Scrise de noi > Articolele noastre
La pescuit pe Fatu
maria171:
eu sunt din bucuresti
am 53 de ani, sunt inginer
copilaria mi-am petrecut-o la margine de bucuresti, in colentina
casa era gen vagon, din paianta, cu multe camere
noi aveam 2 camere, bunicii una si unchiul meu 2
traiam ca in cantecele lui margineanu
viata de mahala care era f frumoasa
mai tin minte ca atunci cand aparea porumbul, bunica il fierbea, rupea o creanga dintr-un visin de la poarta si infigea porumbul fierbinte in tepusa
iarna bunica aducea in casa rufele inghetate de afara si le punea pe soba
nici un cocolino nu are mirosul rufelor bunicii
focul in soba se facea mai ales cu carbuni, aveau putere calorica mai mare
lemne se puneau doar la inceput, pana pornea focul
in cartier era un miros specific
il simteai cand veneai acasa si coborai din tramvai
carne se manca duminica si luni eventual, daca nu se terminase mancarea de duminica
in rest, legume si ce buna era mancarea bunicii
si uite ca dupa ce am scris o gramada tot nu am raspuns la intrebare
da, am mancat untura pe paine
maria171:
mancam si untura cu zahar
dar imi placea mai mult cu sare
cand era cu zahar, mai intai udam painea si apoi puneam zahar
fara untura
asta era chiar ok
admin:
Cand plecam in vacanta la tara, parintii imi aduceau acolo salam, cascaval, ciocolata, ma rog lucruri la care copii de la tara nu aveau atuci acces. Nerabdarea mea de a iesi afara la joaca, ma facea sa ies cu painea cu salam in strada, dar eram adus imediat inapoi in curte de bunica: "Vrei ca si copiii sa ramneasca la tine?", imi spunea, dojenindu-ma. Si rusinat, intram sa-mi termin bucata de paine. In schimb ma incuraja sa ies in strada cu bucatura de paine cu untura si zahar, asa ca sa vada copiii ca esti ca ei, altfel zicea ea, nu se joaca cu tine. Cat de mult bun simt si tact avea bunica si cum stia sa evite invidia si frustarea copiilor vecinilor. Era bunul simt al taranului adevarat, acela care stia sa pretuiasca si sa evalueze.
silviu:
untura pe paine nu am mancat niciodata, nici cu zahar, nici fara. am mancat in schimb o singura data cartofi prajiti in untura.
admin:
Trebuie sa incerci, dar sa fie proaspata, facuta in casa si daca se poate de la porc crescut de taran. La fel extrordinara este untura de gasca...doar atat ca fiecare gram de untura inseamna 50 g in plus la greutate, de ce n-am inteles inca: tot ce este bun, face rau, apropo de cartofi prajiti...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă