cum am spus...fiecare priveste prin propii lui "ochelari". bit si matei au privit, normal, cu "ochii" unui barbat matur, eu si iana cu aceia a unei mame care, aflata mai in stransa legatura cu lumea adolescentei, intelege altfel acest mod, pana la urma firesc, al adolescentilor de a se "arata" in ipostaze care li se pare lor ca ii pun in valoare. E un mod de a-si verifica "atractivitatea". Sigur ca postarea publica a acestor fotografii contine o doza de risc. sigur ca exista "ochi" periculosi si minti diabolice, iar acesti copii (ba chiar si unii mai maturi) pot deveni victime. Aici intervine rolul parintelui. si nu e vorba de un rol de "gardian", caci e imposibil a fi alaturi fizic de copilul tau, in orice situatie potential periculoasa, ci acela de a-i dezvolta copilului propriul sau sistem defensiv, discernamantul, facandu-l capabil sa se apere singur in fata atator pericole care exista nu numai in lumea virtuala ci si in cea reala.
Dar eu nu ma refeream la (toata) fotografia in sine, desi eu, ca si iana, cred ca e una din milioanele de fotografii cu adolescenti usor teribilisti care se arata intr-o ipostaza mai deosebita, perceputa de ei ca fiind "eleganta". Cred ca trebuie privite lucrurile si prin prisma psihologiei varstei lor. Asadar, nu cred ca fata "vinde" altceva decat imaginea ei (asa cum o fac mai toti de varsta ei) chiar daca se poate interpreta si altfel, privind mai ales prin ochi de barbat, din cauza contextului si mai ales a sticlelor acelora (daca le veti sterge din cadru, veti vedea ca frivolitatea imaginii va fi mult redusa). Nu cred ca merita privita excesiv de critic aceasta fotografie.
Cat despre riscurile postarii fotografiilor de acest gen, ba chiar si mai "ofertante" de atat, e mult de spus...Cred ca si simpla postare a unui chip frumos poate atrage ochii cruzi si reci de care pomenea cineva. Doar un psihic bine blindat cu informatie referitoare la pericolele existente este in mai mic pericol...desi...chiar si atunci cand exista acest "blindaj" rational, exista vulnerabilitatea pe fond emotional.