Gabita, nu stiu cit de adevarate sau nu sunt lozinici gen "daca vrei poti" dar stiu un lucru constatat empiric asupra mea. Lucruri despre care, de-a lungul timpului, am zis ca nu le puteam sau nu le pot face, unele le-am facut la un moment dat. Si atunci am stat si m-am intrebat: bai, cum mama naibii am reusit sa fac asta azi cind ieri imi zisesem ca nu pot. Am realizat ca, de fapt, nu VRUSESEM (motivele nu conteaza) sa fac lucrul ala. Insa ne e greu sa admitem fata de noi insine dezinteresul de moment fata de ceva anume, ne e cumva rusine ca in momentul ala nu ne intereseaza chestia aia, nu intra in sfera noastra de atentie si atunci psihicul cauta automat un soi de sustragere motivata a carei sursa sa fie una extrioara. Si atunci (ne) zicem: nu pot pentru ca...
Sigur vorbim de actiuni realiste. Ca acum, daca vreau sa ajung pe Saturn doar dind din miini pentru a imita zborul, degeaba imi zic eu ca daca vreau, pot

)
Lozincile alea, cum le zici, sunt un suport psihologic, nu cred ca trebuiesc luate ad literam si separate de realitatea concreta.