Desi am avut diverse mijloace de transport, totul a fost f bine organizat, astfel nu am simtit oboseala. Si am tot fost indopati si pe avion si pe tren, am avut cu ce ne ocupa timpul.
Ghizii f bine pregatiti si simpatici . De la Suleyman serios si musulman, ne intalnim cu Sweedja imbracat in fusta, parul lung si o decoratiune pe cap. Ai fi zis ca fumeaza iarba non stop. De fapt este f serios, se imbraca in portul traditional, pe langa faptul ca este agricultor si cultiva cafea, part time e ghid turistic si se pregateste sa devina preot hindus. Nu mai zic ca e si bunic.
Bali ne intampina inca din aeroport cu aranjamebte florale, primim ghirlande de flori de frangipani la gat, vedem luminata o statuie uriasa de zei pe insula.
In Bali, inca de cand intri e altfel decat in alta parte, sunt temple peste tot , unul la 2 case, aproape, pt ca fiecare familie are templul ei, nu gasesti zgarie nori , si nici casa mai inalta decat inaltinea unui cocotier ; e totul verde ca intr-o gradina, un muzeu in aer liber. Pe marginea drumului intalnesti frecvent magazine si artizani de statui in piatra sau in lemn, vezi culturi de flori pt templu. Religia joaca un mare rol in viata cotidiana. Oamenii aprind betisoare parfumate, aduc jertfe flori si fructe in mici cosulete fin frunze de bambus dimineata in fata magazinului, pe nisipul de pe plaja, peste tot in semn de multumire si pt a se ruga pt prosperitate.
Hotelul la malul oceanului indian e plin de arbusti cu flori de frangipan pe care le gasesti mereu pe covorul de iarba, le iei le pui in par si mirosi parfumul exceptional. Valurile oceanului permit activitati acvatice precum snorkeling si surf, iar si lectiile sunt ieftine. La plaja sau la hotel ti se ofera sedinte de masaj pe care nu le poti refuza. Pe langa hotel, unde preturile sunt mai mari, ti se ofera masaj sau activitati acvatice la preturi mult mai mici de catre localnici si este legal sa convietuiasca si ei.
La hotel sunt si activitati cum sunt yoga dimineata pe malul oceanului sau aqua gym in piscina.
Excursia de familiarizare cu Bali e f interesanta , intram si simtim ca facem si noi parte din cultura insulei in templele lor, vedem oameni purifucandu-se in izvoarele din templu, intram la templu neaparat imbracati cu fusta traditionala ( sarong pe care o primim acolo), mancam la un restaurant superb cu o panorama suberba asupra de vulcanului si lacul lui numit Batur, trecem prin nemunarate sate frumoase cu temple vechi, am vazut ateliere de argint si lemn. De mare efect a fost plimbarea printr-un lan de orez in terase , unde ne-am facut poze in leagane, am mers cu covorul lui Aladin sau cu tiroliana.
Inotul cu delfinii a fost f emotionant pt toata lumea. Am fost atat de aproape de aceste fiinte inteligente si vesele!
Cine nu s-a putut desprinde de cultura locala, si lasa prada oceanului si plajei, au continuat cu o a doua excursie la templele Marele templu pur , vechea curte de justitie, in orasul pictorilor Ubud, unde am putut admira picturi in tehnica traditionala f minutioase cu personaje la cuĺturi agricole sau la serbari la temple, dar si tablouri moderne inspirate de cultura locala.
Turisele, si ghida noastra, am fost toate numai fete vesele si mandre. Sa vezi ce frumos ne statea toate imbrobodite si cu picioarele goale la moscheia din Jakarta dar si cu saronguri la temple.
Ne-m incarcat din Bali de o energie f pozitiva, de natura, de o bucurie sincera de intalnire cu o societate tanara in plina dezvoltare si optimista.
Mi sa parut o tara curata, primitoare si sigura pt turism.