Doua amendamente: In Tarile Nordice (in care am avut sansa sa ma aflu o data), casatoria este de mult desueta. Ca institutie publica. NU si ca valoare. Majoritatea cuplurilor se muta impreuna si fac copii, dar nu se casatoresc. Banii si proprietatile nu sunt comune conform legii, ca la noi, ci fiecare isi aduce contributia la jumatate din chelltuielile traiului in comun, iar cu restul face fiecare ce crede de cuviinta pentru sine, fara sa dea socoteala si fara sa practice "prostitutia legalizata" (adica barbatul aduce bani si femei face servicii in casa). Este de la sine de inteles ca pentru a-si urma cariera sau pentru a pleca intr-o calatorie nu trebuie sa ceara voie partenerului, iar cresterea copiilor este un parteneriat mutual. Cand nu se mai inteleg, se despart, fara sala de judecata. Asa ca nu exista notiunea de adulter, ci doar legea "ceea ce este consesn pentru amandoi (si numai pentru noi, nu neaprata si pentru altii), este corect". Asta nu inseamna ca el merge la bordel si pe urma i-o "serveste" ei, la cina, iar ea trebuie sa inghita. Acolo am auzit de cele mai longevive relatii de cuplu, chiar intre oameni in care el sau ea trebuiau sa plece pe contracte in alta tara cate un an intreg si sa se vada numai in concedii. Punand la socoteala si unul dintre cele mai bune sisteme sociale din Europa, ordinea desavarsita si frumusetea in orice detaliu a oraselor si faptul ca nordicii par majoritatea cu 10 ani mai tineri decat alti europeni de aceeasi varsta, pentru mine Tarile Nordice sunt o societate model.
A doua chestiune pe care simteam nevoia sa o spun: o relatie este, orice-ai zice si orice-ai simti, un compromis. Insa exista compromisuri acceptabile si inacceptabile (nu in general, ci subiectiv vorbind). Daca gradul de acceptabilitate al unui compromis este acelasi pentru amandoi e ok, daca nu... e dezastru, oricat de marunt pare compromisul respectiv pentru un tert. A accepta compromisuri cu gura, resemnandu-te in inima ta, nu este toleranta si iubir, ci o stima de sine extrem de scazuta. Sau pur si simplu indiferenta. Sau relatie din interes. Parerea mea...