Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Revelion 2012
admin:
Am transmis si newsletter-ul, urmeaza ca in 3 - 4 ore soft-ul de Email bulk sa-l expedieze la toate adresele din baza de date Singles Camp.
julia:
admin:
Drumul meu spre Sovata trece prin Dumbraveni. Nu m-am putut abtine sa nu cobor si sa admir din apropiere Biserica Armeneasca. Este un monument cu adevarat impresionant. Am sa citesc cate ceva despre populatia armeneasca din zona aceea. Stiam ca in Sibiu a existat o comunitate puternica, dar n-am stiut de Dumbraveni.
Pe youtube am gasit un filmulet despre aceasta constructie.
dadus:
Pentru schiori:
pirtia Alunis arata bine,are 1200 metri ,dificultate medie,telescaun,la 7 km de statiune,sa speram ca este si zapada.
Mari_a:
--- Citat din: admin din Marți, 01 Noiembrie 2011, 16:32 ---Pe youtube am gasit un filmulet despre aceasta constructie.
--- Terminare citat ---
Eu am fost curioasa sa aflu de ce n-are un turn. Am gasit pe un blog: in 1927 i-a fost smuls de o furtuna, impreuna cu cea mai mare parte din acoperis. Pacat ca nu a fost refacut
Armenii trăiesc în Dumbrăveni de la mijlocul secolului XVII - au fost colonizati in baza unui privilegiu dat de Mihai Apafi I. Din 1733 armenii obţin statutul de privilegiat, iar în 1786 Dumbrăveni devine oraş regal liber. Localitatea administrată de coloniştii armeni, avea drept de judecată, drepturi autonome, îşi puteau alege preoţii, primarii, aveau drept de târguri săptămânale şi de trei târguri de ţară. Au construit pod peste Târnavă şi au încasat vamă. Prima biserică a fost construită în 1725, iar cu jumătate de secol mai târziu catedrala actuală. Deasupra intrarii se afla inscriptia: "Lui Dumnezeu si protectoarei sale Elisabeta a construit ginta armeana."
Biserica se afla in piata principala a orasului si este monument istoric. E construita in stil baroc pur din piatra de granit si din caramida. Lucrarile au fost conduse de maestrii constructori Chindea Francisc si Ibeslach Anton. Piatra de temelie a fost pusa in iulie 1766. Constructia ei a durat aproape 17 ani, pina in 1783. Interiorul bisericii impreuna cu cele sapte altare, pictate in stil neoclasic italian, a fost finalizat abia in 1791. In urma cutremurului de pamint din 1916 au fost aduse multe stricaciuni in interior si crapaturi in zidarie. Reparatiile au fost finalizate abia in 1924.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă