Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Revelion 2012

<< < (6/45) > >>

admin:
Stii ce este interesant Gabi? Sasii care au fost colonizati in Transilvania, secuii din Harghita si Covasna, au avut drepturi craiesti pentru ca aparau imperiul de pericolele ce veneau din est. Au fost scutiti de tot felul de taxe, in schimbul acestui favor construind fortificatii pe care le-au intretinut si au asigurat paza permanenta, in interiorul acestora. Nu stiu insa (inca nu am reusit sa citesc si sa ma documentez) ce puteau oferi armenii pt a a avea acest gen de privilegii. Spaga?

Mari_a:
Pai… asa ma gandesc!

Si uite cum te indeamna usor-usor sa citesti… Nici mama n-a reusit asta!  :)
Uite ce am gasit:

După înfrângerea revoltei lui Hâncu din Moldova, în anul 1671, armenii care au susţinut tabara potrivnica lui Duca Voda, au fost persecutaţi. O delegatie de armeni a trecut Carpaţii în Transilvania, la principele Mihai Apafi I (1661- 1690) cu rugamintea de a le permite să se aseze aici. După ce s-au stabilit condiţiile şi localităţile unde puteau să întemeieze noile cămine, cam 3000 de familii, în jur de 12000 – 15000 de persoane au sosit din Moldova în Transilvania în anul 1672. Primul oras unde s-au stabilit armenii a fost Bistriţa (1672). Conducătorii grupului erau primarul Daniel Todor si episcopul de Suceava dr. Minas Eudoxiensis Zilifdar- oghlu(1649-1687). Zilifdar = fiul militarului. Împrună cu episcopul au sosit şi un număr mare de preoţi şi diaconi armeni. Acest grup poartă denumirea de Coloana de Nord şi venea din Suceava. O alta coloana numita Coloana de Mijloc, se aşază în Gheorgheni(1688) şi în localităţile din apropiere. Ultimul val cu denumirea de Coloana Sudică, datorita faptului că proveneau din partea de sud a Moldovei s-au asezat în localităţile Frumoasa(1672) şi în Târgu-Secuiesc. După câţiva ani din cele trei coloane, familii de armeni s-au aşezat la Gherla (1688).
Multe familii au venit din Bistriţa, de unde au fost alungaţi de negustorii saşi şi maghiari cu pretextul epidemiei de ciumă.
Anul 1654 e primul atestat al armenilor în Dumbrăveni (Ebaşfalău). În anul 1686 are loc uniaţia cu biserica romano-catolica. Astfel ia fiinţa ritul armeano-catolic în Transilvania. Prima episcopie armeano-catolica se înfinţeaza la Bistriţa. Episcop este numit dr. Minas Eudoxiensis Zilifdar-oghlu. El este sfinţit episcop la Lemberg(Lvov) de catre arhiepiscopul armeano-catolic Vartan Hunanian. În anul 1672 moare în drum spre Bistriţa şi se pare că a fost înmormântat in cimitirul romano-catolic din Bistriţa-Bârgăului.
El va rămâne în istoria bisericii armeano-catolice ca primul episcop de Transilvania. Episcopia armeano-catolică din Bistriţa, este mutată la Gherla.

În anul 1720 la Dumbrăveni se stabileşte ordinul Mechitarist şi în 1791 este terminata biserica mechitarista din Dumbrăveni.
Parohiile armeano-catolice din România sunt:
Bucuresti-Parohia Sf. Cruce (1933) – azi romano-catolica
Cernauţi-(1775)- azi sală de concerte
Dumbrăveni, parohia Sf. Elisabeta a Ungariei (1708)
Gheorgheni- parohia Sf. Fecioara (1730)
Gherla- parohia Sf. Treime (1726)- azi cu rang de ordinariat
Frumoasa- parohia Sf. Treime (1769)
Armeni catolici existenţi in anul 2000 :
Ghela-189
Frumoasa-3
Gheorgheni-615
Dumbraveni-16
Totalul armenilor catolici din Transilvania în anul 2000 era de 823 de persoane.

Detalii si amanunte aici :
http://www.armeni.ro/ro/det/Armenopolis/

julia:

--- Citat din: admin din Marți, 01 Noiembrie 2011, 16:32 --- Nu m-am putut abtine sa nu cobor si sa admir din apropiere Biserica Armeneasca.

--- Terminare citat ---

Gigi sa stii ca nu e doar o biserica, e o catedrala. Imi amintesc cind am vizitat anul trecut Dumbraveni, ghidul ne-a spus ca este a doua catedrala armeneasca ca marime, prima fiind in Armenia. E intr-adevar impresionanta. Citeva imagini din interior aici:

http://s1222.photobucket.com/albums/dd493/elianna17elianna/Biserici%20Fortificate%20Sibiu%20dec%202010/#!cpZZ6QQtppZZ24

http://s1222.photobucket.com/albums/dd493/elianna17elianna/Biserici%20Fortificate%20Sibiu%20dec%202010/#!cpZZ7QQtppZZ24

admin:
Superb! Dar mie imi parea parasita de-a dreptul. Nici nu banuiam asa ceva in interior.

Manfred:
Hmm, un loc interesant in care nu am fost. Si e atit de aproape de mine.... :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă