Arhiva > Arhiva
Moralitatea de a minti
micaela:
hm. sunt perfect de acord ca onestitatea ar trebui sa fie o dimensiune a normalitatii, dar cu regret te anunt ca ii citesc necrologul in prea multe situatii. deseori e defuncta de serviciu, adica... asta ca sa nu zic ca e mai rara si mai exotica decat o girafa cu coada de veverita. :D :))
bit:
Probabil ca ai dreptate. Insa asta nu ma impiedica sa fiu asa cum sunt, chiar daca nu sunt prea placut de catre unii (nici nu tin sa fiu, daca stau sa ma gandesc un pic). Si am mai observat ca daca "practici" onestitatea, iti da pe de-o parte o forma de naivitate (si repede se gasesc "binevoitori" care sa speculeze asta!) insa pe de alta parte iti dezvolta un "radar" foarte eficient la minciuna sau prefacatorie. Iar asta te ajuta cumva.
micaela:
--- Citat din: bitek din Marți, 26 Iulie 2011, 00:19 ---Si am mai observat ca daca "practici" onestitatea, iti da pe de-o parte o forma de naivitate (si repede se gasesc "binevoitori" care sa speculeze asta!) insa pe de alta parte iti dezvolta un "radar" foarte eficient la minciuna sau prefacatorie. Iar asta te ajuta cumva.
--- Terminare citat ---
absolut. achiesez 100%. eu obisnuiesc sa spun ca "simt" si ma deranjeaza vibratia minciunii ;)
julia:
dar din pacate onestitatea se invata. nu ne nastem cu ea ca si cu culoarea ochilor.
si revenind on-topic, pina la urma relatiile mor si din lipsa de onestitate? dar atunci de ce continua doi oameni "neonesti" sa mai stea impreuna?
micaela:
hai, mai, Jul.... eu inclin sa cred ca e si o chestiune de caracter. unii sunt structural (mai) onesti, in timp ce unii au minciunica in sange. mie asa imi pare. a, ca poti corecta, in anumita masura, inclinatia spre neadevar si incorecitudine a unui copil, prin lectii constante de morala ...asta cred. insa am convingerea ca unii se nasc cu o resursa de onestitate mai mare. de cand eram mica, mica, aveam fixatia cu dreptatea, de ex., si n-as putea spune ca mi-a transmis-o cineva. ma revolta tot ce "nu era drept" si actionam intotdeauna astfel incat "justitia"(intr-un sens uman, nu institutional), sa nu fie stirbita (dupa mintea mea frageda, bineinteles), in timp ce altii minteau fara jena. :)
relatiile mor din lipsa de onestitate atunci cand unul e structural onest si neonestitatea celuilalt ii e un defect prea dezamagitor. cand amandoi sunt "alunecosi", probabil ca se pot armoniza in neonestitatea comuna. :) asa cred eu. sau "mincinos la mincinos nu(-si) scoate ochii" :)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă