Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 340403 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mari_a

• Vizitator
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #1080 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 11:58 »
 Da, Amarula seamana cu altceva mmmbun-mmmbun: Baileys Irish Cream. Are si aceeasi tarie alcoolica - 17%, insa asta are un.. nustiuce si un nustiucummmmm...  ::)

De gatit, daca ar fi sa ma iau dupa doctori, pentru mine ar trebui ca la spital: "totul fiert"  :D  Dar aia nu, aia nu.. nimic nu?!

silviu

• Vizitator
« Răspuns #1081 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 14:23 »
http://www.amarula.com/
pei si de unde o luam pe amarula? se poate inlocui amarula cu...altceva ???

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1082 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 16:01 »
Pei asta as vrea sa stiu si io! Se gaseste si la noi, o colega mi-a zis ca a vazut intr-un magazin - dar nu-si mai aminteste in care. Iti dai seama ca o sa caut!!! Deocamdata n-am gasit decat pe net, pe undeva scria ca livreaza la bax de 6 sticle... N-ar fi rau, da' zic s-o iau mai usurel, ca mai merg cu masina...  :giggle:  De inlocuit, eu n-as inlocui-o cu nimicuta!  ;)
(Cine citeste ce scriu p-aici ar putea crede ca-s o mare.. consumatoare  ;D  Ah, apropo, am observat ca apar in multe din pozele din Delta cu sticle/cutii de bere in mana si tin sa fac o precizatiune :nu erau ale mele! Nici macar aia din care ma faceam ca beau!  :D  Afara de apa si, uneori, suc, nu beau din sticla! Din cutie nici atat!  :D

Offline Guesswho

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1907
« Răspuns #1083 : Vineri, 14 Septembrie 2012, 22:02 »
Da, Amarula seamana cu altceva mmmbun-mmmbun: Baileys Irish Cream. Are si aceeasi tarie alcoolica - 17%, insa asta are un.. nustiuce si un nustiucummmmm...  ::)
da, si mie mi s-ar potrivi o amarula, ca tot am tinut-o intr-un rasfat de cateva ore, macar sa fie pana la capat de zi  ::)
m-as rasfata si cu un somn adanc, daca zici ca are 17% alcool, efectul ar fi garantat... :D
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1084 : Sâmbătă, 15 Septembrie 2012, 17:41 »
in primul rand pentru TINE trebuie sa faci acele sofisticareturi! :) si daca inviti, venim si noi!

Mari_a, are dreptate Matei. Eu am invatat chestiunea asta dupa divort, cand am constatat ca nu stiam sa gatesc decat in cantitati corespunzatoare pentru toata strada... Dupa ce am calculat cantitatile pentru 1-2 persoane, am constatatsi ca, destul de usor, pot sa-mi fac asa cum doresc pohta ce pohtesc, oricand si, mai ales, fara sa fie obligatoriu. Depinde doar in ce stare ma trezesc dimineata. E o mare delectare... A gustului si nu numai. :)

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1085 : Joi, 20 Septembrie 2012, 19:49 »
"Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti"
Mda...eu si Paller am invatat asta.  :giggle:
Eram franta pe la vreo 2, ma incercau o multime de stari: bucurie, entuziasm, usurare, epuizare. Mi-am propus sa dorm putin, dar n-a fost chip. Pe langa toate astea, aveam si-o excitatie psihica fantastica. Asa ca m-am apucat sa ma relaxez facand o portie de zacusca . Era in program pe maine, dar daca tot nu am avut stare am facut-o azi. Zacusca cu gogosari si opintici (sau ghebe). Noroc cu ajutoarele mele in bucatarie:Maria, care mi-a pregatit toate ingredientele si robotul de bucatarie. Acum zacusca e pe foc si-n bucatarie miroase demential.
Si ca sa nu ne plictisim am pregatit si niste sarmale cu ciuperci, carne si miez de nuca.

Maria ma intreaba la un moment dat :"Doamna, da` mai puteti?"  :D
S-ar parea ca eu mai puteam, dar ea, nu prea. I-am dat liber pe la vreo 5....

Offline Matei

• Hero Member
  • Mesaje postate: 933
« Răspuns #1086 : Joi, 20 Septembrie 2012, 21:17 »
"Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti"
Mda...eu si Paller am invatat asta.  :giggle:
Eram franta pe la vreo 2, ma incercau o multime de stari: bucurie, entuziasm, usurare, epuizare. Mi-am propus sa dorm putin, dar n-a fost chip. Pe langa toate astea, aveam si-o excitatie psihica fantastica. Asa ca m-am apucat sa ma relaxez facand o portie de zacusca . Era in program pe maine, dar daca tot nu am avut stare am facut-o azi. Zacusca cu gogosari si opintici (sau ghebe). Noroc cu ajutoarele mele in bucatarie:Maria, care mi-a pregatit toate ingredientele si robotul de bucatarie. Acum zacusca e pe foc si-n bucatarie miroase demential.
Si ca sa nu ne plictisim am pregatit si niste sarmale cu ciuperci, carne si miez de nuca.

Maria ma intreaba la un moment dat :"Doamna, da` mai puteti?"  :D
S-ar parea ca eu mai puteam, dar ea, nu prea. I-am dat liber pe la vreo 5....

poza este a ta? adica a produsului finit pregatit de tine si maria? ma inclin si-ti pun si eu aceeasi intrebare "doamna, da' mai puteti?" :o  imi place poza, imi place povestea si felul cum ai inceput-o si cum ai sfarsit-o, foarte inteligent.  mda, nu e numai despre mancare, e mult mai profund de data asta. mirosul acela "demential" se simte pana dincolo de barcanesti! desi mie mi se pare ca e miros e sarmale si zacusca! ;)
"Stay hungry, stay foolish"

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1087 : Vineri, 21 Septembrie 2012, 09:40 »
Multumesc Matei  :)
azi pare ca nu prea mai pot, sau ma rog, asta e starea de dimineata, mai vad io pe parcursul zilei daca se schimba ceva.
Reteta zilei pare a fi azi relaxare intr-o zi mohorata de toamna  O0

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1088 : Marți, 25 Septembrie 2012, 13:50 »
Azi va propun o reteta de gogosari in sos, mie imi place foarte mult ca garnitura la friptura.

Ce va trebuie pentru preparare:
•2,5 kg gogosari
•1/4 l otet
•1/4 l ulei
•1/4 l suc de rosii sau 2 linguri de bulion concentrat si diluat in 250 ml apa
•4 linguri zahar
•1 lingura miere
•1 lingura mustar
•1 lingura sare
• oregano, piper boabe, foi de dafin, boabe de ienibahar.

Spalati gogosarii, curatati-i de seminte si taiati-i felii nu prea subtiri, cam 2 cm. Intr-un vas pus pe foc amestecati toate celelalte ingrediente. Cand amestecul e fierbinte adaugati si gogosarii si opariti-i vreo 15 minute (timp in care ii amestecati constant), pana isi schimba culoarea si devin elastici – o sa simtiti asta la lingura. Gogosarii nu trebuie sa fie prea fierti pentru ca devin prea moi, pielita se desprinde de pulpa si aspectul conservei are de suferit. Oricum, otetul isi mai face treaba si pe parcursul depozitarii.
Se pune compozitia fierbinte in borcane fierbinti si puneti borcanele la racit in paturi. Daca vreti puteti sa sterilizati borcanele in cuptor la 80° C, timp de 20 de minute (asta pentru siguranta). Eu nu le sterilizez in cuptor si mi-au tinut impecabil in fiecare an. Din ingredientele de mai sus ies 8 borcane de 400 ml.

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1089 : Marți, 25 Septembrie 2012, 17:28 »
Ale mele sunt la pivnita deja...  ;)

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1090 : Miercuri, 26 Septembrie 2012, 18:54 »
bravo, Caroline, ai fost mai harnica. eu m-am mobilizat ceva mai greu si inca n-am terminat de facut tot ce mi-am propus ;)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1091 : Miercuri, 26 Septembrie 2012, 19:08 »
Nu eu, maica-mea...  ;D

Intre timp, salatele si condimentele, preferatele mele:

SALATE

Vinete la cuptor
-   2 – 3 vinete mici, mai subţiri şi mai alungite
-   1 – 2 ardei graşi roşii sau capia
-   3 – 4 cepe
-   3 – 4 roşii
-   1 ardei iute tocat, proaspăt sau din borcan, sau jumătate de ardei, dacă este foarte iute (opţional)
-   Ulei, sare, salvie, rozmarin, pătrunjel verde
-   Brânză rasă: mozzarella/caşcaval/brânză de burduf/telemea de oaie (opţional)
Vinetele se taie felii, se freacă cu sare pe ambele părţi şi se pun la scurs într-un vas cu găuri, în frigider, de pe o zi pe alta sau de dimineaţa până seara. Se unge o tavă antiadezivă cu ulei. Se tapetează tava cu ceapa tăiată rondele, apoi se aşează feliile de vinete şi se presară ardeii tăiaţi cubuleţe. Deasupra, se presară salvie şi rozmarin, se aşează roşiile, în felii subţiri, peste care se presară puţin pătrunjel verde, pentru aspect.
Nu se mai adaugă sare sau piper la copt. Se acoperă tava cu o folie de staniol, perforată din loc în loc cu furculiţa. Se lasă la cuptor 1 ˝  ore, la foc mic/mediu. Se scoate folia, se presară brânza rasă şi se mai lasă tava 10 – 15 minute la cuptor, neacoperită. În cazul în care nu se consumă imediat, brânza rasă se poate adăuga doar înainte de a pune tava la reîncălzit, la cuptor sau la microunde.

Salată tzatziki... in stil propriu
-   2 castraveţi lungi, de seră, sau 4 – 5 castraveţi de sezon
-   3 – 4 castraveciori muraţi sau în oţet
-   200 g iaurt foarte gros (de oaie/bivoliţă) sau smântână acrişoară
-   O căpăţână de usturoi
-   1 linguriţă ulei de măsline
-   1 linguriţă zeamă de lămâie
-   Câte un praf de sare, piper, un vârf de cuţit de oregano/mentă verde şi de pătrunjel verde
Castraveţii proaspeţi se curăţă de coajă şi se îndepărtează capetele (care pot fi amărui). Toţi castraveţii se taie cubuleţe şi se storc de zeamă, în pumn; Se amestecă cu usturoiul tăiat cubuleţe mici şi cu celelalte ingrediente. Se prepară cu puţin timp înainte de a se consuma, fiindcă altfel lasă zeamă (zer).

Salată de fasole
-   ˝ kg fasole veche cu bob mare (de preferinţă cât mai colorată, pentru aspect)
-   2 – 3 cepe roşii, tăiate cubuleţe
-   1 ardei gras roşu/capia, tăiat cubuleţe
-   1 ardei iute proaspăt sau în oţet (jumătate, dacă este foarte iute), tocat
-   100 g măsline mari şi mai puţin sărate (dacă sunt sărate, nu se mai adaugă sare la salată)
-   2 liguri ulei de măsline
-   O lingură sos de soia (opţional)
-   O lingură oţet sau 2 linguri oţet mai slab (oţet balsamic, oţet de mere sau oţet din murături)
-   Câte un praf de sare, piper, zahăr şi boia iute (opţional, dacă se preferă gustul picant)
-   Câte un vârf de cuţit de cimbru, mărar, tarhon, pătrunjel verde
-   Ketchup dulce
Cu o zi înainte, se pune la înmuiat fasolea în apă, fără sare. În vasul în care se va prepara salata, se pune la marinat până a doua zi ceapa roşie tăiată cubuleţe, împreună cu uleiul, oţetul, sosul de soia şi cu condimentele verzi. A doua zi, se fierbe fasolea în apă, cu un praf de sare (1 – 3 ore, depinde cât de veche este), se strecoară apa de la fiert, se clăteşte fasolea cu apă rece şi se lasă câteva minute la scurs într-un vas cu găuri.
Se amestecă fasolea cu ceapa marinată, se adaugă măslinele, sare, piper, zahăr. La sfârşit se adaugă ketchup-ul, treptat, până când salata capătă consistenţa dorită. Salata se poate prepara dintr-odată (nu se mai marinează ceapa), dacă se consumă mai târziu sau a doua zi. Ţinută la rece, nu-şi schimbă aspectul.

CONDIMENTE (solutii pentru ca eu nu folosesc decat foarte putina sare si am exclus complet sinteticele, ca Vegeta & Co)

Pentru carne, sos pentru paste cu carne, tocăniţă de carne:
-   salvie
-   rozmarin
-   mentă verde
-   măghiran
-   cimbru
-   pătrunjel verde

Pentru cartofi:
-   cimbru
-   cimbrişor
-   mărar
-   busuioc
-   ţelină frunze
-   pătrunjel verde

Pentru salate, sos pentru paste cu brânză sau legume, legume la cuptor:
-   oregano
-   rozmarin
-   busuioc
-   menta verde
-   mărar
-   pătrunjel verde

Pentru ciorbă:
-   cimbru
-   busuioc
-   ţelină frunze
-   pătrunjel verde
-   leuştean
-   tarhon

Observaţii:

1. Pentru ciorba de fasole trebuie să fie predominant ca şi cantitate tarhonul, pentru ciorba de cartofi - leuşteanul sau cimbrişorul, pentru ciorba de legume - busuiocul.
2. Chimen - pentru supa de pui / găină.
3. Mult busuioc înlocuieşte sarea; mult cimbru sau maghiran înlocuieşte piperul. Mult leuştean / tarhon acreşte.
4. Carnea de porc, preparată cu salvie şi rozmarin, are un gust mai puţin „gras”, ca şi gustul de vită.
5. Pentru sosurile de roşii, se mai adaugă foi de dafin (care se scot, după ce este gata).
6. La sosurile pentru paste, nu se utilizează ceapă, ci usturoi tocat mărunt, care se căleşte foarte puţin în ulei de măsline, împreună cu condimentele verzi, înainte de a adăuga sosul de roşii.

Mari_a

• Vizitator
« Răspuns #1092 : Duminică, 07 Octombrie 2012, 19:19 »
Astazi tot centrul urbei a fost blocat de nush ce maraton si decat sa ies si sa ocolesc pe la Ploiesti, mai bine mi-am facut de lucru prin casa… Mi-am adus de ieri “materie prima” din gradina: prin varful vrejurilor de rosii am mai gasit niste amarate de gogonele care acum, la vremea asta, nu mai aveau nici o sansa sa se coaca… Asa ca le-am adunat si, inca cu gandul la cazanele de la Sibiel, le-am facut… dulceata! Le-am oparit cu apa cu un pic de otet si le-am pus la fiert in sirop de zahar… N-am avut multe, nu le-am cantarit, iar zaharul l-am pus din ochi, aproape aceeasi cantitate cu gogonelele. N-am avut prin casa baton de vanilie, dar am pus unul de scortisoara, n-am avut cuisoare simple, ci amestecate cu alte mirodenii in… condimentele pentru vin fiert! Ma apucasem sa le aleg de printre diverse coji, dar pana la urma de ce sa nu le pun cu totul?! Cuisoare, scortisoara, ghimbir, anason, coji de portocale si in tot plicul erau si vreo patru boabe verzi de cardamom…  Am pus numai doua, ca am citit ca are efecte afrodisiace… Pe undeva pe net scrie ca la dulceata asta, ca si la cea de nuci verzi ori de gutui, se pot pune si nuci ori migdale… Rascolesc camara: nuci n-am, migdale numai fulgi – un pliculet d-ala rosu luat de prin Kaufland… Dar nu pun, ca-s prea faramitate. Caut prin cutiute si borcanase si gasesc un plic cu… mieji de seminte de floarea soarelui nesarati. Ii pun si p-aia, ce poate sa strice? Sunt tot niste seminte uleioase ca si nucile…  Si dintr-o joaca si din experimentul “d-aia n-am, dar pun d-ailalta” stiti ce a iesit? O ne-bu-ni-e de arome! Saptamana viitoare ma duc in piata dupa gogonele si miez de nuca si mai fac!

Offline micaela

• Hero Member
  • Mesaje postate: 6590
« Răspuns #1093 : Duminică, 07 Octombrie 2012, 19:54 »
ce simpatic!  :) cred ca e si gustos.

Offline Matei

• Hero Member
  • Mesaje postate: 933
« Răspuns #1094 : Duminică, 07 Octombrie 2012, 20:51 »
cand am vazut gogonelele din poza, rosiile verzi, am crezut ca ne vei povesti despre "fried green tomatoes", un film excelent, unde kathy bates (una din actritele mele favorite) face un rol superb.
ne-ai spus o alta poveste, despre dulceata de gogonele, te-ai inspirat la sibiel, bag seama. nu stiu ce gust o fi avand dar arata foarte bine! :)

L.E. da' stiu ca cei de la fuchs si kotany ar avea motive sa-ti multumeasca! ;)
"Stay hungry, stay foolish"