Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Stockholm Archipelago. Acasa la ABBA.14 - 21 iunie 2025
admin:
Am inceput de ieri sa lucrez la un material informativ, care sa va ajute in pregatirea excursiei.
In primul si primul rand despre documente. Cetățenii români pot intra pe teritoriul Suediei cu un pașaport sau o carte de identitate aflate în perioada de valabilitate si nu au nevoie de viză. Deci ce aveti la indemana si cu ce faceti check in-ul la avion: pasaport sau carte de identitate. Nu le uitati acasa pentru ca nu veti putea calatori.
Vremea in perioada in care vom fi la Stockholm si zona apropiata acestuia:
- ziua ne putem astepta la maxim 20 grade si la un minim de 12 grade
- noaptea 7- 9 grade
Ziua va fi tot mai lunga, in timpul sederii noastre. In 14 iunie, cand ajungem noi acolo, rasaritul este la 03:30, iar apusul la 22:15.
Bagaje: chiar daca LOT-ul, compania cu care zburam, este mai marinimoasa, eu sunt nevoit sa fiu mai limitativ, datorita spatiului de bagaje de la microbuz. De aceea am anuntat inca de la lansare, la fel cum o fac la toate excursiile 8 + 1 in care se calatoreste cum microbuzul, ca dimensiunile bagajului de cala este limitat la 60x35x30 cm. Greutate, functie de cat puteti ridica si duce cu usurinta, pentru aici fiecare trebuie sa-si ia, sa-si duca in camera si apoi sa-l readuca singur la microbuz. In zona asta de Europa nu exista servicii de bell boys decat la hotelurile de lux si la niste preturi...
Pe langa troler, sa aveti cu voi un rucsac de 20 – 30 litri, urban sau montan, in care sa aveti in fiecare zi pregatita PELERINA de ploaie si nu una de taraba ci una minim semiprofesionala. Gasiti la orice magazin sportiv. Tot in rucsac in fiecare zi pe langa pelerina este recomandat sa aveti o geaca de alta grosime decat cea cu care sunteti imbracati, apa si pt situatia in care este soare, o sapca sau o palarie.
Imbracaminte - incaltaminte
Ati citit deja ce a am scris despre vreme, stiti care este profilul excursiei, stiti de asemenea ca o sa calatorim pe apa, asa ca este simplu de intuit ce aveti nevoie in bagaj.
Hai sa vedem si impreuna. In primul rand ganditi-va sa aveti la voi DOAR imbracaminte si incaltaminte sport. Nu aveti ce face cu altceva, nici macar casual. Acolo toata lumea este lejera, nimeni nu pune pret si eticheta pe cum este cineva imbracat. O sa-i vedeti si pe ei cum sunt imbracati si atunci o sa intelegeti mai bine la ce ma refer.
Nu aveti nevoie de geci groase, care sa va ocupe spatiu in bagaje ci de geci din material tehnic, eficiente. Recomand ceva care sa reziste si la vant si eventual la ploaie. Pe ambarcatiuni poate sa fie curent, asa ca sau o caciulita subtire, sau gluga. Sau o sapca buna. Luati 2 geci, de diferite grosimi.
La capitolul bluze la fel: materiale tehnice, diferite grosimi, sa va adaptati la vreme. Tricouri idem, sa nu transpirati in ele, deci material respirabil.
Incaltaminte cat mai comoda si neaparat purtata, sa nu va treziti acolo ca va jeneaza. Recomand sa aveti incaltaminte cu talpa aderenta, in special pentru iesirile in natura. Eu sunt fan HH, ei acopera toata gama de nevoi la ceea ce v-am scris pana acum.
Pantaloni lungi sport si o pereche de ceva urban, gen blugi, asta pentru turul de oras si muzee. Pentru drumetie neaparat pantalon elastic lung.
Bani. Moneda Swedish krona (SEK), ( 1 coroană suedeză este egala cu 0,47 RON, deci daca de exemplu vedeti ceva care este 100 SEK, asta inseamna in lei cca 50 ron)
Cash doar minim sa aveti la voi, peste tot se plateste cu cardul. Trebuie sa stiti ca Suedia nu este o tara deloc ieftina, deci asteptati-va sa cheltuiti ceva bani pt mancare.
Va dau cateva exemple: la fast food, un meniu tipic la McDonald's sau Burger King costă în jur de 10 euro (aproximativ 110 SEK) .
Un fel de mancare ieftin într-un restaurant fara pretentii costă în medie 13 – 15 euro.
Intr-un restaurante de nivel mediu, o masă cu trei feluri pentru două persoane poate ajunge la 50 euro.
Prânzurile speciale ("Dagens lunch"). Multe restaurante oferă meniuri de prânz între 15 și 18 euro, care includ adesea pe langa mancarea propriu-zisa si salată, pâine și cafea.
Drumetia pe care s-o avem in Parcul National Tyresta, va avea loc pe un traseu pe care am sa-l aleg functie de conditiile meteo. Daca vremea se anunta a fi frumoasa, o sa aleg unul mediu ca lungime (5 - 7 km) iar daca vremea nu este atat de buna, cu stropi si averse, atunci o sa facem unul mai scurt, de 2-3 km.
Pentru a avea o idee despre zona, am gasit un video a unui japonez care a drumetit in parc. Puteti urmari aici ceea ce a filmat si asa veti intelege cum trebuie sa fiti imbracati, care este gradul de efort etc.
In final va spun despre cum calatorim.
Pentru transferul de la aeroportul Stockholm Arlanda pana la hotel (care este situat in City Centre) vom lua in grupaj taxi-uri, urmand ca pentru fiecare masina sa se imparta suma de plata la numarul de pasageri. Cat costa taxi-ul? Depinde de trafic, intre 500 - 1000 SEK (250 - 500 lei). Deci daca impartiti la 3 sau 4 pasageri, o sa vedeti ca o sa va coste minim 65 lei si maxim (daca puteti urca doar 3) chiar si 165 lei. Drumul de la aeroport pana la hotel dureaza cca 45 minute.
Eu trebuie sa predau microbuzul pe aeroportul Arland in 21 iunie pana la ora 09:00, iar noi avem zborul la 10:30. Asa ca la intoarcere nu mai este nevoie sa platiti nimic.
Microbuzul cu care o sa calatorim este inchiriat din 17 iunie ora 09:00 pana in 21 iunie ora 09:00. In 17 iunie voi o sa mergeti in croaziera la palat si va intoarceti in jur de 18:00. In timp ce voi o sa fiti in excursia optionala, eu am sa merg dupa microbuz, la aeroport. Ne reintalnim cu totii la hotel, luam bagajele si de acolo vom pleca spre locatia in care o sa stam urmatoarele zile: Vår Gård Saltsjöbaden 4*. Drumul este scurt (20 - 30 km), dar depindem de aglomeratia de la iesirea din Stockholm. Oricum in maxim o ora vom fi la hotel.
In ziua de 18 iunie avem un traseu mai lung de cca 300 km, care va include vizitarea Sigtuna, Upssala si Enkoping. Vom pleca dimineata devreme, dupa micul dejun si ne vom intoarce seara tarziu. Acum cateva lucruri despre cum se calatoreste intr-un microbuz de 8 + 1 locuri. Patru dintre voi ati mai fost cu mine in excursii de acest gen, patru nu. Dar cred ca oricine, macar o data pana acum a fost cu o astfel de masina. Nu aveti spatiul dintr-un autocar sau un microbuz de 18 - 22 locuri dar este suficient inca sa stati comod. In fata o sa fie doua locuri, este vizibilitate mai buna, dar spatiul este mai mic. O sa vedem care sunt cei mai subtiri si o sa-i "invitam" sa stea in fata. :)
Pentru a nu-i deranja pe cei imediat alaturati o sa am rugamintea si intelegerea sa respectati o regula care de fapt exista pe orice vehicul care transporta pasageri: sa nu mancati mere, batoane, biscuiti, mai stiu eu ce. Pentru ca asta deranjeaza pe ceilalti. O sa avem destule opriri in care puteti manca, nu va faceti griji de pauze. Apoi incercati sa fiti cat mai toleranti posibili cu ceilalti, am organizat aceasta excursie ca o vacanta cu prieteni si asa as dori sa fie.
In ziua de 19 iunie o sa avem drumetia, iar capatul de traseu este apropiat de hotelul in care stam, deci nu avem de mers cu masina decat putin. In 20 iunie o sa fie doar 160 km, cu opriri in Södertälje si Mariefred. Mai ramane sa calatorim impreuna cu microbuzul in ultima zi, 21 iunie, de la gazda noastra Vår Gård Saltsjöbaden pana la aeroportul Arland (sunt cca 70 km, parte pe centura Stockholm-ului). Putin si in aceasta zi, in jur de o ora - o ora si jumatate.
Deci nu avem mult de stat in microbuz impreuna, de aceea am sa va rog mult de tot, ca acest timp sa-l facem cat mai placut si sa nu deranjam pe ceilalti.
Acest mesaj va fi transmis astazi si Email, insotindu-l de:
- programul excursiei, detaliat
- hotelurile in care o sa stam
- servicii incluse/neincluse in tariful de excursie
admin:
Am scris pe Email-ul transmis:
Pentru data de 15 iunie v-am propus 3 vizite pe interior. Daca doriti sa le vedeti este nevoie sa va cumparati singuri bilete, sau sa-mi transmiteti pe Email, pana pe data de 22 mai, optiunea de a vi achizitiona eu.
• Palatul Regal din Stockholm https://kungligaslotten.actorsmartbook.se/default.aspx?category=1
Programul de vizitare este 10:00 – 17:00. Un bilet costa 220 Kr. Vizitarea se face fara ghidaj, individual. Ora de intrare 11:30. Timp de vizitare: cca 2 ore.
• Muzeul Skansen (etnografic) https://skansen.se/en/plan-your-visit/opening-hours-and-prices/
Program: 10:00 – 18:00. Un bilet costa cca 285 Kr. Ora de intrare: 15:00. Timp de vizitare: 2 ore.
• Muzeul ABBA https://abbathemuseum.com/en/prices-opening-hours
Program de vizitare: 10:00 – 20:00. Un bilet costa cca 300 kr. Vizitarea se face fara ghidaj, din experienta dureaza 1.5 - 2 ore. Ora de intrare 18:00.
Eu am sa-mi fac saptamana viitoare rezervari la toate cele 3 obiective. Daca doriti sa le vizitati cf programului este nevoie sau sa va cumparati singuri bilete sau sa-mi transmiteti pe Email, pana pe data de 22 mai, optiunea de a vi le achizitiona eu. Dati reply acestui Email si eu va ajut, cu conditia sa primesc raspuns pana in 22 mai. Dupa aceasta data eu plec din tara si ma intorc doar inainte de plecare la Stockholm.
admin:
Am primit foarte promt, raspunsuri de la:
Rodica S
Simona P
Eugenia C
Toate trei si-au exprimat dorinta de a le ajuta cu achizitionarea biletelor. Luni am sa incep deja sa rezerv, deocamdata pentru cele trei si pentru mine. Mi-e frica de disponibilitatea la orele de intrare dorite, de aceea am sa ma grabesc ca deja de luni 19 mai sa incep cu achizitionarea.
Si daca tot am intrat aici doua lucruri:
- prizele in Suedia sunt ca la noi, tip F, deci nu aveti nevoie de adaptor
- despre limba. Majoritatea oamenilor vorbesc bine engleza, în afară de suedeză, care este limba lor principală.
Cateva cuvinte/expresii super-uzuale
1. Hej (bună!)
2. Tack (mulțumesc!)
3. Förlåt (imi pare rău)
4. Var ligger…? (Unde este…?)
admin:
Asa cum scriam in ultimul mesaj, luni deja am sa fac primele rezervari pentru cele 3 muzee:
• Palatul Regal din Stockholm https://kungligaslotten.actorsmartbook.se/default.aspx?category=1
Programul de vizitare este 10:00 – 17:00. Un bilet costa 220 Kr. Vizitarea se face fara ghidaj, individual. Ora de intrare 11:30. Timp de vizitare: cca 2 ore. La rezervare nu se solicita ora de intrare, este posibil sa fie vizitat oricand intre orele 10:00 - 17:00.
• Muzeul Skansen (etnografic) https://skansen.se/en/plan-your-visit/opening-hours-and-prices/
Program: 10:00 – 18:00. Un bilet costa cca 285 Kr. Ora de intrare: 15:00. Timp de vizitare: 2 ore. La rezervare nu se solicita nici ora de intrare si nici macar data. Cu acest bilet de poate intra oricand (o data) in perioada 30/4-28/9 2025
• Muzeul ABBA https://abbathemuseum.com/en/prices-opening-hours
Program de vizitare: 10:00 – 20:00. Un bilet costa cca 300 kr. Vizitarea se face fara ghidaj, din experienta dureaza 1.5 - 2 ore. Ora de intrare 18:00. La rezervare se solicita alegerea unui interval de check in (intrare), iar pentru mine si cele 3 am ales 18:00 - 18:30. Acesta este un muzeu mai mic, cu acces limitat, de aceea trebuie neaparat rezervare in avans.
Deci Rodica S, Simona P, Eugenia C - biletele voastre sunt cumparate, se afla la mine.
In ultimul Email transmis mi-am oferit ajutorul pentru rezervarea acestor obiective (pentru cine doreste), dar am limitat primirea raspunsurilor la 22 mai. Deci pentru cei care imi mai transmit optiunea lor pana in 22 mai, in acea zi am sa le fac rezervare.
Tot in acea zi se vor emite din agentie facturile pentru toate optionalele, evident la ce a optat fiecare.
Cei care nu au reusit sa-mi transmita pana la data de 22 mai Email-ul cu rezervarea intrarii la muzee si VOR SA MEARGA, o sa-si poata cumpara fiecare in parte biletele, folosind link-urile pe care le-am postat mai sus si informatiile trecute in dreptul lor.
admin:
Am facut si ultimele rezervari, pentru Felicia N (toate cele 3 muzee) si Angelica G (2 muzee: Royal Palace si Abba).
Acum transmit in agentie sumele totale de plata pentru:
optionale:
16 iunie (10:00 - 12:15) Stockholm Highlights Boat Tour - Boat Ticket - toti ati optat, deci va aparea in factura la toata lumea
16 iunie (15:00 - 18:00) Arhipelago Boat Tour - toti ati optat, deci va aparea in factura la toata lumea
17 iunie (12:00 - 18:00) Drottningholm tur si retur + Entrance ticket Drottningholm Palace & Chinese Pavillion - toti ati optat, deci va aparea in factura la toata lumea
intrari muzee si obiective:
15 iunie (11:30 - 13:30) Royal Palace - pentru Simona P, Eugenia C, Rodica S, Angelica G si Simona N
15 iunie (15:00 - 17:00) Muzeul Skansen - pentru Simona P, Eugenia C, Rodica S si Simona N
15 iunie (18:00 - 20:00) Muzeul ABBA - pentru Simona P, Eugenia C, Rodica S, Angelica G si Simona N
Este ultimul meu mesaj. Urmeaza sa plec din tara cu grupul de Tarile Baltice, o sa ma intorc doar inainte de plecare. Voi avea acces limitat la net, pentru ca programul pe care o sa-l am ca insotitor de grup imi va lua practic tot timpul.
V-am transmis toate informatiile, aveti biletele de avion, v-am ajutat (pe toti cei care mi-ati solicitat) cu rezervarea pentru optionale si intrari la muzee, practic din partea mea nu mai este nimic de spus si de facut.
Ne vedem pe aeroport, cu o zi inainte de plecare am sa intru aici sa confirm ora de intalnire. Spor la bagaje!
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă