Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 339183 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Catherinna

• Hero Member
  • Mesaje postate: 631
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #105 : Luni, 05 Aprilie 2010, 12:23 »
Delicioasa salata ta de fructe,colorata, aromata, parfumata....
Vom avea placerea sa te cunoastem la Sibiel? Sau ne vei trimite o baclava?
Nu m-am anuntat ( inscris).
Posibil sa va aduc baclavaua, sau salata,  personal, inca  ???studiez problema. ;D

Offline capsuna

• Hero Member
  • Mesaje postate: 724
« Răspuns #106 : Luni, 05 Aprilie 2010, 12:46 »
Catherinna nu te supara intrebarea era pentru Manfred...
Imi doresc sa ne vedem cu totii cei care suntem aici pe forum. :-*

Offline Catherinna

• Hero Member
  • Mesaje postate: 631
« Răspuns #107 : Luni, 05 Aprilie 2010, 13:16 »
Catherinna nu te supara intrebarea era pentru Manfred...
Imi doresc sa ne vedem cu totii cei care suntem aici pe forum. :-*

Scuze ...

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #108 : Marți, 06 Aprilie 2010, 13:06 »
@Manfred, atat de savuroasa si aromata "salata de fructe"  ;)

Niciodata nu am reusit sa simt placerea de a ma linge pe degete mancand salata de fructe, dar cum niciodata sa nu spui niciodata, tu ai resuti la mine acest lucru  ::)

a meritat sa astept a ta poveste, pardona reteta povestita  ::) ;)

o experienta cu ananas din compot n-am incercat, desigur experienta gastronomica  ::)

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #109 : Marți, 06 Aprilie 2010, 13:08 »
pfffff  :o din cauza experientei superbe cu a ta reteta m-am stalcit de tot la scris  8)

reusit *

pardon*

ehhh, ananasul asta, ups...salata de fructe  :-*

Offline Manfred

• Hero Member
  • Mesaje postate: 510
« Răspuns #110 : Marți, 06 Aprilie 2010, 13:18 »
Scuze daca uneori raspund cu intirziere, chiar si de departe incerc sa fiu cit mai aproape de voi, dar depind si de accesul la internet.
@capsuna
Daca voi ajunge pina in week-end la Sibiel? Buna intrebare, dar inca nu am un raspuns! :)
Insa am sa-ti trimit cel putin o baclava virtuala.

@marcutza
multumesc ca povestea mea (care de altfel e doar o variatiune a fructatei propozitii "Ana are mere") ti-a placut si ti-a trezit interesul pentru explorare in domeniul culinar si poate chiar mai mult. Cred ca toata lumea si-a dat seama ca aspectul strict culinar e doar un pretext...frumos.

Acum e rindul vostru! :)
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

Offline capsuna

• Hero Member
  • Mesaje postate: 724
« Răspuns #111 : Marți, 06 Aprilie 2010, 13:20 »
Te rog sa nu ne dezamagesti...Nu stiu, fa ceva, teleporteaza-te si vino la Sibiel!

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #112 : Marți, 06 Aprilie 2010, 13:22 »
o da, frumos pretext  ;)
as avea eu cateva astfel de pretexte, scrise  dar nu sunt potrivite forumului  ::) deci, prefer sa ramana la mine, eu le-am scris, ale mele sa fie doar  8)

multumim pt savoare, aroma si pretexte  ;)

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #113 : Marți, 06 Aprilie 2010, 14:49 »
Va era foame? Iaca vin si eu cu o reteta "inventata" de mine in urma cu ceva vreme. De fapt, e transformarea unei retete care mi s-a parut prea fada si lipsita de... personalitate a gustului. Asa ca mi-am pus imaginatia la treaba. Sunteti liberi sa va utilizati propria imaginatie  :)

Cartofi a la George

- 7-8 cartofi potriviţi
- 6 cepe medii (roşii sau albe)
- o căpăţână mare de usturoi sau 2 mici
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură vin roşu (merge şi fără, dar îi dă o savoare deosebită)
- sare, piper, cimbru, boia de ardei (dulce sau iute, după preferinţe), busuioc, oregano, rozmarin, mărar (verda, congelat sau uscat)
- 1 foaie de dafin
- caşcaval ras

Mod de preparare

Se ia o tava de iena care se încalzeşte timp de aproximativ 1 minut în cuptorul încins în prealabil. Apoi tava se scoate şi se unge cu o lingură de ulei. Cartofii se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime iar ceapa tot în rondele care să fie cam jumătate din grosimea cartofilor. Căţeii de usturoi se taie în jumătăţi sau cel mult în trei dacă sunt prea mari.

În tavă se pune un strat de cartofi, apoi un strat de ceapă şi apoi se împraştie usturoiul. Deasupra se pune un alt strat de cartofi, apoi iar un strat de ceapă şi usutroi. Se pot pune mai multe straturi, dar ultimul trebuie să fie stratul de cartofi.

Se adaugă restul de ulei, apoi condimentele şi sarea după gust, se pune frunza de dafin şi lingura de vin. Se adaugă apa atât cât să nu acopere ultimul strat de cartofi şi se dă la cuptor cu flacără medie până când ceapa şi cartofii sunt făcute. Dacă apa seacă se mai adaugă pe parcurs. Mâncarea trebuie să fie scazută la final dar cui îi place sosul, poate lăsa mai multa apă.

Când este aproape gata, se scoate tava şi se presară mărarul tăiat mărunt, apoi caşcavalul ras dupa dorinţă. Se mai dă la cuptor 10-15 minute până când caşcavalul capătă o tentă aurie.

Pofta bună! Aveţi grijă, că frige.

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #114 : Marți, 06 Aprilie 2010, 14:50 »
retele de aici se cer acompaniate de o poveste, pt retete simple este topic separat :) succes  ;)

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #115 : Marți, 06 Aprilie 2010, 14:57 »
My mistake. Zi-mi topicul. Oricum, are si asta o poveste dar nu o mai stiu  ;D

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #116 : Marți, 06 Aprilie 2010, 14:59 »

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #117 : Marți, 06 Aprilie 2010, 15:11 »
Dintr-o eroare grava de (ne)atentie imprastiata am postat reteta de mai jos intr-un topic cu retete mai... speciale. Noroc cu @marcutza care m-a tras de mineca si m-a indrumat aici. Asa ca o mai bag odata, la locul potrivit de data asta.

Cartofi a la George

- 7-8 cartofi potriviţi
- 6 cepe medii (roşii sau albe)
- o căpăţână mare de usturoi sau 2 mici
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură vin roşu (merge şi fără, dar îi dă o savoare deosebită)
- sare, piper, cimbru, boia de ardei (dulce sau iute, după preferinţe), busuioc, oregano, rozmarin, mărar (verda, congelat sau uscat)
- 1 foaie de dafin
- caşcaval ras

Mod de preparare

Se ia o tava de iena care se încalzeşte timp de aproximativ 1 minut în cuptorul încins în prealabil. Apoi tava se scoate şi se unge cu o lingură de ulei. Cartofii se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime iar ceapa tot în rondele care să fie cam jumătate din grosimea cartofilor. Căţeii de usturoi se taie în jumătăţi sau cel mult în trei dacă sunt prea mari.

În tavă se pune un strat de cartofi, apoi un strat de ceapă şi apoi se împraştie usturoiul. Deasupra se pune un alt strat de cartofi, apoi iar un strat de ceapă şi usutroi. Se pot pune mai multe straturi, dar ultimul trebuie să fie stratul de cartofi.

Se adaugă restul de ulei, apoi condimentele şi sarea după gust, se pune frunza de dafin şi lingura de vin. Se adaugă apa atât cât să nu acopere ultimul strat de cartofi şi se dă la cuptor cu flacără medie până când ceapa şi cartofii sunt făcute. Dacă apa seacă se mai adaugă pe parcurs. Mâncarea trebuie să fie scazută la final dar cui îi place sosul, poate lăsa mai multa apă.

Când este aproape gata, se scoate tava şi se presară mărarul tăiat mărunt, apoi caşcavalul ras dupa dorinţă. Se mai dă la cuptor 10-15 minute până când caşcavalul capătă o tentă aurie.

Pofta bună! Aveţi grijă, că frige.

Offline Manfred

• Hero Member
  • Mesaje postate: 510
« Răspuns #118 : Marți, 06 Aprilie 2010, 15:14 »
@saturnianul

n-as zice ca esti chiar off-topic, de ce se numeste reteta ta "a la  George"?  Poate are George o poveste interesanta?.
Otrava este un medicament mortal - Girolamo Mercuriale

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #119 : Marți, 06 Aprilie 2010, 15:20 »
@Manfred: Citind pe-aici, mi-am dat seama ca e cam off-topic. Dar asta e, ma misc rapid :)
Reteta se numeste asa pentru ca George sunt eu :D Si, da, George are o poveste interesanta. Ca fiecare de aici, sunt convins.