Autor Subiect: Nostalgie  (Citit de 64813 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

julia

• Vizitator
Răspuns: Nostalgie
« Răspuns #60 : Luni, 27 Iunie 2011, 22:38 »
transforma dorul in nostalgie ...si nu mai doare...

cred ca asta vine cu timpul ca altfel eu nu vad cum
invata-ma tu cum se face ca pe mine nu ma duce capul
ex: ti-a plecat iubirea vietii tale si nu mai poti s-o vezi, ai pierdut pe cineva si-l vrei inapoi, esti coplesit de o situatie pe care tu ai creat-o dar nu ai prevazut consecintele, etc etc etc

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
« Răspuns #61 : Luni, 27 Iunie 2011, 22:53 »
cred ca asta vine cu timpul ca altfel eu nu vad cum
invata-ma tu cum se face ca pe mine nu ma duce capul
ex: ti-a plecat iubirea vietii tale si nu mai poti s-o vezi, ai pierdut pe cineva si-l vrei inapoi, esti coplesit de o situatie pe care tu ai creat-o dar nu ai prevazut consecintele, etc etc etc

timpul este cel mai mare vindecator, fata-draga-nu-fi-nostalgica!

tot ce descrii mai sus, nu sunt decat niste etape, etapele transformarii, schimbarii in urma unei anumite intamplari.  pentru ca de curand am avut de pregatit o prezentare despre "change management", am vorbit si de schimbare la modul general, in urma unei pierderi de ex.  este o sintagma care se aplica in astfel de cazuri, de fapt exista mai multe, cea mai simpla ar fi urmatoarea, pe numele ei mic SARAH:

S - shock (soc)
A - anger (furie)
R -  rejection (respingere, negare)
A - acceptance (acceptare)
H - healing (vindecare)

atasez si o schema un pic mai detaliata, dar este cam acelasi lucru.

in afara de asta, vorbesc si din experienta proprie, am trecut de cateva ori prin ea si tot nu m-am invatat minte! poate ca suna rece ce spun, dar este o aparenta, sub toti acesti pasi exista multa suferinta dar, inevitabil, trece si ea. ca sa faca loc altor suferinte sau altor bucurii.  noi alegem... uneori.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

julia

• Vizitator
« Răspuns #62 : Luni, 27 Iunie 2011, 23:00 »

stiu
de aia m-am mirat crezind ca altii sunt mult mai evoluati si au invatat sa treaca direct la stadiul 5.

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #63 : Luni, 27 Iunie 2011, 23:05 »
stiu
de aia m-am mirat crezind ca altii sunt mult mai evoluati si au invatat sa treaca direct la stadiul 5.

eu astept de 4 ani si jumatate sa ajung la stadiul 5 si inca nu. dar sunt pe drumul cel bun. :)

Offline micaela

• Hero Member
  • Mesaje postate: 6590
« Răspuns #64 : Luni, 27 Iunie 2011, 23:33 »
cred ca intelegand mecanismul procesului poti trece mai repede peste etapa 2 si 3 (adica sa le parcurgi, da' cu pasul uriasului, nu al piticului - v-amintiti de jocul acela? :D) si sa te instalezi in etapa 4, printr-un efort al ratiunii. trecerea la etapa 5...aceea a acceptarii si "impacarii" cu sine si cu situatia, cred ca se intampla in pasul sarpelui  :D, adica prin tararea pe/la pamant...  :D, caci ai impresia imposibilitatii regasirii pozitiei bipede, ce sa mai vorbim de aripi si zbor....

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #65 : Luni, 27 Iunie 2011, 23:50 »
as mai fi vrut sa adaug ca perioada de adaptare la o schimbare de tip negativ este in functie de fiecare individ in parte, de structura lui psihologica, de cat de puternica si de ce fel a a fost schimbarea respectiva, cat de puternic sentimentul, cat de mult i-a afectat viata.  nu se poate aplica nici un sablon, din pacate, toti suntem diferiti si reactionam diferit in absolut toate circumstantele. 

pe de alta parte, cand se intampla o schimbare pozitiva, atunci lucrurile stau altfel, perioada de adaptare este insesizabila aproape.

oricum mie imi place nostalgia, imi place sa-mi fie dor. :)

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #66 : Marți, 28 Iunie 2011, 03:49 »
stiu

cele 5 etape din manualele de psihologie nu sunt obligatorii..mai mult de atat pot exista in alta ordine, pot fi ciclic repetate sau pot exista sub alta forma...
timpul nu rezolva nimic...
trecerea timpului inlocuieste durerea cu altceva si atat ... timpul nu este decat timp si atat, nu vindecator... mintea unui om este ca si un calculator...informatia veche este inlocuita pe masura ce informatie noua este adaugata, dar asta numai daca dam unda verde si trimitem in recycle been... daca o informatie nu vrem sa o uitam(stergem) atunci creierul o stocheaza (sau incearca sa o faca) in memoria de termen lung, dar fiind biodegradabila si aceasta se sterge in timp ...
deci nu timpul lucreaza la transformarea dorului in nostalgie ci noi o facem...daca noi o facem voluntar atunci se poate face rapid printr-un efort de vointa si prin intelegerea mecanismului uitarii... pur si simplu lasi sau provoci o alta informatie sa ia locul celei vechi , sau mai bine zis si mai simplu ...un cui scoate pe altul si o indragosteala noua o inlocuieste pe cea veche...

julia

• Vizitator
« Răspuns #67 : Marți, 28 Iunie 2011, 07:12 »

da asa e, modelul asta descris aici e modelul kubler-ross de coping la durere, iar fazele nu sunt intodeauna liniare, te poti intoarce la o faza anterioara si o iei de la capat again and again. asta tine de fiecare. unii se agata de durere si suferinta ca nu au resurse sau nu pot sau nu stiu sa treaca mai departe.

dar pt asta iti trebuie timp, nu eu sau tu fixam asta, ci mecanismele noastre de functionare si protectie, independent de vointa noastra. deci da, cu timpul, ne “vindecam” – nu-mi place cum suna cuvintul dar ma grabesc si n-am altul. eu zic intotdeauna la suferinta – si slava domnului am avut destule – ca nu trec peste, ci trec cu ea mai departe, si asta in timp se realizeaza.

cind ne agatam de durere si n-o lasam sa treaca atunci asta se intimpla prin vointa noastra, ca raminem prinsi acolo, si subconstient ne agatam de suferinta ca de cel mai bun prieten. e chiar periculoasa exorcizarea durerii si arderea unor etape in timp record, ca se pot masca si reveni cind nu te astepti mult mai intense si dramatice.

julia

• Vizitator
« Răspuns #68 : Marți, 28 Iunie 2011, 07:14 »
...oricum mie imi place nostalgia, imi place sa-mi fie dor. :)

iti place sa-ti fie dor?? pe mine ma doare rau si sunt varza. nici nu mai sunt eu…

Offline janeta

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
« Răspuns #69 : Marți, 28 Iunie 2011, 12:09 »
Citat
iti place sa-ti fie dor?? pe mine ma doare rau si sunt varza. nici nu mai sunt eu…

daca iti e dor inseamna ca ai pierdut pe cineva  sau ceva , ori ca te-ai departat atat de tare incat imposibilitatea de a retrai ceea ce iti provoaca dorul este eminenta in momentul dat . si asta sigur ca doare si , ca sa te citez , "rau ".

cateodata imi e atat de dor incat imi doresc sa mor ca sa nu fiu nevoita sa mai simt durerea si ma mir ca dumnezeul in care cred ma lasa prada chinului si nu face ceva din ceea ce mi-as dori ca sa-mi curme chinul . sunt momente in care indoiala in posibilitatile lui pune zdravan stapanire pe mine si ma intreb : " qui prodest ?"

alta data dorul ia infatisarea placuta a momentelor traite candva si imi aduce un zambet in coltul buzelor , dureros , dar un zambet totusi ...

habar nu am pana la urma de ce trebuie sa parcurgem aceste etape din existenta noastra din care dorul face parte intrun mod inexorabil , dar tot ce stiu este ca daca ne este dor de cineva sau de ceva asta inseamna ca am fost , totusi , binecuvantati cu fiinte ori cu momente atat de frumoase incat merita sa ne fie dor de ele . si asta nu e deloc de neglijat...

Offline dl_prd

• Full Member
  • Mesaje postate: 161
« Răspuns #70 : Marți, 28 Iunie 2011, 14:56 »
cele 5 etape din manualele de psihologie nu sunt obligatorii..mai mult de atat pot exista in alta ordine, pot fi ciclic repetate sau pot exista sub alta forma...
timpul nu rezolva nimic...
trecerea timpului inlocuieste durerea cu altceva si atat ... timpul nu este decat timp si atat, nu vindecator... mintea unui om este ca si un calculator...informatia veche este inlocuita pe masura ce informatie noua este adaugata, dar asta numai daca dam unda verde si trimitem in recycle been... daca o informatie nu vrem sa o uitam(stergem) atunci creierul o stocheaza (sau incearca sa o faca) in memoria de termen lung, dar fiind biodegradabila si aceasta se sterge in timp ...
deci nu timpul lucreaza la transformarea dorului in nostalgie ci noi o facem...daca noi o facem voluntar atunci se poate face rapid printr-un efort de vointa si prin intelegerea mecanismului uitarii... pur si simplu lasi sau provoci o alta informatie sa ia locul celei vechi , sau mai bine zis si mai simplu ...un cui scoate pe altul si o indragosteala noua o inlocuieste pe cea veche...

ce simplu e sa asterni durerea asa in cuvinte, dar sa treci la fapte e mai greu,sa te rupi de trecut si sa traiesti in prezent asa cum e el cu bune si rele,  eu una nu reusesc asa usor sa ies din vechea indragosteala, mai ales ca nici nu mi s-au mai oferit sanse sa ma indragostesc de altcineva. :(

Offline fortuna777

• Hero Member
  • Mesaje postate: 864
« Răspuns #71 : Marți, 28 Iunie 2011, 15:16 »
nu stiu cat e vorba de a iesi din vechea indragosteala, pt ca eu vad indragostirea ca o faza de inceput care are mai mult conotatii fiziologice... si cat e  de fapt neputinta de a te rupe de acea rutina pe care ti-a oferit-o o relatie,... in sensul bun al cuvantului, acea nevoie de celalalt...

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #72 : Marți, 28 Iunie 2011, 16:21 »
nu stiu cat e vorba de a iesi din vechea indragosteala, pt ca eu vad indragostirea ca o faza de inceput care are mai mult conotatii fiziologice... si cat e  de fapt neputinta de a te rupe de acea rutina pe care ti-a oferit-o o relatie,... in sensul bun al cuvantului, acea nevoie de celalalt...

iertare ... dar chiar nu inteleg, mai  nimic!

ce legatura alre coada vacii cu stampila primariei?

pentru cei care nu stiu ca silviu este un altruist ... va spun acum!
cumparam lui silviu alta gonflabila - desi el se rasfata in tot chi (qi)-ul lui cu thai si in atmosfera thai ... si analizam nevoile, la noua ordine de nevoi ;D

acesta este doar o modalitate de a iesi din vechea indragosteala ...
metodele pot fi aplicate, functie de maestri!

peticim vechea indragosteala ... sau revolutionam revolutiile inabusite?
nihil sine deo

julia

• Vizitator
« Răspuns #73 : Marți, 28 Iunie 2011, 17:00 »
alta data dorul ia infatisarea placuta a momentelor traite candva si imi aduce un zambet in coltul buzelor , dureros , dar un zambet totusi ...

offff, jeanette, uite vezi asta e defectul tau: scrii asa frumos ca ma faci sa pling...
da,puiule, asa e, zimbesc si eu cind imi aduc aminte dar cind dau cu limba pe obraz vad ca din ochi curge apa sarata.
citeam undeva ca nu trebuie sa plingi ca ceva frumos s-a terminat, ci sa zimbesti ca s-a petrecut.

jeanette, mie acu mi-e dor de tine !!

silviu

• Vizitator
« Răspuns #74 : Marți, 28 Iunie 2011, 22:20 »
iertare ... dar chiar nu inteleg, mai  nimic!

ce legatura alre coada vacii cu stampila primariei?

pentru cei care nu stiu ca silviu este un altruist ... va spun acum!
cumparam lui silviu alta gonflabila
care alta? nu am avut niciodata o gonflabila. dar daca te oferi, eu accept 5000 de euroi ;D