Autor Subiect: Dubai, nebunie pe inaltime  (Citit de 793 ori)

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13265
Dubai, nebunie pe inaltime
« : Vineri, 19 Ianuarie 2024, 09:37 »
Am fost curios sa vad aceasta Mecca turistica, desi nu sunt fan al acestui tip de destinatie. Prefer natura, sit-urile medievale, orasele vii asa cum sunt Napoli si Rio. Dar daca este o Mecca atunci este un must see pentru cei care lucreaza, asa ca mine, in turism. Deci haide si eu acolo. Ocazia perfecta a fost croaziera de Anul Nou, cu Singles Camp&Travel.

Cu ce impresii ma intorc? Cu aceea ca intradevar are cateva repere interesante, dar per total ca destinatie este departe de ceea ce ma asteptam dupa prezentarile facute acestui oras de influencerii nostri mioritici.

Dupa parerea mea este un imens balon cu sapun imobiliar umflat de cei care au interese in acest sector. Iar pentru a fi vandut, proiectul asta imobiliar este impachetat si impanat cu cateva “perle turistice” si atractii comerciale.

Cu cat mai multi turisti, cu atat mai mari sansele de a vinde noi apartamente. O reteta perfecta: atrage curiosi si asteapta apoi sa vezi ce cade in navod.

Pentru a intelege febra imobiliara din Dubai ma pun in locul unuia care vrea sa investeasca acolo, mai intai ma intreb, cum este si normal: ce argumente am sa cumpar un apartament in Dubai si daca decid sa iau unul, ce fac cu el?

Pai hai sa vedem care este structura cumparatorilor de apartamente din categoria premium - lux. De departe cei mai multi cumparatori sunt rusi, in special dupa inceputul razboiului cu Ucraina. Acum s-au trezit chinezii, ma refer la cei bogati si cred ca deja au depasit pe rusi. Curios pentru ca in Dubai nu vezi nici un chinez. Intr-un clasament "oficial" pentru 2022 (nu exista inca date pentru 2023), cei mai multi cumparatori provin, in ordine, din: India, Marea Britanie (nu va ganditi cumva ca sunt englezii, galezii sau scotienii ci cei care detin mai nou suprematia in impobiliare in UK: indieni, pakistanezi, arabi etc), Italia (dar nu italienii aceia care face afaceri curate, ci discutam aici de cei care vor sa piarda urma banilor castigati in stil mafiot), Rusia (sunt o multime de rusi cu bani, care sunt mereu in block-starturi pentru a fugi din tara in caz de nevoie), Franta (alta tara cu probleme mari de coruptie), Canada (sincer nu-mi pot explica prezenta acestei tari in top, nu am gasit vreo motivatie), Egipt.

Dupa parerea mea, majoritatea celor care cumpara in Dubai, o fac doar pentru a avea un refugiu in caz ca la ei in tara lucrurile se tulbura, incluzand in asta si situatii in care se intra in conflict cu autoritatile. Si trebuie sa o stearga rapid, intr-un loc sigur in care sa fie protejati si in nici un caz extradati. Cred ca sunt extrem de putini cei care efectiv investesc, adica spera ca peste cativa ani preturile au sa fie substantial mai mari. Astia sunt saracii cei creduli, cei care nu analizeaza ca un oras nesustenabil nu poate sa ofere in timp, o crestere a preturilor la imobiliare. O scadere da, dar in nici un caz o crestere.

Din grandomanie, dar si din nevoia de a atrage cat mai multi turisti (de un anumit profil) a caror apetenta pentru a cumpara ceva este destul de ridicata, au creat cateva mega-atractii. Nu sunt multe, dar sunt intradevar extreme.

Hai sa iau pe rand cateva din acestea, adica ceea ce ar putea atrage dpdv turistic in Dubai.

Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume și se spune una din atracțiile de neratat din Dubai. Are o înălțime de 828 de metri și este amplasată în inima orașului. Clădirea mai este renumită și pentru lifturile cu cea mai mare viteză din lume.



Am cumparat bilete online cu ora prestabilita. In termeni turistici se intelege ca te duci la ora programata si intri. Poate nu direct, dar toleranta poate fi de maxim 15-30 minute. Noi am stat 2 ore! Inadmisibil. Sute si sute de oameni asteptand sa ajunga o data sus. Nu tu apa, nu tu zone de odihna. Doar in picioare. O turma lunga care inainteaza cu viteza melcului. Ajuns sus, dar nu acolo unde ai crede ci undeva la mijlocul turnului dai de o zona destul de mica si de o vizibilitate limitata. Merita? Pentru mine unul, categoric nu. Ca idee de perspectiva aeriana a Dubaiului poate ca da, dar sa stai pt imaginea asta 2 ore la urcare si una la coborare…oh, nu. Sfatul meu: taiati aceasta atractie de pe lista.

Sub Burj Khalifa se afla una dintre cele mai mari fântâni arteziene muzicale din lume. La fiecare 30 minute aceasta trimite, pentru 5 minute, jeturi puternice de apă până la 150 de metri înălțime și le face să danseze pe ritmul unor piese muzicale.



Foarte frumos acel loc, este cel mai armonios pe care l-am vazut in Dubai. Cel mai spectaculos este să vizitați fântâna seara, la apus de soare.

Palm Jumeirah - visul unui emir

Palm Jumeirah este un arhipelag de insule artificiale, poate cea mai emblematica atracție din Dubai. Insula are forma unui palmier și fiecare dintre cele 16 frunze ale insulei găzduiește hoteluri luxoase, vile superbe, cu plaje private.



Pentru a vedea “palmierul” este nevoie sa urcati intr-un turn la carui baza se afla St Regis, un hotel de lux si un mall.

Cu un lift rapid se urca pe puntea de observație situată la o înălțime de 240 de metri. Inainte de urcare se prezinta proiectul The Palm. Interesant loc, mi-a placut.

Dubai Miracle Garden este un loc cu adevarat impresionant. Ar fi frumos sa te plimbi si sa admiri minunatia creata cu peste 50 de milioane de flori și 250 de milioane de plante. Asta daca nu ar fi asa aglomerat. Valuri de turisti se revarsa acolo continuu, iar asta reduce mult din farmecul acelui loc.



Este cea mai mare gradina de acest tip in lume. Are 72.000 mp, fiind conceput ca o expoziție impresionantă de clădiri de poveste acoperite si transformate complet în exponate din flori colorate.

Există o mulțime de atracții pentru vizitatori. Puteți parcurge aleea în formă de inimă, sau să va plimbați în mijlocul castelelor florale cu peisaje nocturne iluminate și case de dimensiuni reale sau puteți admira un Airbus A380, din flori!

Foarte frumos totul, dar foarte aglomerat.

Acvariul din Dubai Mall. Biletul de intrare costa de 4 ori mai mult decat in Bangkok. Supraaglomerat, mic, cu smechereala fast-track. Nu recomand, chiar daca pare din prezentari foarte interesant. Raportul pret/ceea ce ofera este total disproportionat.



Global Village - un loc interesant dar ca oricare altul din Dubai, foarte aglomerat. O imensa curte interioara flancata de pavilioane pitoresti ce reprezinta mai mult de 90 de culturi cu ce au mai reprezentativ. De la delicioasa miere din Yemen, carpete din Afganistan, ulei de argan din Maroc, coliere din Spania, pana la fructe dezhidratate din Thailanda.



Fiecare paviliom de la cel egiptean pana la cel ce reprezinta Italia, de cel vietnamez pana la Oman fiecare te aduce un pic in cultura fiecarei tari.

Sunt acolo concerte, restaurante, locuri de picnic, cam tot ce-ti poti dori seara.

Mi-a placut, recomand acel loc.

Dubai Creek - am ajuns intamplator acolo cautand o terasa in care sa stam seara. Nu am gasit asa ceva, in schimb am admirat atmosfera placuta de seara. Barcute ce taie apa in sus si in jos. Chiar si vase mai mari, ce servesc cina tip bufet.



Dubai Marina Face parte dintr-o zona mai larga ce cuprinde o plajă de 1,7 km, un port plin de iahturi luxoase și zgârie-nori, Dubai Marina și JBR (Jumeirah Beach Residences). Este un loc foarte potrivit pentru a petrece o seara, la plimbare sau intr-o croaziera.



A fost votată printre cele mai frumoase 50 de cartiere din lume de către editorii internaționali ai Time Out. Mereu are loc câte ceva la The Beach de la JBR, un bulevard de la țărmul mării, plin de magazine și restaurante. Cu o pistă de alergat lungă de 600 de metri și echipamente pentru exerciții în aer liber, weekend-urile găzduiesc, în mod regulat, evenimente cu intrare liberă, de la focuri de artificii, muzică live și reprezentații de artă stradală până la carnavaluri și întreceri freestyle cu bicicletele.

Dubai Emirates Mall Nu va inchipuiti cumva ca o sa mergeti in Dubai si o sa faceti cumparaturi chilipir. Nici vorba. Este intradevar un loc bun de shopping, dar pentru cei care nu-si fac socoteala la bani si nu se uita la pret. Sunt multe marci de renume, un soi de mici out-let-uri dar cum nicaieri in lume adevaratele brand-uri nu sunt ieftine, nu o sa gasiti nici in Dubai ceva bun si ieftin. Ba poate chiar un pic mai scump decat in alte parti. Asta cred pentru ca se mizeaza pe apetenta de shopping a profilului de turist care ajunge in Dubai.

Gasiti aici in Emirates Mall o partie de schi perfect functionala (de care multi din grupul cu care am calatorit au fost tare incantati),



un complex cinematografic, 560 de magazine și standuri. Puteti face cumpărături, sa luați masa sau doar sa va plimbati pe sub elegantul Dom al modei, cu tavanul său din fier forjat, care amintește de garile din Europa.



Muzeul Viitorului care arata spectaculos pe dinafara, dar pentru a-l interior este scump, iar viitorul nu este al planetei ci al Dubai-ului.



Concluzia mea dupa ce am vizitat Dubai: orasul traieste acum printr-o faima creata artificial. Scopul? Pur imobiliar. De proiect turistic asa cum apare prezentat nu poate fi vorba. Nu este nimic atat de atractiv si comod de vizitat incat sa atraga pe termen lung. Calculul meu este ca aici nu se poate discuta de sustenabilitate dpdv turistic. Si cum nu exista alte industrii, nu vad cum pe viitor, acest mega oras se va putea auto-intretine.

E de vizitat? Da, dar doar pentru curiozitate. Este fara indoiala o destinatie supraevaluata. Interesanta, pe alocuri impresionanta, dar in nici un caz la ce va asteptati citind ce spun pe la noi cei platiti sa ridice in slavi cate o destinatie.

E de investit acolo dpdv imobiliar? In nici un caz, nu exista nici un argument ca acel gigant construit in desert sa poata supravietui pe termen lung. Este un balon care se va sparge imediat ce va scadea interesul de a cumpara.

Offline E_Cristina

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
Re: Dubai, nebunie pe inaltime
« Răspuns #1 : Marți, 27 Februarie 2024, 08:17 »
 :applause: