Aici se discuta > Subiecte generale
Reteta Zilei
Mari_a:
Ieri am vazut pe facebook niste poze aproape in intregime albe de la Sibiel si mi-am amintit de altceva alb si bun-bun-bun de tot, tot de acolo: ciorba de cartofi cu afumatura O0 . Pe la pranz, cand m-am dus sa votez :giggle: , mi-am luat o bucata mica (de vreo 350-400 de grame) de coaste afumate si
m-am pus pe treaba! Cred ca iese bestiala cu ciolan afumat, dar asta am gasit, la repezeala, in drum spre casa prin ploaia-lapovita-omatuiala de ieri. Le-am spalat bine si le-am pus la fiert. Am mai facut ciorba asta prin primavara, dar am uitat cum
Am cautat reteta pe net si am gasit una care zicea ca sa calesc legumele in doua linguri de ulei, insa cum vezica mea biliara da rateuri, am ales sa le fierb alaturi de coaste: trei cepe potrivite, un morcov maricel, o juma de telina (dar d-aia romaneasca, ca-i mai aromata, nu olandeza!). N-am mai adaugat ulei, ca si-au lasat coastele destula grasime. Cand s-au fiert binisor am adaugat un ardei gras si trei cartofi maricei. Cand s-au fiert biiiine (adica pana am mai scris eu niste mailuri si am mai pus niste poze pe net! ::) ), am batut trei galbenusuri de ou cu smantana (un pahar de 200 gr.) si in acest amestec am inceput sa pun putin cate putin din zeama fierbinte, pana am incalzit smantana si ouale, astfel incat atunci cand le torn in oala sa nu se faca taitei! Le-am turnat, nu s-au facut, si tot atunci am pus si tarhon uscat. Stiu ca in Ardeal se pune tarhon murat in otet, dar uite ca toata vara am zis sa pun si eu la murat si n-am pus. Asa ca am pus de-ala de la plic si, ca sa compensez, am adaugat doua linguri de otet de mere (pfui, ce de am pus am scris! ca-n poezia aia: pui nu pui, mananci ce pui!). Le-am mai fiert un pic, ca sa se inmoaie tarhonul, si gata! A iesit o bunatate! Daca tot ingurgitez la coaste afumate, nu cred ca-mi mai intra... coastele personale in vreo rochie de Revelion!!!
luciamanta:
Maria, este gustoasa ciorba de cartofi cu afumatura si este o reteta de sezon! :)
almi_gabi:
--- Citat din: Mari_a din Luni, 10 Decembrie 2012, 18:43 ---Ieri am vazut pe facebook niste poze aproape in intregime albe de la Sibiel si mi-am amintit de altceva alb si bun-bun-bun de tot, tot de acolo: ciorba de cartofi cu afumatura O0 ...... Stiu ca in Ardeal se pune tarhon murat in otet....A iesit o bunatate! Daca tot ingurgitez la coaste afumate, nu cred ca-mi mai intra... coastele personale in vreo rochie de Revelion!!!
--- Terminare citat ---
Tot de acolo stiu si eu de ciorba asta cu tarhon si nu mare mi-a fost mirarea sa vin inapoi acasa sa povestesc despre ea si sa nu stie lumea despre ce vorbesc. Cred ca doar prin Ardeal stiu despre tarhon. Si ii minunata ! :food:
Acum ca e gata, vrei sa venim sa te ajutam cu ea !!?? :D Doar stii cat tinem la silueta ta !!
Mari_a:
Nu ti-am raspuns pana acum, ca am asteptat sa se termine! :D Dar mai fac! A fost grozava! M-a dezghetat cand am ajuns acasa, aseara tarziu, dupa ce m-am adunat de prin nameti! Mi-a plesnit si fermoarul la geaca in toiul viscolului... :crazy2:
Ma gandeam la ce dulciuri se faceau la noi acasa de Craciun, pe timpuri... Ca nu se gaseau atatea delicatesuri ca acum... Cozonaci, placinte, checuri, fursecuri cu nuci - facute cu cea mai simpla reteta posibila, mai incoace ma puneau sa coc pe aragaz, in forme, nuci din aluat din alea lipite cu crema si date prin zahar pudra... Ca numitorul comun al dulciurilor de Craciun de acasa asta era: zaharul pudra! Toate erau albe, acoperite sau tavalite din belsug prin zahar pudra aromat cu un varf de cutit de esenta de vanilie (care era un praf alb cristalizat super-super aromat, nu ca asta care-i acum in comert pe la noi)... Numai tortul de Anul Nou scapa nepudrat - ala era cu cacao si cu ciocolata rasa pe el...
Si in timp ce cujetam io adanc asa, ma suna o matusa unguroaica: "vrei osanza?" Pfoaaai! Cum de am uitat?! Pai nu exista Craciun fara cornulete cu osanza! Umplute cu rahat, cu nuca ori cu un zbenghi de dulceata/gem... Si, bineinteles, tavalite bine prin zahar pudra vanilat... Ti se topeau in gura...
Am gasit o reteta aici:
http://undulcearomat.blogspot.ro/2012/02/cornulete-cu-osanza.html
Annalys:
Mari_a ...mi-ai facut o poftaaaaaaa :giggle:
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă