Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
marcutza:
as vrea sa intreb :) daca nu ar exista copy+paste si net desigur, daca n-ar exista carti pe domeniu (gastronomie) cum reusim sa petrecem o seara frumoasa alaturi de un partener, de prieteni gatind ?!
sigur, veti spune ca se poate compune o reteta, perfect adevarat, reteta care la un moment dat va ajunge pe net sau intr-o carte de bucate.
si da, experienta se imparaseste prin copy+paste = net sau citind cartea de bucate sau citind din notitele personale in acest domeniu.
salut ideea lui Manfred si spun ca retetele povestite, impartasite vor veni tot din copy+paste (mai mult sau mai putin) si vor ajunge tot intr-un fel de copy+paste.
retin placuta povestirea unei retete sub forma de poveste, amintire, intamplare :) dar care tot reteta ajunge intr-un copy+paste narativ.
maria171:
eu daca as fi gasit un titlu pe net
ciolan cu stafide, nu cred ca as fi citit macar
asa, in asociere cu povestea despre englezoaica creativa, o sa tin minte ideea
ideea ca se traieste dupa
;D
raskolnikov:
Stimata Catalina_M, ai ales cum nu se poate mai neinspirat referirea la Marcel Proust si la episodul cu madlena, observ cam singurul citat din opera sa, unul care se regaseste in prefata oricarei editii si cred ca si pe Wikipedia, noua academie de eruditie a romanilor. Chiar si din aceste surse, se putea afla usor ca respectiva scena, desi graviteaza in jurul madlenei, n-are nici o legatura cu gastronomia, intrucat respectiva delicatesa ii provoaca o descindere mentala in timp, o rememorare a unui trecut mai mult sau mai putin indepartat, ci nu-i excita nici pe departe papilele gustative, care intre noi fie vorba si "spre marea noastra mandrie nationala" nu se excitau la bucate, ci mai mult la o bucata dintr-un romanas de-al nostru, ce-i drept de vita nobila.
Este prima asociere in istoria culturii intre Proust si gastronomie si trebuie consemnata ca atare, una pe care probabil biografii si exegetii sai se vor grabi sa o consemneze, cu indicarea sursei sper. Chiar ai putea zamisli un studiu de literatura comparata intre Proust si al nostru Pastorel, facand o asociere intre "reteta" de madlena a primului si cea de alivenci a ultimului.
Ti-as sugera sa mai citesti o data raspunsul tau, iar apoi si pe cel al colegului Manfred, iar apoi sa incerci sa faci o comparatie, iar, daca nu poti ori esti subiectiva, sa rogi pe altcineva
PS Katie, esti reclamagioaica? Vad ca ti-a prins bine vizionarea interventiilor televizate ale lui Gigi Becali: Ai invatat un cuvant nou, "aroganta". Daca o sa inveti si contextul in care sa-l folosesti poate vom ajunge sa schimbam si retete de orice fel vrei tu. Si las-o mai moale cu cu reclamatiile, ca altfel te blestem sa mananci numai ce gatesti. Scuze, am glumit! Nu pot sa fiu atat de inuman...
maria171:
pt cei din constanta
dragilor, bunicii mei din partea tatalui stateau la limanu, un sat la cativa km de mangalia
cand mergeam la fratii tatei, care migrasera la oras, adica la mangalia era musai sa mananc suberek
era demential
era un fel de langosi cu branza, cumva?
stiu ca la bunicul mancam mosoi, garizi, plachie, cherdele
cherdelele erau facute de bunica din restul de coca de paine si coapte in cuptorul de pamant din curte
mmm, erau tare bune cu iaurt!
cand manca ciorba de peste, bunicul zicea bunicii
ada, fa, o ciusca!
aveau gard din piatra si casa era tot din piatra, cu niste pereti f grosi
of, alte vremuri
deci sa revenim
ce era de fapt suberek-ul?
adria:
dragele mele, va rog ajutati-ma
vreau sa fac o altfel de friptura de miel, pentru paste
m-am saturat de friptura la cuptor, pe gratar
dati-mi o idee, vreau ceva sa impresionez asistenta