ţărănească (v. art. Domnii). Venirea elevilor, toamna la început de an şcolar la renumitele şcoli ale Blajului îi umple sufletul de bucurie, gândindu-se: „Alei, câte veacuri au trecut şi câte mii şi mii de valuri au curs pe matca domoală a Mureşului, până când noi, românii, am putut să ne smulgem din glodul întunericului”. (Începe şcoala),
   A iubit comoara de cântece populare de pe Târnave; a îndemnat elevii la culegerea lor, sau s-a ostenit însuşi cu această „plăcută şi de folos zăbavă“. Amintim culegereaDe pe Secaş care cuprinde strigături şi cântece dintr-o prodigioasă zonă folclorică ardeleană, şi îndeosebi antologia de poezii populare Cântecele Iancului pe care le cântă poporul în părţile Ardealului ;a prelucrat, în maniera lui Ion Pop-Reteganul, o serie de cărţi pentru săteni, sau a scris pentru locuitorii satelor piese de teatru care la acea dată s-au bucurat de mult succes: Povestea lui Archirie, Leac pentru muieri, Fetiţa orfană, Cârlig vinde pe Suru.
   Evocările lui Al. Lupeanu-Melin sunt o invitaţie la cunoaşterea unui oraş ce şi-a câştigat prin biserica, şcoala, dascălii şi şcolarii săi, prin istoria pe care a făurit-o, prin locurile şi monumentele sale dimensiuni aproape simbolice. Este o poartă de intrare spre cunoaşterea acestora, pe care cititorul le priveşte fermecat pentru că scriitorul, aşa cum spune despre unul din eroii săi, „ştie să povestească şi să lumineze împrejurări, oameni şi locuri cum nimeni altul”. Un coleg de generaţie scria despre evocatorul Blajului aceste rânduri de portret:„ Nu ştiu dacă cineva a iubit mai mult orăşelul de la confluenţa Târnavelor, poate Cipariu,ca Lupeanu pentru a-l face cunoscut şi altora.”
http://www.romlit.ro/un_evocator_al_blajului_al._lupeanu-melin

luciamanta

• Vizitator
« Răspuns #2410 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 13:38 »
O fotografie veche de 14 ani

Alexandru Briciu

•   http://www.ziarullumina.ro/articole;2166;1;77889;0;O-fotografie-vec...

Nuvela "O fotografie veche de 14 ani" a fost scrisă de Mircea Eliade în anul 1959, la Chicago, în Statele Unite ale Americii. Este povestea unui ţăran român, Dumitru, emigrant peste Ocean şi căsătorit cu o letonă, Thecla. Convingerea sa că numai Dumnezeu i-a vindecat, la un moment dat, soţia este o pură mărturisire de credinţă ortodoxă şi nu se lasă tăgăduită de nici un detaliu potrivnic. Ne descoperă un Eliade ortodox, ca o contrapondere la toate speculaţiile sincretiste despre religia marelui autor român.
   Pe scurt, acţiunea nuvelei este următoarea: Dumitru, "de la Dunăre, din România", emigrează în America, unde se căsătoreşte cu o letonă, Thecla. Două nume ortodoxe, două ţări asemenea. Personajul nostru caută o biserică. O biserică în care, în urmă cu patru ani, trăise un eveniment minunat. Şi un om. Un om despre care e sigur că e taumaturg. Cu patru ani în urmă, Dumitru intra în "Biserica Mântuirii" căutând un festival al asociaţiilor culturale baltice, din dorinţa de a-i face o surpriză soţiei. Greşise data, festivalul avusese loc cu o săptămână în urmă, dar totuşi intră în biserică, unde se afla "doctor Martin vorbind de la pupitru. Vorbea înflăcărat, şi sincer, ca un profet…" Biserica plină, "doctorul" cerceta pe fiecare: "Bolnavi de tot felul stăteau în rând, care mai de care mai bolnav – bolnavi de inimă, de astmă, de reumatisme – şi prin rugăciune şi concentrare se vindecau unul după altul, se vindecau văzând cu ochii". De tămăduire avea nevoie şi Dumitru al nostru. Nu pentru el, ci pentru soţia sa, Thecla, suferindă de astm încă din copilărie. Omul purta, în portofel, o fotografie a soţiei sale făcută cu mai bine de zece ani în urmă. Cuvintele lui "doctor Martin" au fost acestea: "Du-te liniştit acasă şi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru marea Lui îndurare. Soţia dumitale a fost vindecată!" Zis şi făcut. Fără urmă de îndoială în inimă, Dumitru se întoarce la treburile sale, fără a iscodi starea de sănătate a soţiei sale: "Şi cum mi-a spus asta, am ştiut că aşa a fost. De aceea nici n-am voit să telefonez. Ştiam că a fost vindecată. De ce să-L ispitesc pe Dumnezeu îndoindu-mă de atotputernicia Lui?" După zece zile, ajungea acasă şi-o afla pe Thecla vindecată.
   Patru ani mai târziu, în faţa aceleiaşi biserici, Dumitru îl caută pe "doctorul" Martin pentru a-i mulţumi. Poartă în portmoneu aceeaşi fotografie a soţiei sale, acum "veche de 14 ani". În biserică, nici urmă de taumaturg. Un uşier îl conduce la oficiu, unde găseşte pe membrii Comitetului parohial. Vestea primită de la aceştia îl loveşte în moalele capului: "doctorul" pe care îl căuta era un impostor. Nici măcar nu se numea Martin. Era canadian şi îl chema Dugay. Plătise pentru escrocheriile sale cu doi ani de detenţie. Încerca să se reintegreze în societate, muncind ca ospătar într-un local.

"Să vă dea Dumnezeu noroc, doctore Martin. Noroc şi sănătate"

Dumitru ajunge în barul "Three Hundred", unde Dugay lucra pentru mâncare şi pentru haine. Pentru românul neaoş de la Dunăre, Martin-Dugay rămâne un binefăcător ce merită deplina sa recunoştinţă. Pseudo-doctorul nu-şi aminteşte de întâlnirea din "Biserica Mântuirii". Nu-l recunoaşte nici pe el, nici fotografia ce-i fusese prezentată cu patru ani în urmă. Discuţia dintre cei doi reprezintă însă chintesenţa dialogului dintre filosofie şi credinţă. Dumitru o ţine una şi bună: l-a cunoscut pe Dugay cu patru ani în urmă, în "acea sfântă biserică unde Dumnezeu Se îndură şi mântuieşte oamenii". Replica lui Dugay este glacială: "Dumnezeu S-a retras din lume, a dispărut. Pentru noi, oamenii, e ca şi mort. Putem spune, fără urmă de nelegiuire, că Dumnezeu a murit, pur şi simplu, pentru că nu mai e cu noi, nu ne mai este accesibil. S-a retras, S-a ascuns undeva. Acel "undeva" nu face parte din lumea noastră, e ceva pe care filosofii îl numesc transcendent". Replica lui Dumitru este epică. Este replica credinciosului simplu, pe care nu-l poate despărţi nimeni şi nimic de Dumnezeul său. E naturală şi e românească: "Să vă dea Dumnezeu noroc, doctore Martin, spuse. Noroc şi sănătate. Dar degeaba încercaţi să mă speriaţi dumneavoastră, cum că Dumnezeu ar trage să moară. Nu mă las nici eu aşa uşor păcălit de o glumă…" Martin-Dugay insistă cu transcendentul ("Pur şi simplu Dumnezeu S-a retras definitiv, adică, într-un cuvânt: a murit…"), dar este întrerupt brusc: "Doamne fereşte, exclamă Dumitru, făcându-şi speriat cruce. Să nu vorbiţi aşa doctore Martin, să nu vorbiţi nici în glumă, că e mare păcat!..."
   Dacă Dumitru a existat cu adevărat, contează prea puţin. Avem totuşi în faţă o nuvelă fantastică. Dacă însă Dumitru este rodul unor frământări ale lui Eliade, şi acesta este răspunsul lui pentru sine şi pentru noi, atunci, da, Eliade a fost profund ortodox! Cel puţin în acest schimb de replici. În care credinciosul simplu ajunge direct la Dumnezeu, evitând toate labirinturile filosofale.
Interlocutorii lui Dumitru sunt feluriţi. Şi tot atâtea păreri. Unii ajung chiar la concluzia că "miracolul l-a săvârşit prietenul nostru Dumitru". Dar sunt întrerupţi prompt: "Dumnezeu! protestă Dumitru ridicând mâna dreaptă în sus. Dumnezeu prin doctor Martin…" Şi-i mustră chiar: "Nu luaţi în deşert numele lui Dumnezeu". Adevăr este însă şi în ultima replică a escrocului Martin. O "mea culpa" care îl reabilitează pe acest Dugay: "E vina noastră, care am ştiut de Dumnezeul adevărat şi nu L-am mărturisit. Aşa cum e Dumitru, cu credinţa lui naivă, idolatră şi vană, e mai aproape de Dumnezeul adevărat decât noi toţi. Şi tot el are să-L vadă cel dintâi, când Dumnezeul adevărat Îşi va arăta din nou faţa, nu în biserică, nici în universităţi, ci Se va arăta pe neaşteptate, deodată, aici între noi, poate pe stradă, poate într-un bar, dar noi nu-L vom recunoaşte şi nu vom mărturisi pentru El…" Iar Dumitru, ascultându-l, îl recunoaşte pe cel pe care îl căuta pentru a-i mulţumi: "Vorbeşte doctor Martin, şopti. Vorbeşte înflăcărat şi sincer, ca un profet…"

"Degeaba încercaţi să mă speriaţi dumneavoastră cum că Dumnezeu ar trage să moară"

Pentru Steinhardt, părintele Nicolae Delarohia, "O fotografie veche de 14 ani", mai mult decât oricare nuvelă fantastică a lui Mircea Eliade, "face loc în cadrul literaturii universale viziunii româneşti şi ortodoxe despre viaţă şi tainele ce ne înconjoară". Iar în Dumitru, "ţăranul de la Dunăre", regăseşte omul care crede în Dumnezeu şi în minuni, "nesofisticat şi neamăgit de pseudoştiinţe cu nume sonore, care în barul hemingwayano-huxleyan mărturiseşte Logosul, întruparea lui Dumnezeu şi mântuirea".   Când aude sentinţa fostului pastor escroc Dugay-Martin, că "Dumnezeu a murit", Dumitru nu polemizează, nu argumentează, nu încearcă să-şi convingă interlocutorul. Părintele Nicolae Steinhardt regăseşte în acest dialog ceva din neaoşul lui Ion Creangă sau Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti: "În cel mai pitoresc, mai cald, mai dulce stil ţărănesc îi trânteşte un neaşteptat: "Să vă dea Dumnezeu noroc, doctore Martin. Noroc şi sănătate!"" Pentru eruditul monah convertit la Ortodoxie, Dumitru este înţelept, sfătos şi isteţ, cu o credinţă "tare ca stânca" şi capabil să dea replici demne de personajele lui Nicolae Gane, Emil Gârleanu sau Calistrat Hogaş. Cât despre autor, Steinhardt afirmă cu tărie că "O fotografie veche de 14 ani" este opera unui Eliade ortodox: "Iată că indianistul a dus cu el la Chicago esenţele credinţei ţărăneşti ce-şi râde de teologumenele filosofiei ateiste şi-n care mioriticul înfrânge dintr-o singură lovitură (ca voinicul pe spân, pe balaur) – pe calea derizoriului (ce spui domâle! ia mai pleacă cu ursuâ de-aici că sperii copiii) – vaticinaţiile unui nietzscheism de duzină. La ce-s bune semiologia, sociologia, spiritul absolut şi limba universală dacă vin să îndruge că Dumnezeu nu există şi că nu face minuni?".
   Iar cealaltă frază pe culmile căreia stă întreaga nuvelă, care încheie replica ortodoxă a lui Dumitru la elucubraţia lui Dugay-Marin, este următoarea: "Dar degeaba încercaţi să mă speriaţi dumneavoastră cum că Dumnezeu ar trage să moară". Replica aceasta "e de la Neculce, Anton Pann şi Creangă, un Creangă de zile mari", e "reacţia omului pe care-i greu să-l amăgeşti pentru că ştie el ce ştie". Acestea sunt valorile româneşti şi creştine mărturisite Occidentului, iar "fără de ele orice cultură şi civilizaţie se află în pericol de moarte". Cel care le poartă în îndepărtata Americă este Dumitru, "însăşi ortodoxia şi însuşi românismul", cum îl numeşte părintele Nicolae Steinhardt.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #2411 : Duminică, 16 Decembrie 2012, 16:51 »
fa cornite cu inelaru' si bate 30 de matanii, sa nu ramai blocat acolo!!!
geaba! din gaura neagra nu mai pot iesi. nici lumina nu mai poate iesi de acolo :-X

NICOLAE

• Vizitator
« Răspuns #2412 : Marți, 18 Decembrie 2012, 08:14 »
am gasit comentariul asta pe un ziar :) :

Etnologii au găsit o explicaţie perfect logică pentru adversitatea oamenilor din satele moldoveneşti faţă de lopata pentru curăţat zăpada. Ei susţin că în zona Moldovei există credinţa că asupra persoanelor care ating un astfel de obiect se abate o întreagă serie de nenorociri. De aceea, doar specialişti în costume speciale au voie să atingă lopeţile pentru zăpadă.

„Tradiţia diferă de la zonă la zonă. În Buzău, de exemplu, se crede că celui care atinge lopata i se usucă mâna pe loc. În Vaslui, în schimb, atingerea lopeţii i-ar face pe oameni alergici la alcool. În alte zone, se ştie doar că folosirea lopeţii atrage nenorociri asupra celui care pune mâna pe ea, dar şi asupra întregii lui familii”, a explicat etnologul Decebal Popescu.

În satele din Moldova doar bătrânii mai ştiu poveşti cu oameni care au pus mâna pe lopata de dat zăpada. „Mi-a zis mie bunicul”, povesteşte un buzoian de 82 de ani, „că a existat odată un astfel de om, care, drept pedeapsă pentru că a pus mâna pe lopată, a murit înainte de terminarea iernii. A fost îngropat cu un ţăruş în inimă, de frică să nu-i bântuie pe ceilalţi săteni şi să-i transforme în oameni care-şi dau singuri zăpada din curte la o parte.”

Citiţi mai mult: Dragnea, Crin şi Felix îşi iau partea leului în Guvernul Ponta 2 - Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/dragnea-crin-si-felix-isi-iau-partea-leului-in-guvernul-ponta-2-1016243.html#ixzz2FNhWrAYU
EVZ.ro

silviu

• Vizitator
« Răspuns #2413 : Marți, 18 Decembrie 2012, 10:49 »
Cum se modifică preferinţele femeilor în materie de bărbaţi, odată cu vârsta
Privind la iubiţii din trecut, multe dintre femei se miră de alegerile pe care le-au făcut la momentul respectiv, fiindu-le greu să creadă că au fost atât de îndrăgostite de cineva atât de nepotrivit. Ultimele cercetări au descoperit, însă, că este ceva perfect normal şi că preferinţele femeii în materie de bărbaţi se schimbă pe măsură ce acestea se maturizează.

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #2414 : Marți, 18 Decembrie 2012, 11:09 »
Nu le este frică să caute pasiunea, dar încă înţeleg că sentimentul de siguranţă este un ingredient vital al fericirii.“

"Daca alegi siguranta in locul in locul fericirii, o vei avea, insa cu acest pret."  8)
nihil sine deo