Autor Subiect: Strada copilariei  (Citit de 43263 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline janeta

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
Răspuns: Strada copilariei
« Răspuns #90 : Duminică, 29 Mai 2011, 23:52 »
 sa va mai povestesc ceva petrecut pe strada copilariei mele...

straduta de care v-am povestit mai anţărţ era marginita pe una din laturi de un zid mare al unei nu mai stiu ce intreprinderi  in   curtea acesteia se aciuase de niste ani buni un fost detinut politic  cam nebun , care umbla cat e ziua de lunga intrun anteriu de postav negru , soios si urat mirositor . de mila oamenii de strada i-au dat si alte haine , dar el nu stiu ce facea cu ele pentru ca niciodata nu l-am vazut imbracat in altceva decat anteriul acela completat de o palarie la fel de neagra si soioasa . nu-i vorba ca nici el nu arata altcumva decat hainele de pe el , cu niste plete si o barba sure si slinoase , vesnic patat pe fata cu un praf negru de parca ar fi dormit tot in carbuni si cu niste maini mari si crapate , cu unghiile rupte si negre .
nea Vlad , caci asa il chema pe batran nu vorbea cu nimeni niciodata si viata lui s-ar fi scurs intrun anonimat perpetuu daca baietii de pe strada mea nu ar fi strigat cateodata dupa el : "ia-l ". strigatul asta il innebunea pe nea Vlad ; lua de pe jos ce pietre apuca si cu un strigat ragusit ce aducea mai mult a urlet incepea sa le zvarle catre nazdravanii care tot repetau " ia-l , ia-l !" . si nu cumva sa fi fost prin preajma pentru ca pietrele zburau din mana lui ca dintro catapula spre hazul copiilor care-l starnisera .
mie nu-mi era frica de nea Vlad . cam o data la doua zile mama ma trimetea pe strada cu cate un pachet de mancare pentru bietul nebun iar de Pasti si de Craciun nea Vlad avea cozonacelul lui special facut de mama pentru el , plus celelalte bunatati pregatite pentru sarbatoare . nea Vlad lua repede ce-i dadeam si pleca bombanind habar nu am ce mai departe dupa ce pachetul cu mancare era indesat in buzunarele largi ale anteriului .

aveam 16-17 ani cand , intro seara de iarna  ma intorceam acasa de la antrenament . sa tot fi fost orele 21 sau 21, 30 cand , trecand eu pe langa parculetul din capatul strazii o gasca de vreo 6-7 tigani m-au inconjurat si au inceput sa traga de mine , sa ma impinga inspre parculetul ala cu banci rupte si copaci grosi , ba chiar incepusera sa traga de hainele mele sa ma dezbrace . de tipat nici vorba sa o pot face pentru ca o palma putind a gaz mi-a fost pusa peste gura , mainile imi erau rasucite la spate iar picioarele cu care mai incercam sa lovesc pe cineva mi-au fost anihilate prin cateva bombeuri aplicate pe fluiere. tiganii erau beti si hotarati sa ma violeze acolo in parculetul acela la adapostul intunericului oferit de felinarele care nu se mai aprindeau de cativa ani . doar un bec chior mai ardea in fata bisericii aflata vis a vis de parc .
ei bine , becul ala chior a fost salvarea mea . in lumina lui spalacita tiganii l-au vazut trecand pe nea Vlad ( era inconfundabil , batranul ) si , pentru un moment au uitat de mine iar  ca sa se amuze  au inceput sa zbiere "ia-l , ia-l " atunci am avut si un pic de noroc pentru ca absorbit de batjocorirea batranului cel care-mi tinea mana la gura a slabit stransoarea , iar eu am reusit  sa urlu la randul meu : "nea Vlaaaad , ma omoara , ma omoara !" dupa care palma s-a asternut iar peste gura mea brutal si putind parca si mai tare a gaz .
scena care a urmat n-am sa o uit niciodata : o ploaie de pietre a inceput sa se abata asupra noastra lovindu-ne deopotriva , fara alegere , fiecare nemaifiind concentrat decat cum sa-si apere capatana . in invalmaseala care a urmat si prin ploaia de pietre pe care nu le mai simteam cand imi pocneau sec spatele sau capul , am reusit sa ma smulg din mainile brutelor alora si sa fug repede acasa .
mamei nu as fi vrut sa-i povestesc ce s-a intamplat , dar nasul meu era plin de sange de la o piatra poposita pe seaua lui , iar spatele dobandise si el ( cum aveam sa constat a doua zi ) vreo cateva vanatai . dar eram teafara si nevatamata in rest si asta ma facea sa fiu tare fericita .
a doua zi mama mi-a dat un pachet mare , mare de tot cu multe bunatati pentru eroul meu , nea Vlad . l-am intalnit pe batran ca de obicei tarsaindu-si picioarele in galosii lui scalciati , a luat pachetul cu bunatati si, pentru prima data a murmurat gajait : "te-am scapat , tata , nu-i asa ? te-am scapat..."  abea atunci , auzindu-l pe batran , am inceput sa plang speriata de ceea ce mi se intamplase cu o seara inainte si , intrun gest de recunostinta  am vrut sa-i iau mana si sa i-o sarut . zadarnica incercare... la gestul meu de apropiere batranului i-a revenit spaima aceea de om nebun in ochi si s-a indepartat repede bombanind , dupa cum ii era obiceiul .
bunul si chinuitul nea Vlad... am aflat la un moment dat ca fusese soferul nu stiu carui ministru arestat ( si omorat ) de comunisti , azvarlit  la randul lui in inchisoare pentru nu stiu ce crime impotriva republicii populare , iar strigatul acela pe care nu putea sa suporte sa-l mai auda se referea la momentul cand era luat ( batut , chinuit , torturat ) la ancheta .

Dumnezeu sa te ierte , nea Vlad !

n-am stare acum sa mai corectez vreo greseala  , asa ca va rog sa o treceti cu vederea...

Offline micaela

• Hero Member
  • Mesaje postate: 6590
« Răspuns #91 : Luni, 30 Mai 2011, 00:01 »
iar scrii frumos. fie odihnit nea Vlad, ca ti-a fost noroc.

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #92 : Joi, 02 Iunie 2011, 20:28 »
Marile genii ale lumii au avut si ele o strada a copilariei. Au fost copii mai mult sau mai putin "promitatori". :D

Copilaria  unui geniu - Albert Einstein

O calatorie in timp -un copil care nu a vorbit până la trei ani, dar care a fost vrăjit de o busolă ce avea să îl conduca spre multe mistere ale lumii.

iulia17

• Vizitator
« Răspuns #93 : Duminică, 05 Iunie 2011, 14:33 »

Sunt momente in copilarie pe care acum uitindu-va inapoi le considerati extrem de importante pentru voi? Sau care au schimbat ceva?

Eu tin minte ca aveam vreo cinci-sase ani cind a murit bunicul meu preferat, si toti cei care erau strinsi la inmormintare erau suparati, apasati cu fete triste. Atunci am inteles pt prima data ca uneori oamenii pleaca de linga tine si nu mai vin inapoi chiar daca ii rogi frumos si le promiti ca esti cuminte.

Offline almi_gabi

• Hero Member
« Răspuns #94 : Duminică, 05 Iunie 2011, 14:49 »
sa va mai povestesc ceva petrecut pe strada copilariei mele... nea Vlad !

jani, am recitit din nou povestioara ta  plina de invataminte
mi-a placut si mai mult

Magdalena_`

• Vizitator
« Răspuns #95 : Duminică, 05 Iunie 2011, 23:52 »
cu doau zile in urma, printr-o intamplare, m-am regasit pe internet cu o fosta colega din scoala primara. este plecata de ceva vreme in america. atata emotie am simtit, atata energie pozitiva mi-a transmis incat sufletul mi-a vibrat. am retrait vremurile de atunci, m-am intors cu bucurie in timp.

Offline almi_gabi

• Hero Member
« Răspuns #96 : Luni, 06 Iunie 2011, 07:25 »
magda, regasirea cu fostii prieteni ai copilariei , indiferent de metoda (internet, pe strada, intalnirile de 10,20 de ani de la absolvire) ne trimit gandurile inapoi la acele vremuri - de care ne amintim cu placere pentru ca sunt perioadele copilariei si tineretii noastre - cand elanul tineretii si dorinta de a revolutiona lumea ne insotea si nu eram inca "erodati" de lupta pentru fiecare zi

Offline janeta

• Hero Member
  • carpe diem
« Răspuns #97 : Luni, 06 Iunie 2011, 12:40 »
o amintire din copilarie care m-a marcat profund pentru tot restul vietii este  una tare dureroasa , dar a fost o lectie zdravana pentru mine .

cred ca aveam 9 sau 10 ani cand s-a intamplat...
mama mea ( dumnezeu s-o odihneasca ) se chinuia destul de greu sa asigure vietii noastre strictul necesar si , din cand in cand , cate ceva suplimentar care sa mai indulceasca traiul mai mult decat modest pe care il duceam . copil fiind , eram destul de frustrata ca nu aveam aia sau cealalta , neantelegand atunci cat de greu ii era bietei mele mame , iar ea nu avea suficient spirit pedagogic sa imi explice . " nu avem de unde " , "n-am bani , janeta " sau " altadata , cand oi avea de unde " erau cuvinte auzite adesea si care nu reprezentau deloc ceea ce voiam eu sa aud . in plus , mama mai avea o sora  mai mica pe care ea  o crescuse , bunica murind la un an de la nasterea acesteia . matusa asta a mea a fost mereu un ghimpe in sufletul meu pentru ca ea a fost primul copil al mamei . nu puteam intelege cum mama gasea bani sa-i cumpere ei cadouri de ziua ei , in timp ce mie imi spunea ca pentru o papusa ( pe care nu am primit-o niciodata de la mama ) nu sunt bani , iar ceea ce primeam eu de ziua mea era ceva de care aveam stricta nevoie ( si care ar fi trebuit sa-mi cumpere oricum ) , nicidecum ceva ce mi-asi fi dorit . si asta e un lucru care m-a marcat profund in copilarie , pentru ca si in prezent sunt in stare sa dau si ultimul banut pe un fleac de care n-am trebuinta , dar dupa care sufletul meu tanjeste . fac asta cu mare bucurie , ca un triumf asupra a tot ceea ce copilul de atunci nu a avut .
 dar nu despre asta voiam sa va povestesc acum . ceea ce urma sa va spun se refera la niste bani , 650 de lei pe care i-am gasit intro zi in sifonier , cautand nu stiu ce pe acolo . banii astia i-am gasit tocmai in urma unor discutii de genul celor descrise mai sus intre mine si mama , asa ca vazand eu ca una spunea biata mama si alta gasisem eu in dulap , m-am simtit indreptatita sa-i iau de acolo si sa cumpar de la cofetarie ( pentru mine si pentru copiii de pe strada mea ) timp de doua zile , tot ce ne-a dorit sufletul . desigur ca bunatatile astfel obtinute le mancam pe ascuns toata gasca , departe de ochii mamei sau ai parintilor celorlalti copii , care sigur si-ar fi dat seama ca e ceva necurat la mijloc cu o asemenea abundenta .
bucuria , insa , nu a tinut mult... peste cateva zile , mama trebuia sa cumpere lemne pentru iarna si...a descoperit ca nu avea cu ce . si acum imi seaca sufletul durerea si disperarea mamei vazand lipsa banilor... sigur ca si-a dat seama cine luase acei bani , astfel ca suferinta ei era de doua ori mai mare : o data pentru ca si-a vazut copilul hot si apoi pentru ca nu stia cum va putea face rost de alti bani ca sa nu inghetam in iarna ce urma sa vina . privind-o cum ma acuza si cum hohotele de plans ii zgaltaiau trupul firav m-am urat asa cum n-am urat pe nimeni niciodata . paradoxal , eram suparata si pe ea ca suferea atat , neantelegand drama pe care mama o traia , din moment ce eu descoperisem ca ea avea bani atunci cand ea imi tot spunea ca nu are . in sufletul meu a fost in ziua aceea un amalgam de sentimente , de la durere , furie pentru suferinta mamei , dar si o imensa rusine . cu toate astea n-am fost in stare atunci sa-i spun mamei IARTA-MA ! simteam in sufletul meu ca asta e ceva ce mama nu poate sa ierte . si asa a si fost , pentru ca iertarea am primit-o de la mama cu doar cu cateva zile inainte sa se prapadeasca , adica vreo 22 de ani mai tarziu . nimic din tot ceea ce am incercat sa fac eu pentru mama nu a putut sa stearga din inima ei fapta mea de atunci . a fost cea mai mare dezamagire pe care mama a avut-o din partea mea si pentru care a suferit  pana la sfarsitul zilelor ei .
in ceea ce ma priveste , eu inca nu ma pot ierta nici in ziua de azi pentru tot raul facut atunci bietei mele mame , iar rusinea de a fi furat face si acum sa mi se stranga sufletul intrun spasm deosebit de dureros .

tot ce am facut bun in viata mea , toate incercarile mele de a ajuta alti oameni mai in nevoie decat mine isi au izvorul in fapta aceea din copilarie , intro neostoita straduinta de a compensa ceea ce am facut atunci . dar, din pacate ,  inca n-am reusit sa consider ca am facut suficient pentru a echilibra balanta .

asta a fost cea mai aspra si urata lectie pe care am primit-o in copilarie . e drept , si-a dovedit eficienta asupra adultului de mai tarziu dar , sincera sa fiu , as fi preferat sa nu am parte de ea si sa nu fi fost nevoie sa existe in mine acea fateta urata care ma face si acum , cand va povestesc asta , sa ma faca sa-mi plec capul de rusine .

din fericire am  insa si amintiri frumoase din vremea copilariei , astfel ca am reusit sa nu devin uracioasa si , sper eu , rea .
pentru ca sunt de parere ca amprentele depuse asupra noastra in acea perioada constituie matricea a ceea ce devenim mai tarziu .

mama , iarta-ma !

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/L4PrAJUaxDs?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Offline micaela

• Hero Member
« Răspuns #98 : Luni, 06 Iunie 2011, 12:55 »
mai, Jane, tu vrei sa ma faci sa lacrimez?  a fost o greseala de copil, intr-un anume context: frustrare, aparente gresit interpretate de o minte frageda....nu cred, absolut nu cred ca mama ta a ramas o viata intreaga cu dezamagirea aceea in suflet, oricat de suparata a fost pe moment... cred ca tu ai ramas cu un "ecou" mult prea puternic al situatiei de atunci si ca mama ta, Dumnezeu sa o ierte, nu a stiut / inteles cat de mult te-a marcat si nu a avut, poate, priceperea sa il stinga...in ea insa, cu siguranta ecoul a fost mult mai mic...cu siguranta te-a iertat mult mai repede decat ai crezut tu....iti spune o mama.
exorcizeaza-ti aceasta durere, din suflet...
esti un om tare frumos  :-*

Offline micaela

• Hero Member
« Răspuns #99 : Luni, 06 Iunie 2011, 12:58 »
daca o data ma mai faci sa plang, nush' ce-ti fac!

Magdalena_`

• Vizitator
« Răspuns #100 : Luni, 06 Iunie 2011, 13:07 »
janet`, ce ti-am facut noi tie? vrem sa ne ascundem lacrimile, si tu, ce faci?

Offline janeta

• Hero Member
  • carpe diem
« Răspuns #101 : Luni, 06 Iunie 2011, 13:31 »
off , dragele mele, nu am vrut sa va fac sa plangeti pentru ca nici nu aveti motiv sa o faceti : voi n-ati fost hoate de bani greu munciti .

cred , de fapt , ca am vrut sa arat minunatelor mame din voi ce poate simti un copil si cat de mult sufera atunci cand isi dezamageste parintele .

hai , gata , suflati-va nasul si treceti la alt subiect ca nu am chef de mucioase pe aci .

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #102 : Luni, 06 Iunie 2011, 13:43 »

janeta , mama , toti sau aproape toti am furat din casa la un moment dat sau am facut alte prostii ... nu generalizez , dar cei care au facut-o s-au regasit in cuvintele tale si nu pling nefericirea ta ci fiecare pe a lui...:P

Offline fortuna777

• Hero Member
  • Mesaje postate: 864
« Răspuns #103 : Luni, 06 Iunie 2011, 13:49 »
 cat de minunate sunt amintirile tale, draga janeta...nici nu stii cu cata placere le citesc :)

cu totii facem greseli in viata pe care mai devreme sau mai tarziu le regretam, dar important este sa gasim puterea sa ne iertam pe noi insine si sa mergem mai departe...
mama ta te-a iertat de mult...e vremea sa te ierti si tu pe tine insati  :)

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13799
« Răspuns #104 : Luni, 06 Iunie 2011, 17:27 »
Parintii isi iarta intotdeauna copiii. Si regreta pedepsele date. Iar gandul ca supararea lor ar putea afecta copilul, ii determina la iertare. Este in fiinta noastra de parinti sa trecem peste ceea ce fac rau, copiii. Si sa uitam. Bucuria de a fi parinte estompeaza orice reactie de suparare...
Minunate povestile tale Janeta! Sunt la Sibiel acum, am multa treaba, dar nu m-am abtinut sa nu citesc totul si apoi sa recitesc. Si m-ai impins sa scriu..."Vis". Daca nu iese ceva bine cu grupul pe care-l am intr-o ora...tu esti de vina!