Autor Subiect: Top 10 dintre cele mai spectaculoase grădini din lume care pot fi vizitate  (Citit de 55 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14132
Top 10 dintre cele mai spectaculoase grădini din lume care pot fi vizitate

Ca mare iubitor de flori și de natură în general, am vizitat, în călătoriile mele, o mulțime de parcuri și grădini. Dar, evident, într-o viață nu ai cum să le vezi pe toate, nici măcar pe toate cele mai frumoase. Așa că m-am mulțumit ca pe unele să le „văd” doar cu ajutorul internetului. Am adunat într-un clasament pe cele pe care le consider a fi printre cele mai frumoase. Desigur, poate există și altele cel puțin la fel de minunate; acesta este un top limitat la cunoștințele mele și, evident, unul subiectiv.

Top-ul a ținut cont de renume, peisagistica, istorie si biodiversitate. Am ales in clasamentul meu grădini foarte diferite (europene, asiatice, tropicale) pentru diversitatea stilurilor horticole.

1. Grădinile de la Versailles Gardens – Franța

Au fost create în secolul XVII de celebrul peisagist André Le Nôtre. Are peste 800 ha de grădini geometrice perfecte, fântâni monumentale, labirinturi vegetale. Constituie simbolul absolut al grădinilor formale franceze, una dintre cele mai influente din istoria peisagisticii.

2. Keukenhof – Olanda

Este una dintre cele mai mari grădini de flori din lume. Aici se plantează anual peste 7 milioane de bulbi, ce dau in perioada de înflorire, martie - mai, o adevărata explozie de culori. Keukenhof este simbolul culturii lalelelor olandeze.

3. Butchart Gardens – Canada

Au fost create într-o fostă carieră de calcar și are trei secțiuni tematice: japoneză, italiană, trandafiri. Sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase grădini din America de Nord. Sunt extrem de spectaculoase pe timpul iluminării nocturne.

4. Gardens by the Bay – Singapore

Am vizitat-o recent, este o grădină futuristă celebră și cunoscuta pentru Supertrees. Are doua secțiuni, Flower Dome si Raining Forest ambele sofisticat climatizate și cu ecosisteme rare. Este o combinație excepționala de tehnologie și botanică. Fara îndoiala este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri urbane din lume.

5. Nong Nooch Tropical Garden – Thailanda

Are peste 200 ha de grădini tematice: palmieri, cactus, bonsai, inspirate de stiluri europene și asiatice. Este foarte spectaculoasă vizual.

6. Kenrokuen Garden – Japonia

Una dintre cele trei mari grădini clasice ale Japoniei, celebră pentru echilibrul perfect între apă, relief și vegetație. Este la fel de spectaculoasă în toate anotimpurile.

7. Kirstenbosch National Botanical Garden – Africa de Sud

Este  situată la poalele Table Mountain si e considerata a fi una dintre cele mai spectaculoase grădini botanice naturale. Prezintă colecții impresionante de plante sud-africane (fynbos). O pasarelă suspendată prin copaci, face vizitarea spectaculoasa.

8. Villa d'Este Gardens – Italia

O adevărata capodoperă a grădinilor renascentiste italiene, un spectacol de apă și arhitectură. Sunt instalate sute de fântâni hidraulice...fără pompe. Face parte din patrimoniu UNESCO.

9. Longwood Gardens – SUA

Este una dintre cele mai spectaculoase grădini din SUA. Are sere gigantice, grădini formale și spectacole de fântâni, iar iluminările de Crăciun sunt celebre.

10. Majorelle Garden – Maroc

Le-am vizitat de vreo...30 de ori. De fiecare data la fel de emoționat și impresionat. Este celebră pentru albastrul Majorelle. A fost creată de pictorul Jacques Majorelle și ulterior restaurată de Yves Saint Laurent. Prezintă colecții spectaculoase de cactus și plante exotice.