Nu eu, maica-mea...

Intre timp, salatele si condimentele, preferatele mele:
SALATE
Vinete la cuptor
- 2 3 vinete mici, mai subţiri şi mai alungite
- 1 2 ardei graşi roşii sau capia
- 3 4 cepe
- 3 4 roşii
- 1 ardei iute tocat, proaspăt sau din borcan, sau jumătate de ardei, dacă este foarte iute (opţional)
- Ulei, sare, salvie, rozmarin, pătrunjel verde
- Brânză rasă: mozzarella/caşcaval/brânză de burduf/telemea de oaie (opţional)
Vinetele se taie felii, se freacă cu sare pe ambele părţi şi se pun la scurs într-un vas cu găuri, în frigider, de pe o zi pe alta sau de dimineaţa până seara. Se unge o tavă antiadezivă cu ulei. Se tapetează tava cu ceapa tăiată rondele, apoi se aşează feliile de vinete şi se presară ardeii tăiaţi cubuleţe. Deasupra, se presară salvie şi rozmarin, se aşează roşiile, în felii subţiri, peste care se presară puţin pătrunjel verde, pentru aspect.
Nu se mai adaugă sare sau piper la copt. Se acoperă tava cu o folie de staniol, perforată din loc în loc cu furculiţa. Se lasă la cuptor 1 ˝ ore, la foc mic/mediu. Se scoate folia, se presară brânza rasă şi se mai lasă tava 10 15 minute la cuptor, neacoperită. În cazul în care nu se consumă imediat, brânza rasă se poate adăuga doar înainte de a pune tava la reîncălzit, la cuptor sau la microunde.
Salată tzatziki... in stil propriu
- 2 castraveţi lungi, de seră, sau 4 5 castraveţi de sezon
- 3 4 castraveciori muraţi sau în oţet
- 200 g iaurt foarte gros (de oaie/bivoliţă) sau smântână acrişoară
- O căpăţână de usturoi
- 1 linguriţă ulei de măsline
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- Câte un praf de sare, piper, un vârf de cuţit de oregano/mentă verde şi de pătrunjel verde
Castraveţii proaspeţi se curăţă de coajă şi se îndepărtează capetele (care pot fi amărui). Toţi castraveţii se taie cubuleţe şi se storc de zeamă, în pumn; Se amestecă cu usturoiul tăiat cubuleţe mici şi cu celelalte ingrediente. Se prepară cu puţin timp înainte de a se consuma, fiindcă altfel lasă zeamă (zer).
Salată de fasole
- ˝ kg fasole veche cu bob mare (de preferinţă cât mai colorată, pentru aspect)
- 2 3 cepe roşii, tăiate cubuleţe
- 1 ardei gras roşu/capia, tăiat cubuleţe
- 1 ardei iute proaspăt sau în oţet (jumătate, dacă este foarte iute), tocat
- 100 g măsline mari şi mai puţin sărate (dacă sunt sărate, nu se mai adaugă sare la salată)
- 2 liguri ulei de măsline
- O lingură sos de soia (opţional)
- O lingură oţet sau 2 linguri oţet mai slab (oţet balsamic, oţet de mere sau oţet din murături)
- Câte un praf de sare, piper, zahăr şi boia iute (opţional, dacă se preferă gustul picant)
- Câte un vârf de cuţit de cimbru, mărar, tarhon, pătrunjel verde
- Ketchup dulce
Cu o zi înainte, se pune la înmuiat fasolea în apă, fără sare. În vasul în care se va prepara salata, se pune la marinat până a doua zi ceapa roşie tăiată cubuleţe, împreună cu uleiul, oţetul, sosul de soia şi cu condimentele verzi. A doua zi, se fierbe fasolea în apă, cu un praf de sare (1 3 ore, depinde cât de veche este), se strecoară apa de la fiert, se clăteşte fasolea cu apă rece şi se lasă câteva minute la scurs într-un vas cu găuri.
Se amestecă fasolea cu ceapa marinată, se adaugă măslinele, sare, piper, zahăr. La sfârşit se adaugă ketchup-ul, treptat, până când salata capătă consistenţa dorită. Salata se poate prepara dintr-odată (nu se mai marinează ceapa), dacă se consumă mai târziu sau a doua zi. Ţinută la rece, nu-şi schimbă aspectul.
CONDIMENTE (solutii pentru ca eu nu folosesc decat foarte putina sare si am exclus complet sinteticele, ca Vegeta & Co)
Pentru carne, sos pentru paste cu carne, tocăniţă de carne:
- salvie
- rozmarin
- mentă verde
- măghiran
- cimbru
- pătrunjel verde
Pentru cartofi:
- cimbru
- cimbrişor
- mărar
- busuioc
- ţelină frunze
- pătrunjel verde
Pentru salate, sos pentru paste cu brânză sau legume, legume la cuptor:
- oregano
- rozmarin
- busuioc
- menta verde
- mărar
- pătrunjel verde
Pentru ciorbă:
- cimbru
- busuioc
- ţelină frunze
- pătrunjel verde
- leuştean
- tarhon
Observaţii:
1. Pentru ciorba de fasole trebuie să fie predominant ca şi cantitate tarhonul, pentru ciorba de cartofi - leuşteanul sau cimbrişorul, pentru ciorba de legume - busuiocul.
2. Chimen - pentru supa de pui / găină.
3. Mult busuioc înlocuieşte sarea; mult cimbru sau maghiran înlocuieşte piperul. Mult leuştean / tarhon acreşte.
4. Carnea de porc, preparată cu salvie şi rozmarin, are un gust mai puţin gras, ca şi gustul de vită.
5. Pentru sosurile de roşii, se mai adaugă foi de dafin (care se scot, după ce este gata).
6. La sosurile pentru paste, nu se utilizează ceapă, ci usturoi tocat mărunt, care se căleşte foarte puţin în ulei de măsline, împreună cu condimentele verzi, înainte de a adăuga sosul de roşii.