Arhiva > Arhiva
Formalism religios
almi_gabi:
Recunosc ca nu prea am obiceiul sa merg la biserica sa ascult slujba , dar daca se intampla in drumurile sa dau de cate o manastire, catedrala, un schit - intru, aprind lumanari pentru morti si vii, dau eventual un pomelnic, un acastist si stau un bob zabava in acel loc pentru a ma reculege. Cam la atat se rezuma relatia mea cu biserica. Asta nu inseamna ca nu cred in Dumnezeu sau Iisus.
carmentoma:
Spre deosebire de voi, cei de mai sus, eu chiar sunt crestin ortodox practicant! Si nu doar cu gandul si sufletul, ci chiar cant intr-un cor religios de peste unsprezece ani! Asa este, conteaza foarte mult si atmosfera creata de slujitorii Bisericii, dar eu nu sunt pusa sa judec acest lucru! Fiecare raspunde pentru faptele lui, iar preotii sunt judecati de Divinitate mult mai aspru decat noi, muritorii de rand! Incercand sa fac aceasta analiza critica la adresa lor inseamna sa ma incarc eu cu un pacat in plus si nu merita efortul! E ca si in trafic: ce daca m-a depasit unul cu peste 150 km la ora!! Daca il opreste politia, lui ii ia carnetul, nu mie!
In ceea ce priveste obiceiul cu "moastele", nu critic, nu sunt impotriva, dar consider ca, din cauza atitudinii asazisilor credinciosi care ajung sa se calce in picioare si sa isi spuna vorbe grele, se denatureaza scopul! Si asa este, a ajuns o afacere, dar oamenii sunt in ziua de azi disperati si exasperati de situatia sociala in care a ajuns tara, sau cand isi pierd sanatatea se agata de ultimul fir de speranta si spera intr-o minune! Uita ca acea minune o poate infaptui Bunul Dumnezeu si daca se roaga in linistea simpla a unei bisericute saracacioase sau in singuratatea camarei caminului lor!
maria171:
--- Citat ---Fiecare raspunde pentru faptele lui
--- Terminare citat ---
asa imi spune si mama
sunt de acord cu ea si cu tine
dar vezi, tu, pt mine, un preot e in indrumator in drumul meu de apropiere de divinitate
daca cel ce ar trebui sa ma ajute nu o face si profita de mine, atunci sigur ma impiedic pe drumul asta
in plus, daca nu am incredere nu pot sa imi deschid sufletul la spovedanie
nu pot sa il respect daca el nu respecta memoria celor pentru care fac pomana, daca nu ma respecta si nu imi intelege durerea
nu pot sa fie atenta la slujba daca stiu ca preotul iese in fata altarului la sfarsitul slujbei cu un dosar in mana si citeste lista celor care au dat bani pt biserica
lucrurile sunt complicate si cred ca biserica are multe de schimbat
maria171:
azi crestinii ortodocsi sarbatoresc BUNA VESTIRE
e dezlegare la peste
toata lumea manaca peste si are sentimentul ca s-a inscris (e un pic exagerat) in canoanele bisericesti
in schimb, la post nu se prea inghesuie lumea
dezlegarile astea au fost date tocmai pt cei ce postesc, sa mai capete un pic de energie
gresesc?
carmen, parca tu ziceai ca ai legaturi mai profunde cu biserica
nu vrei sa ne povestesti de sarbatoarea de azi?
carmentoma:
“Bucură-te, cea ce esti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu, între femei” i-a spus Arhanghelul Gavriil unei fecioare, în urmă cu două mii de ani, iar Vestea cea Bună continuă să ne înfioare şi să ne uimească şi astăzi. Îngerul a continuat: “Şi iată vei lua în pîntece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus”. La nedumerirea Mariei, cum se va întîmpla aceasta, întrucît nu ştia de bărbat, arhanghelul Gavriil i-a zis: “Duhul Sfînt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfîntul care Se va naşte din tine, Fiul Lui Dumnezeu Se va chema.”
O sărbătoare a „Vestirii Naşterii Domnului” se ţinea în Răsărit încă din anul 550, la 25 martie. La Roma s-a introdus în sec. VII.
Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină Mama lui Iisus Christos. Maria, reprezentantă a poporului ei şi a omenirii.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă