Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Istanbul si Insulele Printeselor. Minivacanta de 1 Mai 2019
danieladimitrescu:
Buna seara grupului meu
Se apropie excursia noastra la Istanbul si ma bucur de interesul vostru pentru o destinatie "cunoscuta", dar de fapt necunoscuta de multi.
Privind amanunte organizatorice, am sa fac urmatoarele precizari:
1) Moneda locala este lira turceasca, 1 euro = cca 6,60 TL. Ce bani sa avem? Cel mai simplu este sa schimbam la Istanbul la exchange office de la intrarea in bazar, din euro in lire turcesti. Casele de schimb valutar din Istanbul in general nu percep comision. Pentru plati la intrarea in muzee, mici suveniruri etc este bine sa achitam in lire turcesti. Daca vrem sa cumparam ceva mai scump (haina de piele, aur, etc) puteti negocia atat in euro cat si in dolari. De ce se spune ca dolarii sunt o moneda mai avantajoasa? Deoarece negustorii au obiceiul sa rotunjeasca pretul, exemplu, un obiect costa 4 TL, el zice 1 dolar. Clar ca incaseaza de fapt de la noi 6,6 TL de fapt. Asta este la 1 dolar dar la 100, sau mai mult, rotunjirea se simte. Important este si ce cumparam. Lucrurile mici cafea, rahat, suveniruri, etc se pot cumpara in lire turcesti, dar si in euro sau dolari, decat atentie la negociere, in sensul sa fiti atenti la calcule.
2) Ne vom deplasa cu mijloacele de transport in comun si vom cumpara in prima zi Istanbulkart. Cardul acesta este ca un portofel electronic, un card prepaid. El costa 10 TL si il vom alimenta cu cca 8-10 euro ( sa zicem 50 TL). La Insula Printeselor vom merge cu vaporul care costa 5,20 TL pe sens.De asemenea ne vom deplasa cu tramvaiul, o calatorie costa 3 TL ( unde 1 euro = 6,5 TL). Daca in timp de 2 ore de la prima calatorie schimbam mijlocul de transport, plata va fi de 1,9 TL.
Asta vom face in prima zi, dupa cazare, vom schimba bani, vom lua Istanbulkart si apoi ne vom plimba comform programului.
3) In legatura cu alte cheltuieli: va trebui sa achitam de persoana 10 euro pentru ghidul local din ziua vizitei in Insula printeselor 2 mai si in 3 mai, cu ocazia vizitei la Hipodrom, Sfanta Sofia, Basilica scufundata, obiective unde obligatoriu avem nevoie de ghid local.
Sfanta Sofia intrarea 60 TL, Basilica scufundata 20 TL, Moscheea albastra free, Mausoleul lui Ahmet I, fiul lui SUleyman Magnificul, free.
Optional putem participa la Seara turceasca, petrecere organizata pe vapor, care in timpul petrecerii ne plimba pe Bosfor, intre podurile feeric luminate, cost 40 euro/pers, bauturi incluse si la alegere pui sau peste. Aceasta seara propun s-o organizam in data de 3 mai.
Optional, in data de 4 mai la ora 19, putem participa la Spectacolul dervisilor rotitori, un spectacol mistic deosebit, cost 15 euro/pers.
Pentru cei ce se hotarasc, ar trebui sa strangem banii de la aeroport cand ne intalnim, pentru a fi predati firmei partenere din Turcia.
4) Imbracamintea: necesita ceva lejer, eu intotdeauna recomand sport casual, plimbare prin oras, am vazut ca vor fi cam 19 C maxima, asta inseamna ca avem nevoie de un bleizer, canadiana usoara, iar pe vaporase este curent, bate vantul, poate luati si ceva de pus pe cap ( sapca, esarfa, etc). Oricum un batic se impune, pentru intrarea in moschei. S-ar putea sa fie cald, deci regula "ceapa" e bine venita, bluza maneca scurta, pulover, bleizer. Pelerina de ploaie, asa cum ii sade bine oricarui calator Singles camp !!!
5) Nu uitati pasaportul. Aveti dreptul la bagaj de cala de 25 kg, nu luati multe haine, ca sa aveti loc in acelasi bagaj sa puneti cumparaturile si sa nu depasiti 25 kg.
Avem sansa de a zbura cu Turkish Airlines, o companie foarte buna si vom ateriza si decola pe si de pe noul aeroport , cel care are turnul de control in forma de lalea, floarea nationala a Turciei.
Daca aveti intrebari, nu ezitati, va rog.
Va urez tuturor Paste fericit, sarbatori luminoase pentru voi si cei dragi, multa sanatate si sa ne vedem cu bine pe aeroport, asa cum este indicat.
Cu drag, Daniela
luana123:
Abia aștept!!! Paste Fericit tuturor!!!
wonderland:
--- Citat din: danieladimitrescu din Joi, 25 Aprilie 2019, 21:57 ---Avem sansa de a zbura cu Turkish Airlines, o companie foarte buna si vom ateriza si decola pe si de pe noul aeroport , cel care are turnul de control in forma de lalea, floarea nationala a Turciei.
--- Terminare citat ---
Stimulata de mentiunea Danielei, am cautat si am gasit mai multe informatii despre semnificatia lalelei in Turcia. O astfel de lectura poate fi inclusa in partea de pregatire a calatoriei, zic si eu...
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/laleaua-floarea-care-a-cucerit-europa
admin:
Intalnire la ora 7:45 am cu insotitorul de grup, pe aeroportul Henri Coanda Otopeni, "Plecari internationale"in fata Cafenelei Lavazza (coltul din dreapta salii).
Program de zbor Turkish Airlines
TK 1044 OTP Bucuresti 10:00 - Istanbul IST 11.25
TK 1045 Istanbul IST 18:45 - Bucuresti OTP 20:05
danieladimitrescu:
Multumesc mult, Wonderland!
Voi povesti grupului meu, de semenea si de "Lale devrimi", perioada lalelei din Imperiul Otoman. Desi vizitam multe tari, sunt foarte bucuroasa si mandra de aceasta destinatie, care poate fi comparata cu puncte importante din lume ! O ideea ar fi sa comparam pentru anul viitor Istanbul- New York! Ce facem in New York si la fel putem face in Istanbul?
In legatura cu Istanbul Yeni Havalimani ( Istanbul New Airport), va fi unic in Europa, cu 6 piste, si peste 200 milioane de calatori pe an, numaiiiii cu 500.000 mai mult decat actualul Ataturk Airport, cu 150 milioane calatori, care va efectua numai cargo. Regret nespus despre unii care nu vad acest potential, pentru ca este facut cu cetateni turci, adica "turcii", cum ii numesc unii. Aminteste cumva de Singapore ? A, dar uite este in Europa! Ar fi bine sa fim mai atenti cum numim unii oameni pe lumea asta!
Sunt extrem de nerabdatoare, sa prezint grupului meu o tara internationala, cu o capitala care poate sta la masa cu mandrie cu alte multe tari!
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă