Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 340407 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Caroline

• Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #1065 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:04 »
OK. Ghebele lui Guess sunt de fapt niste hife si micelii heterotrofe saprofite imobile ca plantele, da' cu substanta de rezerva glicogen (ca la animale), si nu amidon (ca la plante)... mai nou, regn separat, Fungi.  :P

Offline Guesswho

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1907
« Răspuns #1066 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:13 »
am inteles Caroline, te simteai nedreptatita.....si te-ai gandit sa-ti iei revansa  :D
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline Matei

• Hero Member
  • Mesaje postate: 933
« Răspuns #1067 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:13 »
OK. Ghebele lui Guess sunt de fapt niste hife si micelii heterotrofe saprofite imobile ca plantele, da' cu substanta de rezerva glicogen (ca la animale), si nu amidon (ca la plante)... mai nou, regn separat, Fungi.  :P

caroline, esti extraordinara! culmea este ca spui niste chestii destul de complicate dar le spui in asa fel incat par a fi versurile unei poezii.  oare in mine este ascuns un biolog? >:(
"Stay hungry, stay foolish"

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1068 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:16 »

caroline, esti extraordinara! culmea este ca spui niste chestii destul de complicate dar le spui in asa fel incat par a fi versurile unei poezii.  oare in mine este ascuns un biolog? >:(
sa stii ca si eu m-am intrebat. e ascuns?  ::)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1069 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:19 »
Sa vezi cand trebuie sa "traduc" circuitul carbonului in natura intr-un basm pentru clasa a V-a...  :whistle:

Offline Matei

• Hero Member
« Răspuns #1070 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:29 »
sa stii ca si eu m-am intrebat. e ascuns?  ::)

am vrut sa zic de fapt ceva de genul care ar fi putut sa fie, sunt cam obosit la ora asta si maine  de dimineata ma asteapta drum lung.

Sa vezi cand trebuie sa "traduc" circuitul carbonului in natura intr-un basm pentru clasa a V-a...  :whistle:
de-abia astept sa-l citesc, si mie imi plac basmele pentru clasa a V-a. B.  ;)

Caroline si Matei, ce s-a ales de opinticii mei?  :tickedoff:
ati dat-o pe latina? oricum, Matei e capul rautatilor, se vede clar.... ;D
eu ii iubesc pe opinticii tai, imi place foarte mult acest nume, genial! capul rautatilor? da, capul si picioarele! :)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1071 : Luni, 10 Septembrie 2012, 23:44 »
de-abia astept sa-l citesc, si mie imi plac basmele pentru clasa a V-a. B.  ;)

Da' de unde stii ca prima mea ora de-a V-a era chiar a V-a B, cand l-am inventat?!  :o

Deci... carbonul este o substanta din care este alcatuita toata materia vie de pe Pamant. El se gaseste (si se spune ca provine) din Univers, dar numai pe Pamant se cunoaste (pana acum) viata din carbon. Intreaga noastra planeta este o mare familie, care isi construieste permanent caramizile casei, hrana si viata din carbon. Cum? Bucataria casei Pamantului sunt plantele. Ele nu au nevoie decat de apa si saruri minerale din pamant pentru a coace la soare mancarea pentru intreaga familie. La masa plantelor se aduna toate vietuitoarele, inclusiv oamenii. Ele folosesc carbonul ca sa-si construiasca oasele, ochii, aripile, iar ce nu folosesc, dau mai departe. Ca orice casa care se respecta, exista si o camara, si aceasta este solul. Cand plantele si animalele mor si nu mai au nevoie de hrana, substantele organice pe baza de carbon, ajung in sol, unde bacteriile harnice le descompun si fac conserve pentru iarna. Astfel, in primavara urmatoare, cu apa din zapezile topite si soarele stralucitor, plantele incep din nou sa gateasca pentru toata familia Pamantului.  ^-^

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1072 : Marți, 11 Septembrie 2012, 13:20 »
Azi sunt in pofte (nu ca ar fi ceva nou  ;D) si m-am tot gandit ce sa gatesc bun. M-am oprit la o ciorba de legume cu iaurt, reteta am invatat-o de la bunica-mea. este foarte buna. ciorba, nu bunica  :D

reteta e similara cu cea de aici, legumele le puteti alege dupa propriul gust, eu nu pun varza si conopida la ciorba.
http://www.barbatlacratita.ro/2012/01/ciorba-de-legume.html

si pentru ca am primit de la tara o pasare m-am gandit s-o transform (o parte din ea) in racituri, tot n-am mai facut demult

si reteta http://dana2dor.blogspot.ro/2009/01/piept-de-curcan-in-aspic.html

Offline Emi 53

• Full Member
  • Mesaje postate: 176
« Răspuns #1073 : Marți, 11 Septembrie 2012, 14:30 »

Deci... carbonul este o substanta din care este alcatuita toata materia vie de pe Pamant. El se gaseste (si se spune ca provine) din Univers, dar numai pe Pamant se cunoaste (pana acum) viata din carbon. Intreaga noastra planeta este o mare familie, care isi construieste permanent caramizile casei, hrana si viata din carbon. Cum? Bucataria casei Pamantului sunt plantele. Ele nu au nevoie decat de apa si saruri minerale din pamant pentru a coace la soare mancarea pentru intreaga familie. La masa plantelor se aduna toate vietuitoarele, inclusiv oamenii. Ele folosesc carbonul ca sa-si construiasca oasele, ochii, aripile, iar ce nu folosesc, dau mai departe. Ca orice casa care se respecta, exista si o camara, si aceasta este solul. Cand plantele si animalele mor si nu mai au nevoie de hrana, substantele organice pe baza de carbon, ajung in sol, unde bacteriile harnice le descompun si fac conserve pentru iarna. Astfel, in primavara urmatoare, cu apa din zapezile topite si soarele stralucitor, plantele incep din nou sa gateasca pentru toata familia Pamantului.  ^-^
[/quote] Foarte frumos.

Offline Emi 53

• Full Member
  • Mesaje postate: 176
« Răspuns #1074 : Marți, 11 Septembrie 2012, 14:37 »
Din nou f. frumos  :giggle:

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1075 : Marți, 11 Septembrie 2012, 14:43 »
 :)

Offline Matei

• Hero Member
« Răspuns #1076 : Marți, 11 Septembrie 2012, 21:11 »
Da' de unde stii ca prima mea ora de-a V-a era chiar a V-a B, cand l-am inventat?!  :o

chestia cu B mi-a venit, asa, din neant. 
dar sa lasam B pentru ca C este cu adevarat EXTRAORDINAR! povestea carbonului, pe cuvant, o printez (si pe cealalta sa stii) si-o pun la birou. cu o astfel de poveste oricine poate invata. de placere. este o bucurie, ce mai, esti mare, Caroline!  :flori:

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1077 : Marți, 11 Septembrie 2012, 21:43 »
Nu sunt, ca de-asta ma straduiesc.  ;D
Multumesc, Matei, pari la fel de entuziasmat ca elevii mei de clasa a V-a.  :)
Pentru cine mai vrea, mai am povesti... da' ma mut pe topicul "Povesti de seara...", sa las locul cuvenit gurmanzilor aici.  :bow:

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1078 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 10:33 »
Stiu sa gatesc dar, neavand pen' cine, doar pentru mine nu ma prea obosesc sa fac sofisticăreturi...
Zilele astea am scotocit prin dulapuri si am dat peste o sticluta de care uitasem cu desavarsire. Am primit-o cadou de la o prietena, mi-a adus-o dintr-o excursie in care a haladuit ea vreo luna prin Africa de Sud... O masca africana din lemn si sticluta asta... Nestiind taranu' ce-i sofranu' , am aruncat-o p-acolo... Si aseara am citit si eu ce scria pe ea - mi-a atras atentia denumirea, ca eu pe undeva pe net am nick-ul "amaruia" si semana... Am desfacut-o si... miammm, miiammm, miammmmy!!!  :giggle:   :D
Reteta zilei: AMARULA!!! Pe gheata, pe inghetata, pe orice, in cafea ori pur si simplu... in pahar!  :D     
Aranjamente si combinatii aici:  http://www.amarula.com/

Offline Matei

• Hero Member
« Răspuns #1079 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 11:43 »
Stiu sa gatesc dar, neavand pen' cine, doar pentru mine nu ma prea obosesc sa fac sofisticăreturi...
Zilele astea am scotocit prin dulapuri si am dat peste o sticluta de care uitasem cu desavarsire. Am primit-o cadou de la o prietena, mi-a adus-o dintr-o excursie in care a haladuit ea vreo luna prin Africa de Sud... O masca africana din lemn si sticluta asta... Nestiind taranu' ce-i sofranu' , am aruncat-o p-acolo... Si aseara am citit si eu ce scria pe ea - mi-a atras atentia denumirea, ca eu pe undeva pe net am nick-ul "amaruia" si semana... Am desfacut-o si... miammm, miiammm, miammmmy!!!  :giggle:   :D
Reteta zilei: AMARULA!!! Pe gheata, pe inghetata, pe orice, in cafea ori pur si simplu... in pahar!  :D     

in primul rand pentru TINE trebuie sa faci acele sofisticareturi! :) si daca inviti, venim si noi!
interesanta bautura "amarula", la prima vedere am avut impresia ca este cu cafea dar dupa aceea am citit ca este pe baza unui fruct numit amarula, pe care-l mananca elefantii.
ce gust are? seamana a ceva cunoscut?