Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
admin:
Mi-am dorit mult ca ultimul grup pe care il insotesc in Maroc sa fie unul bun, cu care se interactioneaza usor. A fost mult mai mult decat m-am asteptat, a fost unul minunat. La fel ca cel din Tailanda din ianuarie si cel din Madeira de anul trecut. Am inchis fila acestei destinatii cu satisfactia implinita. Acum cand am sa ma gandesc la Maroc, am sa mi-l amintesc legat, cu bucurie, de cei cu care am fost pentru ultima oara...
V-am multumit in incheiere pe autocar, o fac si aici, explicandu-va ca nu exista satisfactie mai mare decat aceea de a-ti vedea roadele efortului: lumea fericita, multumita, incantata. Am condus pana acasa obosit mort, dar cu un zambet imens pe fata...Si asta datorita voua!
Am povestit de atatea ori, dupa fiecare excursie din Maroc despre tara aceasta fascinanta, despre culorile ei, despre aromele unice ale mancarurilor fierte in vase de lut, despre muzicalitatea tribala, despre cultura lor cu totul si cu totul speciala. Am vazut atara asta de zeci de ori, am intalnit mii de oameni, am strabatut-o dintr-un cap in altul si de-a lungul si de-a latul. Mi-a umplut de fiecare data inima de bucurie, mintea de interes si curiozitate. Am cautat sa aflu mereu si mereu lucruri noi. Asa putea scrie cu usurinta o carte voluninoasa cu ce am invatat, cunoscut si inteles acolo.
M-a ajutat mult prietenul meu Mohammad, omul care m-a invatat, mi-a aratat, si-a deschis sufletul, a trecut peste reguli si mi-a povestit o multime de intimitati ale lumii arabe...Este o persoana speciala si sunt extrem de fericit ca l-am cunoscut. Mi-am luat ramas bun in viteza de la el, l-am simtit prea emotionat si contrariat de decizia mea de a nu mai reveni. Avea senzatia ca m-a suparat cu ceva, sau ca exagerez, sau ca e o decizie temporara...Mi-a repetat de nu stiu cate ori: "dar dupa 2-3 ani te intorci, nu-i asa?". N-am vrut sa-i promit ceva ce stiu ca nu pot...I-am explicat ca am 58 de ani, ca vreau sa mai deschid in Singles Camp&Travel cateva destinatii, ca e momentul sa las pe altii mai tineri decat mine. La ce facem noi, la modul in care ne implicam, este nevoie de multa energie, de entuziasm, de putere...
Pentru cei mai multi din grup punctul culminant a fost ziua de Sahara si in special apusul de soare, coborati de pe camile, in inaltul unei dune. Si surpriza confortului pe care l-am avut in tabara: corturi luxury, cu dus si toaleta. Nu-mi venea nici mie sa cred ca fac dus in desert...Intradevar a fost tare-tare fain acolo. Am ales cateva fotografii sa va arat si voua celor care inca nu ati gustat din fascinanta Sahara...
admin:
Nu sunt un impatimit al filmelor, poate din lipsa de timp, sau de rabdare...nu stiu exact. Dar cand am ocazia si dispozitia necesara, deschid televizorul si aleg cate ceva...
Ce m-a fascinat insa intotdeauna a fost ce se intampla in spatele camerei de filmare, cum se creaza scenariul, cum este urmarit, cum se iau cadrele, cum se face apoi montajul. Spre bucuria mea am avut acum aproape 8 ani ocazia, in doua randuri, sa stau langa cativa dintre cei mai buni regizori de documentare antropologice din lume. Am vazut cum sa fac filmarile si apoi montajele. Este o munca imensa, pe suport de arta. Admir si apreciez mult ce stiu oamenii astia sa faca, sa insufleteasca pelicula, astfel incat noi ce stam in fata televizorului sau panzei sa ni se para totul real...
Am inclus in excursia aceasta, la fel cum am mai facut-o de cateva oriin Maroc, vizitarea studiourilor de film Atlas, unele dintre cele mai cunoscute din lume. Daca tot stateam in orasul filmului Ouarzazate, nu puteam rata asa ceva...
Momentul poate cel mai important din istoria acestor studiouri a fost premierea peliculei Lawrence of Arabia cu Oscar pentru cea mai buna imagine. Nici nu se putea altfel, lumina acolo in Maroc, in special in zona Saharei, este magica. Creaza irizatii, da senzatia ca lucrurile sunt parca ireale. Spuneam de multe ori ca celbrul albastru de Majorelle nu poate fi reprodus in alte parti ale lumii, nu datorita pigmentului, retetei sau tehnicii ci in special datorita efectului unic pe care soarele african il creaza pe combinatia fantastica dintre cobalt-indigo si galben lamai...
Chiar daca filmari s-au facut in acele studiouri si inainte, oficial acestea au fost deschise in 1983, de catre un antreprenor local Mohamed Belghmi. Din colaborarea acestora cu Hollywood, au rezultat o multime de filme celebre si lista este inca deschisa, pentru ca mereu mereu acolo se iau cadre...
Iata cateva din cele mai cunoscute filme realizate in Studiourile Atlas din Ouarzazate:
1. Urzeala tronurilor (2011– )
2. Gladiatorul (2000)
3. Regatul Cerului (2005)
4. Cortina de fier (1987)
5. Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002)
6. Juvaierul Nilului (1985)
7. Kundun (1997)
8. Cleopatra (1999– )
9. Legionarul (1998)
10. Die Päpstin (2009)
11. Prisoners of the Sun (2013)
12. The Seventh Scroll (1999– )
13. Moses (1995– )
14. Solomon & Sheba (1995 TV Movie)
15. Ancient Egyptians (2003– )
16. Slave of Dreams (1995 TV Movie)
17. Kanyamakan (2014)
18. Mummies: Secrets of the Pharaohs (2007)
19. Sueurs (2002)
20. The Creation (2015)
21. I giardini dell'Eden (1998)
22. Cosas que olvidé recordar (1999)
23. Il tempo dell'amore (1999)
24. Cleopatra ya Lalla (2013)
25. L'esclave du mâle (2015)
26. Cursa în jurul lumii (2001– )
Imagini din vizita noastra acolo:
admin:
Mi-am luat ramas bun si de la plaja din Agadir, cu nostalgie si gandul la cei cu care am calatorit de-a lungul anilor acolo. Este minunat acel loc, iar sunetul valurilor o adevarata simfonie...
A fotografiat locul acela seara, dimineata, la amiaza...Pentru ca nu stiu daca in viata am sa mai ajung vreodata acolo...Ma tem ca nu...
admin:
Exista cate un loc in care mergi o data, apoi inca o data, apoi te intorci mereu. Si ti-e tot mai drag, tot mai bine te simti, esti ca acasa acolo. Asa este hotelul Atlas din Marrakesh. Am fost de nenumarate ori oaspetele sau si m-am simtit de fiecare data minunat. Holul acela imens decorat mudejar, pardoseala stralucitoare, saloanele marocane, expozitia de moda si gradina superba. Am iubit ambianta lui, m-am rasfatat in camere, am lenevit pe terasa la cate un whiskey...A fost ca o oaza pentru mine...
admin:
Am scris ceva despre experienta neasteptat de interesanta pe care am avut-o inainte de plecarea in desert: vizitarea unui sit fosil. Am fost foarte impresionat si mi-am propus sa va arat in curand, intr-o excursie Singles Camp&Travel, doua locuri asemanatoare, din jud. Sibiu.
Puteti citi articolul legat de fosilele Saharei aici: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2930.0.html
Maroc inseamna nu doar istorie, cultura, natura ci si...bazare. :) Fara souk-urile sale, Al Maghreb ar arata cu totul si cu totul altfel. Comertul face parte din firea arabilor si berberilor, este un mod de a fi, de a trai. Sunt uluit de fiecare data cand intru intr-un bazar marocan, de diversitatea imensa a lucrurilor expuse spre vanzare. De la artizanat fin si rafinat, pana la legume, gaini, tajin, fructe de cactus, tot felul de prajiturele, mii si mii de lucruri...
Chiar daca nu sunt pasionat de cumparaturi imi place sa colind bazarurile, scaldat in atmosfera aceea de sec XVIII - XIX. Este o intoarcere parca in timp...Merg acolo in cautarea culorilor, a formelor orientale, imi plac teribil de mult covoarele berbere, argintaria lor plina de simboluri. Si da, ma desfata caftanurile lor...minunat de feminine...
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă