Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 343558 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline micaela

• Hero Member
  • Mesaje postate: 6590
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #1125 : Sâmbătă, 13 Octombrie 2012, 17:00 »
nu am facut-o special.  scuze (si aici :)), calitatea unei femei nu are nimic de-a face cu talentele culinare; toti ne descurcam cu ce avem.  in general compensam, suntem mai slabi intr-un domeniu, mai tari in altul.
era legat de exercitiul ludic propus de tine in mai multe randuri. :)
nu trebuie sa-ti ceri scuze, Matei.  :) Am glumit cand am spus ca ai fi incercat sa ma "umilesti".  ;D
Nu-mi fac deloc griji in privinta gatitului. O prietena de-a mamei, care toata tineretea n-a dat prin bucatarie, avand-o pe mama ei "la datorie", dupa decesul acesteia, pe candea avea peste 50 de ani, a devenit un cordon bleu, spre surprinderea noastra. Acum face tot felul de bunataturi si inovatii culinare, cu placere. Totul e "sa prinzi gustul" unei activitati, apoi cunoasterea si priceperea vin aproape de la sine. Si timp sa fie.

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #1126 : Miercuri, 17 Octombrie 2012, 09:31 »
Azi, meniu de familie... inventat pe loc, din ce exista momentan prin frigider si prin pivnita: rulada de dovlecei cu pui.
Contine: piept de pui si dovlecei, dati prin masina de tocat carne, bulion de legume (reteta proprie), orez, oua, pesmet si condimente. Detaliile de pre-preparare sunt mai multe, dar asta e secretul meu.  ;)
Se serveste calda, proaspat scoasa din cuptor, cu mujdei de usturoi si salata (rosii/castraveti, varza, muraturi... dupa gust).

as fi pus-o sa inoate intr-un sos de smantana cu muuult marar  :thumbup:
nihil sine deo

Offline steliana

• Hero Member
« Răspuns #1127 : Joi, 18 Octombrie 2012, 11:01 »
"RETETA DE VIATA"

ingrediente:

o cana de ganduri curate
o cana de fapte bune
o cana de respect pentru ceilalti
trei cani de iertare
doo  :) cani de greseli bine batute

mod de preparare:

amesteca bine si adauga lacrimi de bucurie, durere si simpatie; toarna patru cani de rugaciuni si credinta ca sa faci celelalte infrediente mai usoare si sa ridici plamadeala la cele mai inalte culmi de traire crestina; dupa ce torni compozitia in viata de zi cu zi, coace bine la caldura bunatatii umane si apoi serveste cu un zambet si cu multa dragoste!
nihil sine deo

Offline Emi 53

• Full Member
  • Mesaje postate: 176
« Răspuns #1128 : Joi, 18 Octombrie 2012, 13:57 »
De foarte buna calitate. :thumbup:

Offline deli_a

• Full Member
  • Mesaje postate: 185
« Răspuns #1129 : Joi, 18 Octombrie 2012, 15:05 »
Asta da, reteta !  ma cam lupt cu ea de-o vreme, inca nu-mi prea iese.... da' insistam, nu ??!!  :angel:
"Viseaza ca si cand ai trai vesnic si traieste ca si cand ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Offline steliana

• Hero Member
« Răspuns #1130 : Joi, 18 Octombrie 2012, 16:29 »
Asta da, reteta !  ma cam lupt cu ea de-o vreme, inca nu-mi prea iese.... da' insistam, nu ??!!  :angel:

daca faci mamaliga ... ai invatat!  ;)
nihil sine deo

Offline Guesswho

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1907
« Răspuns #1131 : Sâmbătă, 20 Octombrie 2012, 10:44 »
Ce ziceti azi de un peste la cuptor? Suna bine, nu?  "Pescuiti" de la supermarket niste peste (merge bine crapul romanesc, somonul, codul) si puneti-va pe treaba.

Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 4 fileuri de peste de 300 de grame; 400 g rosii; 4 ardei iuti (optional) ; sucul de la 2 lamai; 2 legaturi de patrunjel, tocate; 12 linguri ulei de masline; 2 cepe; 4 catei de usturoi; 4 tulpini de telina; 80 ml vin alb; 2 linguri vermut alb; 4 linguri cu pesmet; 1 lingurita cimbru verde, tocat; 8-10 frunze busuioc verde; 1 lingurita cu zahar tos; sare si piper dupa gust.

Pregatire ingrediente: Curatati si tocati frunzele de patrunjel. Taiati fasii frunzele de busuioc. Tocati frunzele de cimbru. Stoarceti lamaile, curatati ardeiul iute si tocati-l cuburi mici. Tocati marunt tulpinile de telina. Zdrobiti usturoiul si tocati ceapa. Decojiti rosiile si tocati-le marunt. Puneti-va la indemana uleiul, vinul, vermutul, sarea, piperul, pesmetul, spalati pestele, si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.

Preparare peste la cuptor: Puneti jumatate din patrunjelul tocat in sucul de lamaie. Adaugati 4 linguri de ulei, ardeiul iute tocat si amestecati pentru omogenizare.
Puneti apoi pestele intr-un vas mare, condimentati pe ambele parti cu sare si piper, dupa care adaugati peste bucatile de peste, cu o lingura, sosul preparat mai inainte.
Dupa ce ati asezat in vas toate bucatile de peste, turnati tot sosul ramas in vas si lasati pestele la marinat 1 ora.

Dupa ce pestele a stat la marinat timp de o ora, puneti intr-o tigaie 4 linguri de ulei si lasati-l sa se incinga la foc mediu. Adaugati ceapa si usturoiul si lasati-le sa se rumeneasca pana cand ceapa capata o culoare aurie. Adaugati si tulpinile de telina tocate si rumeniti-le impreuna cu ceapa inca 1 minut.

Condimentati cu un praf de sare si de piper, dupa care adaugati zaharul, vinul alb, amestecati si lasati sa fiarba 5 minute, la foc mic, cu un capac deasupra.

Dupa ce a fiert 5 minute, adaugati cimbrul si patrunjelul ramas, amestecati pentru omogenizare si stingeti focul.

Intr-o tava, adaugati 2 linguri de ulei, turnati jumatate din pulpa de rosii si jumatate din legumele rumenite in tigaie. Asezati si bucatile de peste in tava, dupa care turnati deasupra pestelui marinata. Turnati in tava restul de pulpa de rosii, legumele rumenite in tigaie si presarati pe deasupra pesmetul.

Peste busuioc puneti 2 linguri de ulei si vermutul, amestecati si adaugati-l, cu o lingura, pe fiecare bucata de peste. Dupa ce ati adaugat toate ingredientele, introduceti tava in cuptorul preincalzit la 220 de grade si lasati pestele in cuptor cca. 45 de minute.

Dupa ce a stat la cuptor 45 de minute, scoateti-l, lasati-l sa se racoreasca 10 minute, puneti pestele in farfurii si il puteti servi cu garnitura de cartofi natur.

E delicios, merita sa-l incercati.  :)

Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Offline Matei

• Hero Member
  • Mesaje postate: 933
« Răspuns #1132 : Sâmbătă, 20 Octombrie 2012, 21:09 »
racita racita dar asta n-o impiedica sa faca nebunii prin bucatarie.  arata si suna delicioasa.  am citit-o pe toata, n-a ramas nici macar o firimitura. saru' mana pentru masa! :)
ce nu inteleg eu la retetele astea, e atunci cand ti se spune sa spui 2 linguri de ulei, de ce 2 si nu 3? 2 lamai, de ce doua si nu una? neaparat o ceasca de zahar, sau 3 linguri de faina, 50 grame mustar... si tot asa.  stiinta exacta si bucataria asta!  :)
"Stay hungry, stay foolish"

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1133 : Duminică, 21 Octombrie 2012, 11:30 »
racita racita dar asta n-o impiedica sa faca nebunii prin bucatarie.  arata si suna delicioasa.  am citit-o pe toata, n-a ramas nici macar o firimitura. saru' mana pentru masa! :)
ce nu inteleg eu la retetele astea, e atunci cand ti se spune sa spui 2 linguri de ulei, de ce 2 si nu 3? 2 lamai, de ce doua si nu una? neaparat o ceasca de zahar, sau 3 linguri de faina, 50 grame mustar... si tot asa.  stiinta exacta si bucataria asta!  :)
lectura nu stiu cat de delicioasa e, dar pestele gatit dupa reteta asta este!
cantitatile intr-o reteta sunt orientative, dar fiecare le adapteaza dupa propriul gust. eu nu am pus ardei iute pt ca nu ne place, insa am dublat cantitatea de vermut  :D . in functie de preferinte, mai adaugi sau mai scoti din ingrediente. eu cred ca-n bucatarie nu e nimic batut in cuie, nu se intampla nimic daca pui o lingurita de ulei in plus sau daca sari peste mustar.....important e ca produsul final sa iti satisfaca gusturile.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #1134 : Duminică, 21 Octombrie 2012, 18:25 »
eu nu am pus ardei iute pt ca nu ne place, insa am dublat cantitatea de vermut  :D .
^-^

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1135 : Duminică, 21 Octombrie 2012, 18:46 »
lectura nu stiu cat de delicioasa e, dar pestele gatit dupa reteta asta este!
cantitatile intr-o reteta sunt orientative, dar fiecare le adapteaza dupa propriul gust.

Subscriu! Insa eu intotdeauna simplific reteta... de exemplu, nu pun pestele la marinat inainte si, dupa ce am tocat/pregatit toate ingredientele de mai sus, le pun pe toate odata la cuptor. Iese exact ca in fotografie si e superbun.

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1136 : Duminică, 21 Octombrie 2012, 19:00 »
Silviu, discutam de linguri de vermut, nu de sticle  ;)
oricum, mie nu-mi place taria, singurele bauturi alcoolizate pe care le gust sunt vermutul, visinata (foarte slaba), uneori vinul rosu si sampania  ^-^

Subscriu! Insa eu intotdeauna simplific reteta... de exemplu, nu pun pestele la marinat inainte si, dupa ce am tocat/pregatit toate ingredientele de mai sus, le pun pe toate odata la cuptor. Iese exact ca in fotografie si e superbun.
io n-am incercat fara sa marinez pestele, dar daca spui ca iese bine am sa fac o data de proba. scurtez timpul de preparare cu ocazia asta.
multumesc pentru idee  :)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #1137 : Duminică, 21 Octombrie 2012, 19:14 »
io n-am incercat fara sa marinez pestele, dar daca spui ca iese bine am sa fac o data de proba. scurtez timpul de preparare cu ocazia asta.
multumesc pentru idee  :)

Cu placere! Apropos, nici nu decongelez pestele inainte... cat se decongeleaza in cuptor, se fac legumele mai bine.  ;)

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1138 : Marți, 23 Octombrie 2012, 18:53 »
Pentru seara asta am votat amandoi sa pregatim peste crocant la cuptor cu garnitura de orez mexican.....bun, bun!

Reteta aici: http://www.edithskitchen.ro/2008/07/peste-in-crusta-de-chips.html

Offline Guesswho

• Hero Member
« Răspuns #1139 : Sâmbătă, 27 Octombrie 2012, 19:02 »
I-am promis piticului ceva bun, bun maine asa ca astazi mi-am cumparat cele necesare pentru aceasta prajitura

mouse cu trei feluri de ciocolata
Postez reteta poate va e de folos.

Ingrediente:

-600 ml lapte
-3 ouă medii
-3 albuşuri
-100 gr zahăr
-10 g de amidon de porumb
-1 şi 1/2 plicuri gelatina
- cateva linguri de apa
-300 g de frisca
-200 ml smantana
-150 gr de ciocolata alba
-150 gr de ciocolata cu lapte
-150 g de ciocolata neagra

Mod de preparare:

Se separa albusurile de galbenusuri, ultimele se bat cu zaharul, se adauga amidonul. Separat, aduceti laptele la temperatura de fierbere, dati vasul deoparte de pe foc si turnati amestecul de galbenusuri, repuneti vasul pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa compozitia. Gelatina se dizolva in cateva linguri de apa si se adauga la compozitia de galbenusuri cand e calduta. Se lasa sa se raceasca.
Topiti cele 3 feluri de ciocolata la microunde. Crema de mai sus se imparte in 3 parti egale. Se pune in fiecare vas cate un fel de ciocolata topita.
Se bat spuma cele 6 albusuri cu 3 linguri de zahar ca la bezele, se imparte compozitia in 3 si se pune peste amestecul cu ciocolata. La fel se procedeaza si cu frisca si smantana.
Pregatiti o forma de tort cu inel detasabil, turnati primul strat si dati la congelator pentru o ora. Cand s-a intarit, adaugati al doilea strat. La fel procedati si cu ultimul.
Pentru decor puteti folosi sirop de caramel, fulgi de ciocolata, bomboane mici de ciocolata.
E o prajitura delicioasa, foarte fina si nu pica greu daca serviti o portie dubla.