Arhiva > Arhiva

Eminescu: Luceafarul poeziei romanesti sau nationalist?

<< < (6/27) > >>

raskolnikov:

--- Citat din: maria171 din Marți, 13 Aprilie 2010, 14:40 ---zi si tu un scriitor roman care iti place

--- Terminare citat ---

Ce ai inteles? Am zis ca imi place foarte mult Voiculescu, insa numai operele scrise dupa iesirea din puscarie ("ultimele sonete...", "Zahei orbul". "Lostrita", "Ultimul berevoi" etc) si publicate la cativa ani dupa moartea sa, constituind poate cea mai mare revelatie a literaturii de dupa '44. E bun rau V.V., n-am glumit si crede-ma ca prefer sa-l recitesc pe el decat pe Eminescu, dar inaintea amandurora pe Arghezi, cel pe care strainii care s-au specializat in literatura romana, deci sunt imuni la dogmele si sabloanele tampite cu care am fost educati, il considera "cel mai mare poet roman", parere la care subscriu intrutotul, cu completarea ca eu il consider unul dintre cei mai mari poeti din literatura universala. El este cel intraductibil, nu Eminescu, cel care a versificat in romana niste motive preluate din poezia romantica germana, toate de mult banalizate in Europa. De fapt, el a descoperit romantismul la multa vreme dupa ce acesta isi daduse ultima suflare pe continent si cazuse de decenii in desuetudine. Dar asta nu-i miscoreaza prea mult enormele merite...

maria171:
mai sa fie
nu as fi crezut ca iti place zahei
 :)
si sonetele
capul de zimbru cand a fost scris?

raskolnikov:
Nu se prea stie cand au fost scrise, probabil inainte de '58, cand a fost aruncat in puscarie tocmai pt poeziile sale religioase, dar si pt alte cateva culpe imaginare, caci e putin probabil ca postumele sale - publicate majoritatea intre 64 si 68 - sa fi fost scrise in anul pe care l-a mai trait dupa iesirea din inchisoare. Inclusiv dupa '90 i-au aparut cateva scrieri inedite, iar cativa ani anterior un volum de publicistica si memorialistica, "Ganduri albe", in care relateaza intamplari nostime despre ilustrii sai colegi de liceu Gheorghe Ciprian (un mare actor si dramaturg interbelic, "Capul de ratoi" si "Omul cu martoaga", buzoian de-al lui) si mai ales Urmuz, marele "inventator" al literaturii absurdului, precursor si maestru recunoscut al lui Eugen Ionesco, cel care l-a si popularizat si tradus in Franta. Dupa cum se stie adevaratul nume al lui Urmuz era Demetru Demetrescu-BUZAU, ultima particula a numelui adaugand-o, ce-i drept cam la misto, in onoarea bunilor sai prieteni si colegi de la Sf Sava (parca), V. Voiculescu si Ciprian, originari din judetul amintit. De fapt, Urmuz este si inspiratorul personajului principal - Macferlan - al exceptionalei piese "Capul de ratoi", jucata in mai toata Europa prin anii '30. S-a facut si la noi acum vreo 20 de ani o montare de televiziune dupa aceasta, in distributie regasindu-se si un actor mediocru, un cabotin total neinspirat plasat, fatalaul regal Radu Duda, arza-l-ar focu' si catranul iadului de eunuc tantos.
Bravo, Maritzo, m-ai surprins placut cu apetitul tau pt Voiculescu si vad ca m-ai si incitat.

maria171:
da
si tu m-ai pus sa il citesc pe arghezi
daca nu imi place , sa vezi ce patesti
si cand o mai vad si pe pupaza aia care doarme langa vadim...
sincer eu l-am respins pe arghezi pt ca il consideram un poet comunist
sa vedem cum il gasesc acum
despre voiculescu stiam ca a facut inchisoare
mai stiu ca era medic de tara si ca prefera leacurile naturale
ce mai stiu e ca nu era prea comunicativ cu familia

pe www.eteatru.ro am ascultat o piesa de urmuz de curand

raskolnikov:
Daca n-o sa-ti placa nu va fi vina lui. Auzi la ea, "Arghezi poet comunist"! Asta cine ti-a spus-o? Ce-i drept, in ultima parte a vietii, dupa o lunga si neadreapta perioada de recluziune, a cam fost un rasfatat al regimului, insa in opera n-a facut decat un minuscul compromis ("Cantare omului"), oricum mult sub nivelul infamiilor savarsite de Sadoveanu sau George Calinescu. Oricum, exemplu de caracter Arghezi n-a fost niciodata, cat despre ciumafaia de Mitzura imi place sa cred ca a fost infiata sau schimbata la maternitate cu odrasla vreunui bragagiu

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă