Autor Subiect: Doha. Soimi, aur si camile  (Citit de 461 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13268
Doha. Soimi, aur si camile
« : Marți, 09 Ianuarie 2024, 17:22 »
Exceptional oras. Totul este gandit, construit si intretinut ireprosabil. Un loc total diferit de Dubai si Bahrain. Te impresioneaza imediat ce intri in port. Treci printr-un tunle acvariu cu o multime de pesti.



Impresionant de modern, dar in acelasi timp traditional. O armonie perfecta, care nu poate trece neobservata.











Vechile pasiuni, indeletniciri si mestesuguri sunt evidentiate subtil, cu rafinament, grija si emotie. Nu este nimic doar prezentativ si decorativ sau repetat ca leit motiv. Discret si totusi evident si foarte usor de observat si inteles.





Nu am vazut pana acum un loc in care oamenii sa iubeasca atat de mult soimii, atat de mult incat au clinici specializate, cu toate serviciile si posibilitatile de investigare. La parter, un automat la care prezinti reteta, achiti si primesti medicamentele prescrise. La fel cum ai cumpara o cafea.



Impresionant sirul de camile incalecate de oameni imbracati in kaftane albe, care strabat de 2 ori pe zi gazonul din fata Parlamentului.



Nu departe de cladirea in care functioneaza institutia legislativa, un tarc de camile curate, bine hranite, rasfatate. Totul pentru a aminti de unde s-a plecat, cum au trait sute si sute de ani cei dinaintea fericitei generatii de “petrolisti.





Erau acolo, nu departe de souk si cativa caluti. Unul dintre ei mi-a adus aminte de diaflimul pe care-l rula tata in serile de iarna: El Zorab.





Pentru o jumatate de ora am poposit in Souq Waqif, kilometrul “zero” al orașului. Este piața veche din Doha, dar nimic nu mai aduce acum cu locul din care lumea isi facea cumparaturile.



Clădirile vechi au fost reconstruite, totul e amenajat impecabil si pastrat foarte curat. Gasesti acolo mici magazine care vand imbracaminte traditionala, condimente, ceaiuri, parfumuri cu arome orientale si evident aur. Pe terasele restaurantelor poti savura o cafea arabica sau un ceai cu lapte. Foarte foarte placut la gust. Langa, poti lua o chabati cu ou si branza, un soi de placinta pe lespede de la noi dar cu umplutura.



Eu am primit asa ceva de un localnic cu care intrasem in vorba. Qatarezii par foarte ospitalieri cu turistii, cel putin cu impresia asta am plecat de acolo.

Apropo de ospitalitate: ne explica ghida ca o invitatie acasa la cineva nu inseamna ca fiind una de familie: doar barbatul este invitat. Iar primirea nu se face in intimitatea casei ci intr-o camera anexa, gandita special pentru asta. Se numeste masriz.

Revenind la souk, interesant este ca o zona a targului este dedicata pasarilor si animalelor mici: ratuste, papagali, pui de iepure, broscute testoase si chiar gaini.







Doha nu este un oras vechi, a fost fondat tarziu, in 1825. Numele provine de la cuvântul arab „dohat” – golf sau strâmtoare.

Ce este foarte interesant in  Qatar este ca localnicii sunt minoritari. Doar 300.000 din cei 2.6 milioane de locuitori sunt qatarezi. Restul sunt indieni, nepalezi, filipinezi și pakistanezi.

Daca vrei sa muncesti gasesti relativ usor ceva de facut. Doar ca trebuie sa ai contract. Daca nu ai asa ceva sau ti-a expirat contractul de munca, ai la dispozitie 30 zile sa inchei altul sau sa parasesti tara.

Mi-a placut mult Katara Cultural Village. Sunt multe locuri in Doha unde gasesti amprenta artei, dar aici este cea mai pregnanta. Zona este principala destinație pentru artă și cultură. Două moschei impunătoare, Katara Masjid și Golden Masjid, dar și un amfiteatru de inspiratie greceasca.





Langa un minaret imbracat in mozaic, “Casa Pasarilor”, doua oua uriase dintr-un material ce imita lutul, cu o multime de gauri prin care pot intra si cuibarii porumbeii.



Au fost construite niste coline, o adevarate oaze de verde,  puternic si permanent irigate.

Am vazut si plaje, dar din pacate femeile nu pot folosi costumul de baie. Este impus dress code care se numeste burkini. In hoteluri, in spatiul privat al acestora se poate sta in costum de baie, dar pe plaja publica, nu este permis decat burkini.

Corniche mi-a adus aminte de Casablanca, atat doar ca acolo nu este aceiasi revarsare de lux si modern. Are 7 kilometri si se intinde de-a lungul golfului Doha, legand West Bay de centrul orașului. Exista o alee pietonala, o promenada pe malul marii de unde se pot  admira numeroasele clădiri uriase de cele mai futuriste si fanteziste forme.



E locul perfect pentru un apus de vis, dar și unul in care te poti bucura de o briză racoritoare.

Un loc incredibil de frumos este Perla Qatarului. Daca vrei sa-ti areti statutul social, atunci musai sa ai un apartament acolo.

Locul miliardarilor, al yaht-urilor exclusiviste și al localurilor de lux! O insulă ce a fost descrisă drept "Mica Veneție". Iar in mijlocul insulei o alta insula. O nebunie de lux si opulenta. Vitrinele magazinelor prezinta haute couture, rochii si accesorii ale celor mai importante case de moda din lume.

In apropierea Galeriilor Lafayette am intrat intr-un magazin de super-lux, cu preturi ametitor de mari: o apa minerala costa…50 de euro, in timp ce un otet balsamic era cateva sute de euro…

In galerii sunt doar marci de lux printre care: Chanel, Berluti, Karl Lagerfeld și Marc Jacobs. Galeriile Lafayette ocupa aproximativ 15.000 de metri pătrați de spațiu comercial, in care sunt prezentate cca 400 de mărci.





















Piața de aur. Doha are multe locuri spectaculoase, iar unul dintre ele este Piața de Aur. Situată în centrul orașului, aceasta e mai mult decât denumirea pe care o are, aceea de piață. E practic un întreg complex de magazine, amplasate în 3 clădiri mari.

Înăuntru e un adevărat ritual de prezentare a bijuteriilor din aur, putand fi admirate si alese de la piese simple pana la unele extrem de elaborate.

Muzeul de Artă Islamică este primul de acest gen deschis în statele arabe. O colecție impresionantă de artă islamică prezentata pe o suprafață de cca 45.000 de metri păstrați. Sunt aici pastrate si prezentate manuscrise, textile și multă ceramică.

Aici găsiți una dintre cele mai impresionante colecții de artefacte islamice din lume, cu elemente din Egipt, Turcia, Irak, India sau Iran.

Am iesit din port lasand Doha in urma, nu inainte insa de a avea o imagine panoramica de seara, a zonei de zgarie nori. Minunat!



Orasul se poate vizita doar iarna, atunci cand temperaturile coboara de la 50 de grade pe timp de vara pana la 25 de grade.