Autor Subiect: Vis de seic: Sir Bani Yas  (Citit de 216 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13268
Vis de seic: Sir Bani Yas
« : Vineri, 19 Ianuarie 2024, 08:25 »
Vizionarul seic al Abu Dhabi-ului, Zayed bin Al Nahyan, a creat un sanctuar plin de viata, pe o insula complet desertica. Cu un efort financiar si uman extraordinar. A transformat o insula inospitaliera intr-o oaza verde plina de animale si pasari. Un soi de Eden.









Un minunat loc de popas pentru vasele de croaziera.



Dupa un minitur de insula in care ai ocazia sa vezi girafe, gazele, flamingo, pauni, gaste si rate ajungi pe o plaja excelent amenajata, cu blue flag. Sute si sute de scaune solare, baruri si restaurante de plaja, la doar doi pasi de vasul de croaziera.



In decembrie - ianuarie temperatura apei este buna, asa ca pe langa tolaneala la soare, te poti bucura balacindu-te in apa marii.

Mai intai s-a creat o infrastructura rutiera si de alimentare, apoi s-au plantat 1.5 - 2.0 milioane copaci rezistenti la zona desertica.

Insula nu are rauri, nu are izvoare, iar necesarul de apa este urias. Fiecare planta sau copac este udata printr-o uriasa retea de tubulaturi. A fost montata o conducta submarina care aduce apa, de pe continent pana pe insula. 220 km de tubulatura trasa pe sub mare. Asa insula a devenit un soi de oaza verde.





Exista nu doar specii aduse de om, ci si unele care au gasit aici conditii favorabile. Intr-o zona de laguna poposesc des carduri intregi de pasari flamingo.



Este primul loc din lume in care vad padure de mangrove plantata. Pana acum stiam si mi s-a spus ca acest tip de copaci, cu radacini adaptate la a rezista in apa sarata, nu pot fi plantati ci cresc doar in mod natural, spontan. Uite ca se poate, am vazut cu ochii mei. Sunt inca arbusti, dar probabil cu timpul vor deveni niste copaci vigurosi creandu-se astfel o adevarata padure de mangrove asa cum se poate intalni in Thailanda, Indonezia, Mexic etc.

https://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2024/01/Untitled-6-1.jpg

Au fost aduse din Sudan si Etiopia girafe, sunt acum in jur de 60 libere pe insula. Sunt acolo, la fel stramutate din Africa mai multe rase de gazele si antilope si niste animalute ce seamana cu marmotele.

Numarul animalelor este sub control, pentru a nu se inmulti prea mult, masculii sunt separati de femele.

Traiesc pe insula chiar si doi gheparzi, un mascul si o femela, dar pentru ca incepusera sa vaneze in exces, au fost separate si acum traiesc intr-un tarc, fiind hranite de ingrijitorii de pe insula.



Tot intr-un tarc mare isi duc viata linistita pauni si emu, un soi de strut care traieste in Australia.





Insula are 87 kmp, este mai mare decat cea pe care se afla Abu Dhabi.



Pe insula exista 3 hoteluri si un palat al seicului, urmand sa mai fie construit inca unul.

Hotelul Antara si bungalow-uri:





Nu exista locuitori ci doar muncitori care lucreaza pe insula. Am inteles ca in total vreo 3000.

Urme ale existentei umane pe aceasta insula sunt destul de multe, incepand cu perioada neolitica (8000 de ani in urma).

Au fost dezgropate ruine ale unor manastiri crestine, construite in sec 7-8. Se pare ca erau 8 astfel de asezaminte monahale pe insula. Discutam deci de perioada pre-islamica si de islamismul timpuriu. Ruinele sunt foarte bine puse in valoare si prezentate turistilor.





Nu stiu cum rezistau oamenii aceia pe Sir Bani Yas. Am inteles ca gasisera o sursa de apa, dar in rest chiar nu pricep cum se descurcau cu hrana. Cred ca pestele era baza alimentatiei, se gaseste din belsug in apele de cristal azuriu ce scalda tarmurile insulei.

Pe tarmuri au fost gasite de asemenea semne de locuire, au existat pe insula cateva sate a caror locuitori se ocupau cu gasirea de perle si pescuit.

Sir Bani Yas este considerat un soi de leagan al civilizatiei din Abu Dhabi.

Am vazut eoliene, panouri solare si dupa cate am inteles se produce suficienta energie pentru ceea ce exista acum pe insula, nu mai este nevoie sa fie adusa de pe continent.

Uimitor ce s-a putut face aici!