Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
Onix:
Supa crema de dovleac :
2 linguri de ulei de masline
1 ceapa, marunt tocata
1 catel de usturoi
1/2 lingurita de coriandru
1 lingurita de chimen macinat
1/2 lingurita de nucsoara
1 kg de dovleac, curatat de coaja si taiat bucati
1 cartof mare
1 litru de supa de pui/legume
125 de ml de smantana pentru gatit ( eu tin post si nu am pus smantana, dar a folosit suma de legume)
Preparare:
Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie pe foc mic si soteaza ceapa doua-trei minute, pana cand se inmoaie si devine translucida. Adauga si catelul de usturoi si condimentele: coriandrul, chimenul si nucsoara si amesteca.
Dupa inca un minut, adauga si dovleacul, curatat si taiat cubulete, si cartoful, tot cubulete. Toarna si supa de pui (sau de legume) si lasa ingredientele sa fiarba la foc mic, pentru o jumatate de ora. Dupa ce legumele s-au inmuiat bine, stinge focul si lasa supa sa se raceasca putin.
Pune supa intr-un blender si mixeaz-o (daca nu ai un blender prea mare, fa aceasa operatiune treptat, adica imparte compozitia totala in doua-trei parti).
Toarna supa inapoi in cratita, da drumul la foc si incorporeaza si smantanta lichida. Amesteca usor si asezoneaza supa crema de dovleac cu sare, piper si nucsoara (daca iti place aroma acesteia).
Va sugerez sa incercati, pe langa faptul ca este sanatoasa, de sezon este si foarte gustoasa.
Onix:
La ultima mea excursie din Muntii Dobrogei, am aflat despre gogosile cu dovleac. Am facut aceasta reteta si mi-a placut foarte mult. Multumesc Coraliei penru indicatii :
Ingrediente
1/2 kg dovleac ras
1/2 kg faina
2 oua
1 ceasca zahar
coaja rasa de lamaie
1/2 ceasca de lapte caldut amestecat cu 1 lingurita de drojdie
1 praf de sare
Preparare
Se amesteca toate ingredientele, obtinandu-se un aluat omogen care se lasa cca 1/2 h la dospit..
Se iau gogosele cu lingura din aluatul dospit si se pun la prajit in ulei incins..
Se pudreaza cu zahar vanilat.
Pofta buna !
wonderland:
Onix, interesante gogoselele astea, apetisante doar din citit. Eu fac doar placinta de dovleac, cu foi. Ma intreb daca aluatul asta se preteaza si ca foaie/blat de prajitura. Seamana putin cu prajitura de morcov.
Asta asa, ca o varianta mai fara prajit in ulei. :)
Onix:
Sincera sa fiu, am fost usor reticenta, dar la final am fost foarte incantata de rezultat. Da, este o idee cu blatul, eu si criza mea de timp prefera ceva mai putin complicat. In ceea ce priveste placinta de dovleac.......este preferata mea. O fac mereu cu placere si o mananc cu aceeasi placere . Mai ales in perioada postului. Daca ai ceva retete de post, verificate, le astpt cu placere :flori:
wonderland:
N-am nu stiu ce retete. Fac placinta de dovleac cu foi cumparate. Nu stiu sa spun daca-s de post sau nu :). In dovleacul dat pe razatoare adaug coaja si putina zeama de lamaie, zahar dupa gust, un pic de gris, scortisoara... Cat mai simplu, ca oricum e ceva bataie de cap cu datul dovleacului pe razatoare. ;D
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă