Arhiva > Arhiva
Ce te ajuta si de ce ai nevoie intr-o cariera?
marcutza:
Nu stie nimic, crede ca stie totul – se potriveste perfect pentru o cariera in politica. (George Bernard Shaw)
Acum ceva timp am scris un referat pe tema aceasta, fiind si formator a trebuit sa pregatesc materiale pt studiu.
Priveste-ti traseul tau profesional, din trecut , prezent si viitor si gandeste-te la notiunea de cariera.
Cariera insumeaza succesiunea posturilor/locurilor tale profesionale, a rolurilor si experientelor tale de munca si mai ales modul in care percepi tu aceste experiente.
Gandeste-te la faptul ca o cariera se planifica, se construieste in timp, existand o mare corelatie intre succesul profesional si o serie de factori ca:
- gradul de autocunoastere
- traseul tau educational :lungimea traseului educational (masurat in nivel de cunostinte si in timp) este direct proportionala cu beneficiile pe termen lung. Asta inseamna ca, in general, atunci cand petreci mai mult timp in mediul academic, marindu-ti bagajul educational, pe termen scurt te costa mai mult decat daca te-ai angaja la terminarea liceului, dar pe termen lung esti mai castigat.
- dinamica pietei muncii, meseriile cautate si cele care deja nu mai sunt actuale
Termeni uzuali
PROFESIA este calificarea, specializarea obtinuta prin educatie, prin studii. (ex. inginer chimist, contabil etc)
OCUPATIA este activitatea practica, exercitata efectiv si aducatoare de venit (ex. editor, agent de vanzari , neurochirurg etc)
FUNCTIA este ocupatia in cadrul unei structuri ierarhice(ex. director executiv, sef de ferma, etc)
MESERIA insumeaza abilitatile si cunostintele obtinute in urma unui anumit tip de formare educationala si practica (ex. croitor, vanzator etc)
Da, performanta face parte din "a face bine profesia aleasa" si a accede in cariera.
iulia17:
cred ca e foarte reusit referatul facut de tine, si bine documentat. dar eu ma refer la parerea fiecaruia despre ce face el insusi in sfera profesionala.
eu nu mi-am dorit niciodata o cariera in sensul descris aici. caut sa fiu un bun profesionist in ceea ce fac, ma preocupa perfectionarea, sa am rezultate bune, dar atit. ascensiunea, recunoasterea meritelor, functii, nimic din toate astea nu m-au atras. o fi gresit asa?
marcutza:
--- Citat din: iulia17 din Sâmbătă, 12 Martie 2011, 12:53 ---ma preocupa perfectionarea, sa am rezultate bune, dar atit. ascensiunea, recunoasterea meritelor, functii, nimic din toate astea nu m-au atras. o fi gresit asa?
--- Terminare citat ---
ascensiunea este rezultatul recunoasterii meritelor in urma performantei.
recunoasterea meritelor duce la motivare.
motivarea duce la o o nevoie de perfectionare continua, este ca un cerc :).
ascensiunea profesionala inseamna evolutie in cariera, inseamna crestere financiara, inseamna dezvoltare personala.
silviu:
cand aud de cariera, un termen sosit in mare graba odata cu capitalismul asta de tip sud-american, mi se face rau. rau de cariera :( e ca si cand in loc sa faci sex, alegi sa faci aerobic, ca asa-i la moda. apropo! cei care vor musai sa faca cariera (scuzati cacofonia), se numesc carieristi? :-\ nu cumva sunt aia care, mangaind costumul sefului, ii spun: vai! sefu, aici era sa aveti o scama :(
oribil! >:(
marcutza:
:) "carieristii" NU sunt musai lingai si aspiratoare pt scamele sefilor @silviu.
sunt persoane carora chiar le pasa de anii in care au invatat, de anii in care au muncit pe branci ca sa ajunga in varf si sa se poata mentine acolo :) cu riscuri destul de mari, pierderea casniciei samd. :)
si crede-ma ca preferau si sexul dar si cariera ;)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă