Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
admin:
In piata de peste din Agadir am avut parte de un adevarat festin. Daca vrei sa mananci peste si fructe de mare proaspete in Maroc, atunci este cea mai buna optiune. Atata doar ca e un loc, hai sa-i spunem... pitoresc. Fiecare negustor are acolo cu sotia lui cate o masa lunga pe post de restaurant si isi impart sarcinile: el da incontinuu roata prin piata in cautarea si atragerea musteriilor, iar ea asteapta pana ce acestia apar. Atunci cu o viteza incredibila taie legumele pentru salata marocana si da o fuga la brutaria aflata la doi pasi. Cat ai clipi, masa se umple de cosuri de paine, masline si harisa (un sos iute). Pana ce clientii isi omoara un pic foamea, el alege din piata pestele si-l duce la gratarul comun, ce serveste toate "restaurantele". In maxim 20 minute pestele facut pe carbune poposeste pe masa clientilor. Ce delicatesa...Hmmm...
Mohammad ca de fiecare data s-a ocupat de comanda noastra de grup: cate o dorada de ocean, 3 sardine, o portie de calamari si una de creveti. Totul cu paine si salata...doar 80 dirhami, adica vreo 30 lei.
M-a incantat cum femeia a pregatit farfuriile. Pestele a fost asezat pe un pat gros de patrunjel, apoi langa asezate frumos sardinele si deasupra feliile de calamar si crevetii. Ma uitam cat a atentie a dat aspectului, nu a pus la intamplare lamaia, ci a cuibarit-o frumos intr-un colt al farfuriei. Asta inseamna respectul fata de ceea ce faci, fata de client si in definitiv fata de tine. Oare o sa intelegem vreodata asta?
Inainte de a lua masa am urcat pana la Kasbach, singura cladire ramasa in picioare dupa dezastruosul cutremul din 1960, cel care a culcat la pamant intreagul Agadir. Ne-am reintalnit cu dromaderii, evident nu aceiasi pe care-i calarisem in desert... :) Din inaltul dealului este o priveliste minunata asupra portului pescaresc si a statiunii. Plaja se vede intinzandu-se pana hat-departe.
admin:
Am facut un montaj cu Chez Ali...Minunat loc! Poate va e dor...
www.youtube.com/watch?v=-SFsHUMxnLw
admin:
Melodia pe care se desfasoara show-ul ecvestru de la Fantasia Chez Ali se numeste "Minarets And Memories" si este compusa si interpretata de Anne Dudley And Jaz Coleman. Nu-i asa ca e plina de sensibilitate? Face parte din albumul "Songs from the Victorious City" scos de cei doi in 1990. Inregistrarea s-a facut la Cairo, de aici si numele albumului. In araba Cairo se pronunta Al-Qahirah), ceea ce in limba clasica inseamna "triumfatorul" sau "victorosul". Iata si intreaga formatie:
Anne Dudley - keyboards
Jaz Coleman - vioara, flute, cobra pipe, flute
Rada Bedaire - nai
Ibrahim Kowala - kawala
Fouad Rohin - vioara
Amir Abd-el - kanun
Aboud Abdel Al - vioara
Hossam Ramzy - percutie
Cheikh Taha - acirdeon
Gilbert Biberian - chitara
www.youtube.com/watch?v=DGZXfPL7GD4
admin:
Memorabila scena din filmul Casablanca, considerat unul dintre cele mai bune din sec XX. Casablanca a câștigat trei premii Oscar, inclusiv Premiul Oscar pentru cel mai bun film.
www.youtube.com/watch?v=Do2olZ49M54&t=150s
De fiecare data cand am intrat in Rick's Cafe, o replica a cadrului in care se desfasoara scena de mai sus, inchid ochii si pentru cateva clipe ma simt ca si cand as fi acolo... Intr-un timp plin de suferinta razboiului, dar incarcat de romantism... Am vazut filmul pentru prima oara cand aveam vreo 10 ani. M-a impresionat atat de mult! La fel ca o carte pe care o citisem si care crease in mine o sensibilitate adolescentina greu de exprimat...Tot pe atunci descoperisem muzica, imi placea la nebunie El Condor Pasa, pe atunci cantata de uriasii Paul Simon si Garfunkel. Ulterior melodia a fost preluata, aranjata si interepretata si de BZN, pe un ritm ceva mai saltaret. Aici El Condor Pasa, cu Simon si Garfunkel:
www.youtube.com/watch?v=QqJvqMeaDtU
Am facut mereu tot posibilul ca cei care merg cu mine in Casablanca sa aiba ocazia de a intra in decorul acestui film. Locatia a fost aleasa in cartierul care a dat numele orasului, era parte din Casa Branca portugheza. Interiorul este frumos decorat, serviciile foarte bune, o mancare delicioasa, iar atmosfera, daca n-ar fi chinezii care chiar nu se potrivesc deloc cu cadrul...ar fi ca in anii '40...
Am luat cateva imagini din Rick's Cafe Casablanca...
admin:
Singurul regret al acestei excursii a fost ca nu am mai propus inca o zi in plus la Agadir. Tare frumos hotelul, minunata plaja, iar cluburile Ppagayo si Zanzibar super!
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă