Va era foame? Iaca vin si eu cu o reteta "inventata" de mine in urma cu ceva vreme. De fapt, e transformarea unei retete care mi s-a parut prea fada si lipsita de... personalitate a gustului. Asa ca mi-am pus imaginatia la treaba. Sunteti liberi sa va utilizati propria imaginatie
Cartofi a la George- 7-8 cartofi potriviţi
- 6 cepe medii (roşii sau albe)
- o căpăţână mare de usturoi sau 2 mici
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 lingură vin roşu (merge şi fără, dar îi dă o savoare deosebită)
- sare, piper, cimbru, boia de ardei (dulce sau iute, după preferinţe), busuioc, oregano, rozmarin, mărar (verda, congelat sau uscat)
- 1 foaie de dafin
- caşcaval ras
Mod de preparareSe ia o tava de iena care se încalzeşte timp de aproximativ 1 minut în cuptorul încins în prealabil. Apoi tava se scoate şi se unge cu o lingură de ulei. Cartofii se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime iar ceapa tot în rondele care să fie cam jumătate din grosimea cartofilor. Căţeii de usturoi se taie în jumătăţi sau cel mult în trei dacă sunt prea mari.
În tavă se pune un strat de cartofi, apoi un strat de ceapă şi apoi se împraştie usturoiul. Deasupra se pune un alt strat de cartofi, apoi iar un strat de ceapă şi usutroi. Se pot pune mai multe straturi, dar ultimul trebuie să fie stratul de cartofi.
Se adaugă restul de ulei, apoi condimentele şi sarea după gust, se pune frunza de dafin şi lingura de vin. Se adaugă apa atât cât să nu acopere ultimul strat de cartofi şi se dă la cuptor cu flacără medie până când ceapa şi cartofii sunt făcute. Dacă apa seacă se mai adaugă pe parcurs. Mâncarea trebuie să fie scazută la final dar cui îi place sosul, poate lăsa mai multa apă.
Când este aproape gata, se scoate tava şi se presară mărarul tăiat mărunt, apoi caşcavalul ras dupa dorinţă. Se mai dă la cuptor 10-15 minute până când caşcavalul capătă o tentă aurie.
Pofta bună! Aveţi grijă, că frige.