Aici se discuta > Subiecte generale
Impresii de vacanta
almi_gabi:
Salina Unirea cunoscuta ca salina de la Slanic Prahova
O raita data prin acel loc al copilariei mele imi aduc aminte ca parintii ma duceau destul de des pe acolo. Din Bucuresti se ajunge destul de usor circa 1 ora si jumatate cu plecarea din fata de la casa Presei Libere. Drumul e bunicel si fara prea mari peripetii, salina este usor de gasit cu ajutorul localnicilor , bineinteles pentru ca deocamdata nu stim sa marcam obiectivele turistice cu indicatoare. :D
Accesul in salina se face cu 2 lifturi (care se vor cu pretentii) dar au un aspect destul de empiric calatoria cu ele este in schimb una de memorat cand ajungi la subsol te bucuri in adevaratul sens al cuvantului ca mai esti in viata, atat de tare te hurducane. ;D
Daca treci cu bine de pragul de la scara liftului, te gasesti intro sala imensa intrun relativ semiintuneric placut de altfel . Ecoul celor care sunt in salina se rasfrange in peretii extrem de drepti si inalti si creeaza un fond musical care iti da sentimentul unei alte lumi. Si te intampina aerul curat si sarat, e placut si chiar mistic.
Apoi identifici pe harta de la intrare traseul pe care ai voie sa-l parcurgi este de fapt un dreptunghi destul de bine delimitat nu ai pe unde sa te ratacesti. Desi este destul de multe lume care coboara in salina , imensitatea acesteia iti da impresia ca sunt doar cateva persoane.
Dupa aproximativ 30 de secunde incepi sa cauti prin rucsac cam ce ai mai putea pune pe tine cele 10 grade din salina sunt destul de convingatoare ca mai vrei un pulovar.
Exista cateva puncte de atractie pe traseul permis unele dintre ele ramase de pe vremuri de mult apuse cu putin interes si fara excese financiare ar putea fi reamenajate si sa devina atractive .
Sunt expuse cateva sculpturi in sare - binenteles vestitul bocanc. :)
Ceea ce schimb te impresioneaza este imensitatea galeriilor si modelul sarii de pe peretii pe care se mai vad inca urmele frezelor care i-au modelat .
Exista in salina un buffet (chiar asa denumit cu 2 f ;D ), un loc in care te poti plimba cu masinute , un mic lac format prin prelingerea apei, un loc pentru tratament, un teren de fotbal, mese de biliar si tennis.
Oprind la o mica masuta pentru a lua cativa bolovani de sare flori de mina - si intrand in vorba cu vanzatoarea am intrebat-o despre vechii mestesugari de care imi aduc aminte ca in copilaria mea ii gaseai in salina producand tot felul de obiecte din sare, gen veioze, scrumiere, statuiete astazi ei nu mai vin acolo au ramas doar cativa care mai lucreaza si isi vand produsele pe la comercianti.
Dupa ce am iesit din nou la lumina am mers sa vedem si muntele de sare va pot spune ca fata de cel din copilarie el a ramas de fapt un singur perete de sare restul prabusindu-se si topindu-se in timp datorita intemperiilor si poluarii. Asfel grota miresii care o forma acel munte a disparut am mai vazut-o in pozele retro care erau afisate pe peretii restaurantului de langa munte.
Ce e de laudat este faptul ca in zona s-a amenajat strandul Baia Baciului si restaurantul Grota Miresii care sunt placute si curate .
Fara a fi un loc cu pretentii Slanic Prahova poate fi un loc de petrecere a unei zile pentru noi cei din SC-Bucuresti. :D
valaura11:
As vrea sa continui sirul imaginilor din natura. Ce poate fi mai frumos, incantator ochiului...Facem ce facem si ne intoarcem la natura, la petecul acela viu...In 2008 am vizitat pestera Postojna-Slovenia (rezervatie UNESCO), despre care se spune ca daca o parcurgi, nu mai e nevoie sa vezi o alta, atat e de complexa si impunatoare. Cand iesi din acel intuneric te intampina un parc splendid care te face sa apreciezi mai mult viata pe pamant... Mai e o imagine cu gradinile Versailles, prinsa din Palat, in timp ce-l vizitam. O bijuterie...
admin:
Usor stanjenit de o discutie despre Austria, in care n-am recunoscut unul dintre locurile cele mai vizitate, am pus mana, nu pe carte ci pe net. Am gasit un material, pe care l-am tradus intr-o forma scurta si vi-l prezint si voua. Este in fapt un clasament al celor mai viztate obiective turistice din Austria, printre care marea mea surpriza nu am regasit Domul Sfantul Stefan din centrul Vienei. Cinstit nu mi-as fi inchipuit un clasament fara el. Este in fapt un simbol al Vienei, sa nu mai discutam ca se afla in centrul capitalei austriece, este loc de intalnire, cap de linie de metrou, etc, etc. Sa dam crezare Oficiului National de Turism Austrian, pt ca sigur se bazeaza pe date certe.
O parte dintre obiective le-am vizitat intr-una din actiunile Singles Camp. Pentru anul viitor lucrez la un proiect de suflet, asa cum a fost Adriatica anul acesta. Vreau sa parcurga Austria, in special Tirolul si Carinthia. O sa stam la balaceala la magnificele lor lacuri si o sa ne desfatam privirea in excursii prin zona. Vreau sa prind toate cele 10 obiective din topul de mai jos, traseul concepandu-l ca o legatura intre acestea. Deci iata ce spune clasamentul:
Top 10 atractii turistice in Austria
Clasamentul este bazat pe numarul de vizitatori
Austria este una dintre cele mai complexe destinatii turistice din Europa. Plina de istorie, cu peisaje extraordinare, bogatii culturale inestimabile si nu in ultimul rand cu o bucatarie traditionala si servicii de ospitalitate cu totul deosebite. Aceasta mica tara central europeana atrage anual milioane de turisti. Lista pe care v-o prezint este rezultatul unui clasament ce tine seama de numarul de vizitatori ai fiecarui obiectiv major din Austria, date furnizate de Oficiul National de Turism (tare bine ar fi ca printre (ne)preocuparile celor de la noi, sa existe si un astfel de studiu).
1. Palatul Schönbrunn este cel mai viztat obiectiv turistic din Austria. Realizat intr-un stil unic, imperal baroc, zugravit intr-un galben luminos, palatul este in fapt un complex de cladiri. Aditional celei principale, mai deosebite sunt Gloriette si Casa Palmierilor. Peisagistica este o adevarata opera de arta : o gradina cu o multitudine de flori si culori, labirintul, aleile cu copaci, curtea mica. Palatul mai detine si cea mai veche si mai mare gradina zoologica., modernizata acum dupa standardele cerute de legile de protectie a a nimalelor.. Palatul a fost resedinta de vara a familiei imperiale Habsburg si locul de nastere a lui Franz Josef (1830)
2. Fortareata Hohensalzburg este cea mai impunatoare cladire a Salzburgului, orasul lui Mozart. Constructia a inceput in secolul XII, turnurile sale dominand vechiul oras. Continuu i s-au adus adaugiri, fortificari suplimentare, astfel ca a ajuns sa fie unul dintre cele mai puternice bastioane de aparare, asigurand puterea Arhiepiscopiei Romano Catolice. Aceasta pana la sfarsitul celui de-al XVIII secol. .
3. Soseaua Alpina Grossglockner face legatura intre doua provincii ale Austriei: Salzburg and Carinthia, peste munti, chiar in vecinatatea celui mai inalt varf, Grossglockner, (3798m). Soseaua, un fel de Transfagarasan al nostru, bineinteles la alta scara si inaltime, este construita special pentru a admira peisajele fantastice din munti si este inchisa intre octombrie si mai.
4. Basilica Mariazell se afla la doua ore de condus, in sud vestul Vienei. Se pare un loc preferat de papi, Ioan Paul II (in 1983) si Benedict XVI (2007) au vizitat Mariazellul in timpul calatoriiilor lor oficiale in Austria. Nu atat de importanta ca si centru papal, totusi basilica reprezinta unul dintre cele mai importante si mai cautate lacasuri Romano Catolice.
5. Roata mare din Prater este imaginea poate cea mai cunoscuta din Viena. Amplasata in vechiul parc de distractii langa Dunare si foarte aproape de centrul orasului, roata a fost construita in 1896/1897 si recent a fost reconditionata. Asezat in roata, turistul are ocazia sa vada aiba o imagine de ansamblu a Vienei, in special a celei din jurul Domului Sfantul Stefan
6. Castelul Schlossberg Graz cu Turnul cu Ceas este emblema Graz-ului, capitala provinciei Styria si al doilea oras ca marime a Austriei. (350.000 locuitori).
7. Lumea cristalelor Swarovski este o expozitie tematica, unde sunt prezentate cele mai importante si deosebite lucrari si bijuterii apartinand designerilor acestei fabrici. A fost construit in 1995 de arhitectul si artistul Andre Haller
8. Abatia Melk este amplasata la cca 100 km vest de Viena, pe o stanca deasupra Dunarii. De sus, in fata turistului, se asterne o panorama de vis, de-a lungul Dunarii. A fost fondata in 1089 ca primul centru de stiinte crestine care a existat vreodata. Biblioteca sa a fost faimoasa in lumea intreaga, iar cartile scrise si tiparite aici au avut o enorma influenta in timpul evului mediu. In prima parte a secolului XVIII abatia a fost refacuta in stil baroc, primind aura mai mult a unui castel. Arhitectul acestei operatiuni a fost celebrul arhitect austriac,Jakob Prandtauer.
9. Muzeul de Arte Frumoase de pe Ringstrasse (vis a vis de Palatul imperial Hofburg) a fost construit in 1891 in special pentru a pastra colectiile familiei imperiale. Astazi este considerat cel mai important muuzeu in care se afla expuse lucrarile celebritatilor din pictura precum Bruegel, Rembrandt, Dürer, Vermeer si multi altii.
10. Belvedere in al treilea district vienez, langa Gara de Sud (Südbahnhof) si Piata Schwarzenberg a fost initial construit ca si palat de vara de catre Printul Eugen de Savoya, un faimos si de success conducator militar al celui de-al XVIII secol. Design-ul apartine arhitectului Lukas von Hildebrandt, stilul fiind eminamente baroc. Contine cea mai mare colectie Gustav Klimt, alaturi de lucrarile altor artistici austrieci ca Egon Schiele and Oskar Kokoschka.
almi_gabi:
Gigi - imi aduc aminte de tabara de anul trecut cand am mers la Viena si am ajuns la Prater - ne-am uitat la roata mare ( locul 5 in clasament) - toti stiam de ea - dar alte puncte din Prater au fost cele care ne-au atras pentru ca ni se parea ca se invarte prea incet. :D
Palatul Mogosoaia
Ieri am dat o raita de cateva ore in apropierea Bucurestiului la Palatul Mogosoaia . Este locul care iti permite sa evadezi pentru cateva ore din aglomeratia Bucurestiului fara a te indeparta prea mult de oras.
Aici poti vizita palatul, parcul englezesc, amenajat de Martha Bibescu, biserica Sfantul Gheorghe ridicata de Constantin Brancoveanu in anul 1688, capela Gheorghe Bibescu care adaposteste mormintele ultimilor proprietari ai Mogosoaiei si ale rudelor lor.
Cateva fotografii din care sa va faceti o idee a locurilor.
julia:
La vie in Dragasani
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă