Arhiva > Arhiva

Moralitatea de a minti

<< < (38/44) > >>

janeta:

--- Citat ---Cred ca de fapt important este -cum spunem adevarul fara a rani?
--- Terminare citat ---

intrebarea ta se refera la un adevar neplacut  ori dureros  presupun , pe care a dori sa-l faci cunoscut cu orice chip , dar fara sa ranesti o persoana care inseamna ceva pentru tine .
eu cred ca daca este vorba despre un comportament care-ti displace la acea persoana la un moment dat , cel mai "cusher" , ca sa zic asa , ar fi sa-ti faci cunoscuta dezaprobarea  cat mai transant , dar nu din  pozitia acuzatorului . o acuzare implica din partea celuilalt , instinctiv , intentia de a gasi argumente in favoarea sa si scopul de a-l face sa inteleaga ca procedeaza gresit esueaza in cele mai multe cazuri .
daca , insa , este vorba de un adevar dureros situatia este cu mult mai delicata si difera de la persoana la persoana modul in care poate primi un astfel de adevar . o boala grava , un esec major ori , doamne fereste , un deces se fac cunoscute cu mult mai multe menajamente si precautii pentru ca socul produs sa poata fi cat mai usor suportat .
in toate cazurile , insa , eu sunt adepta adevarului , preferabil oricarei minciuni fie ea alba ori neagra .

Magdalena_`:
si minciuna prin omisiune?

janeta:
si asta e un aspect de luat in seama . sa-ti dau un exemplu :
 in urma cu niste ani buni mi-am zarit cumnatul pe strada de gat cu o muiere . nu vrei sa stii cat de tare l-as fi strans de gat pentru asta stiind cat de mult il iubea sor-mea . cu toate astea nu i-am spus nimic sora-mii pentru ca suferinta produsa de vestea asta n-ar fi produs vreo urmare benefica pentru ea ci inca un chin in plus . ar fi acceptat situatia si tot ce ar fi urmat ar fi fost inca un spin in inima ei .
asa ca l-am dat eu dracului in locul ei si atat . ;D

almi_gabi:

--- Citat din: Magdalena_` din Miercuri, 20 Iulie 2011, 23:42 ---si minciuna prin omisiune?

--- Terminare citat ---

e de discutat - depinde cat de important este ceea ce omiti

--- Citat din: janeta din Miercuri, 20 Iulie 2011, 23:54 ---si asta e un aspect de luat in seama . sa-ti dau un exemplu :
 in urma cu niste ani buni mi-am zarit cumnatul pe strada de gat cu o muiere .
......

--- Terminare citat ---

jani, daca sora ta ar fi aflat adevarul si  ca tu nu i-ai spus ce stiai despre sotul ei - crezi ca ar fi fost multumita ca ai incercat sa o protejezi de inca o suparare?

bit:
Nu cred ca onestitatea ar fi ceva de pretuit.  Daca spui asa, inseamna ca e mai rara decat o girafa cu pete verzi. Nu, cred ca onestitatea e (sau ar trebui sa fie, in mod obligatoriu) ceva obisnuit, ceva care se vede si se intampla in fiecare zi (si nu doar o data pe zi), ceva fara de care n-am fi ceea ce suntem: oameni cu caracter. Pur si simplu, e acolo, ca aerul. Nu se vede, dar fara ea nu se poate.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă